≫ 

"Da li je trebalo da sačekamo da Milojko Pantić pregazi nečije dete ili nečijeg roditelja, brata, sestru?"

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja odgovorila je sportskom komentatoru

  • 32

Sportski komentator Milojko Pantić šokirao je javnost kada je u nedelju uveče uhvaćen kako juri sa 1,73 promila alkohola u krvi. On se prvo zakucao u automobil interventne policije kod Starog sajmišta, nakon čega je bežao Brankovim mostom i to u suprotnom smeru, kada ga je policija sustigla i privela.

Pantić se nakon toga oglasio otvorenim pismom, nezadovoljan izveštavanjem medija o ovom incidentu. Ubrzo mu je svojim otvorenim pismom odgovorila Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

JASMINA MILOŠEVIĆ, DIREKTORKA AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA 

VOZDOVAC KACIGE DODELA Jasmina Milošević, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Na sreću po građane Beograda i njihovu bezbednost u saobraćaju, nemamo ni nekoliko desetina, a još manje ni nekoliko stotina slučajeva dnevno, da neko udari u policijsko vozilo sa 1,73 promila alkohola u krvi i onda krene da vozi Brankovim mostom u suprotnom smeru.

Srećom po sve stanovnike Beograda, takvo nešto se ne dešava u našoj prestonici često ni na godišnjem , ni mesečnom nivou, a kamoli dnevnom. Naprosto je užasno da Milojko Pantić ne oseća grižu savest zbog toga što je uradio. Iz svega što je naveo jasno je da je njemu jedino krivo što živimo u zemlji u kojoj javnost ima pravo da zna da je on to uradio.

Smeta mu što javnost zna šta je uradio, ali ne i činjenica da je vozio pod uticajem alkohola sa 1,73 promila, udarivši u policijsko vozilo i zatim vozeći u suprotnom pravcu Brankovim mostom.

Povrh svega, Pantić licemerno kaže: „Pa nisam nikog ubio i nisam načinio nikakvo teško krivično delo, nikoga povredio“ i slično. Кada čujem tako olako shvatanje neodgovornog ponašanja, naprosto moram da pitam – pa nije valjda da su nadležne institucije trebale da sačekaju da nekoga ubije, pre nego što reaguju?

Da li je trebalo da sačekamo da pregazi nečije dete ili nečijeg roditelja, brata, sestru? I najzad, ako je neko ko govori istinu, neka kaže javno koliko puta do sada je vozio u stanju teške alkoholisanosti, što jeste 1,73 promila alkohola u krvi?

Istraživanje nam pokazuje, da povećanjem alkohola u krvi, raste verovatnoća da će vozač učestvovati u saobraćajnoj nezgodi sa poginulima. Tako, da kada govorimo o nekome ko vozi sa 1,73 promila u krvi, verovatnoća je 550 puta veća da će učestvovati u nezgodi. I postavlja se pitanje, koliko izvinjenja duguje svim ljudima koje pominje, jer nije njegova zasluga što nikoga nije povredio, nego stvar gole sreće da se niko nije zadesio na njegovom putu, dok je vozio suprotnom stranom na Brankovom mostu.

Da podsetimo, kod veoma teške alokoholisanosti, koja se kreće od 1,6-2 promila alkohola u krvi, medicinski je dokazano da dolazi do veoma teških poremećaja funkcija i reagovanja, veoma velikih poteškoća u koordinaciji, kao i gubitka mogućnosti saradnje. Кod vozača se javlja drskost, nepromišljenost i surovost. Sve ovo ukazuje, na školski primer ponašanja osobe sa tolikom količinom alkohola u organizmu.

Sramota je da neko ko sebe naziva javnom ličnošću i ko treba da daje primer svojim odgovornim ponašanjem, i ko najzad ima kvalifikaciju ozbiljnog čoveka u ozbiljnim godinama, uopšte pokušava da nađe opravdanje za svoje sramne, gotovo ubilačke, postupke, sa kojima je neporecivo ugrozio i svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

MILOJKO PANTIĆ, SPORTSKI KOMENTATOR

Milojko Pantić Milojko Pantić, Foto: ATA Images

"Obraćam se otvorenim pismom javnosti posle sramne kampanje koja je vođena protiv mene, uz napomenu da ne bežim od odgovornosti za ono što sam učinio. To činim da bih zaštitio, pre svega, svoju porodicu, a onda i sve ostale koji već sutra mogu da postanu žrtve beskrupuloznih tabloidnih tumačenja sopstvenih života i postupuka. Ne bežim od odgovornosti za ono što sam učinio, naprotiv.

Upućujem izvinjenje celokupnoj javnosti, učesnicima u saobraćaju, građanima, ali i svojim prijateljima i porodici koji zajedno sa mnom teško sve ovo prolaze i daju mi podršku. Priznajem da sam pogrešio što posle svadbe prijatelja nisam pozvao taksi, već sam ušao u sopstveno vozilo.

Ljudi koji su primetili da treba da zbog toga budem isključen iz saobraćaja profesionalno su me zaustavili, kao što to rade u desetinama i stotinama slučajeva dnevno ili u hiljadama slučajeva pre mene. U saobraćajnom prekršaju koji sam učinio, nisam bilo koga povredio, uvredio, udario, oštetio nečiju privatnu ili javnu imovinu.

Međutim, u ponedeljak ujutru, po zna se čijoj komandi, u isto vreme ide vest o navodnom hapšenju, kao da sam počinio krivično delo sa teškim posledicama, i natpisi o situacijama koje se uopšte nisu odigrale.

Istog trenutka, puštaju se snimci kamera, kojih nije bilo u stostruko težim slučajevima za koje smo svi zainteresovani, i kreće salva uvreda istih onih koji tri decenije kreiraju našu stvarnost, trudeći se da unište život svakog onog ko im nije po volji. Opet sam postao 'Ludi Milojko', 'kreten', 'budala', kao što sam pre toga bio i ostao za taj način razmišljanja Milojko 'Šiptar', 'ustaša', 'izdajnik'. Jutrošnje naslovne strane tabloida osvanule su kao da se radi o masovnom ubici, a ne o osobi koja je učinila jedan saobraćajni prekršaj.

Znam i odakle je stigla naredba da se slučaju posveti tolika pažnja.

Znam ko su oni koji ne mogu da mi oproste zato što na svakom mestu i u svakoj prilici kažem istinu, bez obzira koliku cenu to nosi sa sobom. Znam, nažalost, ko su kreatori ove atmosfere u kojoj svako ko drugačije misli postaje neprijatelj kome se ne prašta i kome će se život uništiti prvom prilikom kada neko tako odluči.

Znam ko likuje danas zbog onoga kroz šta ja prolazim. I znam koliko ih boli što ću nastaviti da obavljam časno svoj novinarski poziv dokle god budem imao snage za to."

VIDEO: Snimak divljačke vožnje Milojka Pantića po Brankovom mostu

VIDEO: Izašao snimak hapšenja Milojka Pantića na Brankovom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    7. maj 2019 | 16:33

    Sve te javne ličnosti se bahate u ovoj zemlji,pogledajte šta rade estradne zvezde voze kao manijaci ,parkiraju se gde hoće obilaze na punoj ,voze pijani po auto-putu voze 200km na sat u prevodu niko im ništa ne moze .Sve to treba pohapsiti .

  • DARKO 100%

    7. maj 2019 | 16:11

    Posandrcao pod stare dane!

  • Mare

    7. maj 2019 | 16:29

    Ja bi njega u hrvatsku.Sve takve koji pljuju Srbiju kao on na hrt tv, bi na finjaka kod croasana.Ali fino da sam drzava,takvima bi i smetaj obezbedio mali stan,kupi se u hrvatskoj ili nekoj drugoj drzavi, i pitas ih hoces ali nema vracanja u Srbiju.Pristali bi takvi alavi su.I Srbija se oslobodi izdajnika rovatora po PS-u.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA