≫ 

Masovni pomor ribe u jezeru kod Leskovca: Džinovski somovi ugušeni otpadnim vodama (FOTO) (VIDEO)

- Očigledno je da su ispustili neku hemikaliju, primetna je bela pena koja na to ukazuje - objasnili su iz ribočuvarske asocijacije

  • 12

Minulog vikenda u Turekovačkom jezeru u blizini Leskovca došlo je do masovnog pomora ribe, odnosno krupnih primeraka somova. Stradanje živog sveta povezuje se sa otpadnim vodama iz obližnjeg preduzeća "Mesokombinat" koje se ulivaju u kanal dugačak više od 300, a širine dvadesetak metara, omiljeno mesto za ribolov mnogih meštana ovog kraja.

Nakon saznanja o pomoru somova na jezero su izašli predstavnici asocijacije Veternica – Vlasina DOO zaduženi za očuvanje ribljeg fonda na ovom području, koji su o ovom događaju obavestili nadležne inspekcijske službe.

Riba, Leskovac Pomor ribe u Turekovačkom jezeru, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

- Taj kanal se nalazi uz fabriku, oni ga koriste kao svoju kanalizaciju, očigledno je da su ispustili neku hemikaliju, primetna je bela pena koja na to ukazuje. Međutim, taj kanal ne spada u ribolovačko područje već je namenjen baš za ispuštanje otpadaka iz fabrike, puno je iznutrica kojima se somovi rado hrane. Tu nije bilo oduvek somova, već su ribolovci poribili kanal, a onda su se oni namnožili jer su imali dosta hrane. Ranije taj kanal nije bio toliko zagađen, ali sada su se pogušili – objašnjava Nenad Đorđević, stručno lice ribočuvarske asocijacije.

Riba, Leskovac Kanal se nalazi uz fabriku "Mesokombinat", Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

Kaže da se ranije dešavalo da se taj kanal prelije u reku Jablanicu zbog čega su reagovali, ali da to sada nije slučaj.

- Obavestili smo inspekciju, na njima je da utvrde da li je bilo nečijeg propusta zbog ovog što se desilo – naglašava Đorđević.

Riba, Leskovac Obaveštena je inspekcija, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

Komentar ovog događaja pokušali smo da dobijemo u firmi “Mesokombinat” ali osoba koja se javila na njihov telefon kazala je da prvi put čuje o pomoru ribe.

Riba, Leskovac Bez komentara iz preduzeća, Foto: Bratislav Bata Cvetanovic

- Kraj je radnog vremena, nema nikoga ovde, verujte mi, ja o tome ne znam ništa – rekla je službenica ove firme, ali je odbila da nas poveže sa nekim od odgovornih lica. Na pitanje da li bismo mogli sutra da dobijemo više informacija o ovom događaju, odgovorila je: "Ne znam, pozovite, videćemo".

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. maj 2019 | 21:46

    Ma mi smo nebeski narod

  • Vesna

    8. maj 2019 | 02:25

    OVO JE SKANDAL I ZA OVO NEKO MORA DA ODGOVARA I TO OZBILJNO.A INSPEKCIJU SMENITI KOMLETNU.

  • Rade

    8. maj 2019 | 02:16

    U svim civilizovanim drzavama sveta neko bi zbog ovoga zaglavio na dugogodisnju robiju dok u Srbiji to prolazi nekaznjeno a desava se po ko zna koji put vec !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA