U mačvanskom selu meštani podigli banderu da ih štiti od grada: Ofarbana je u državne boje, na njoj su grb, krst i molitva "Bože pomozi" (FOTO)

Na ovom mestu je već bila jedna bandera, ali se ona vremenom nakrivila

  • 14

U prošlosti, neki etnolozi tvrde - još u "tursko doba", uoči Đurđevdana, u mačvanskim selima su na raskrsnicama podizane "krstovi od leda" ili jednostavno - bandere. Obojene u boje državne zastave, oslikanim državnim grbom, krstovima koji su okićeni maramicama i molitvom "Bože pomozi", one po verovanju štite selo i useve od grada.

Lane su "krst od leda" podigli meštani Kaljanske ulice u Crnoj Bari, a pred ovaj Đurđevdan meštani Ulice Janka Veselinovića u Salašu Crnobarskom, rodnom selu velikog književnika.

- Na ovom mestu je pre pet godina bila podignuta bandera, ali se ona vremenom nakrivila i to prema ulici, pa je iz bezbednosnih razloga uklonjena. Zimus, kada je ulica asfaltirana dogovorili smo se da je ponovo postavimo - priča Teodor Teodorović, odbornik u Skupštini opštine Bogatić.

Bandera, krst, Bogatić Foto: Telegraf

Dvadesetak dana ranije deblo jasena dugačko 18 metara je u šumi odsekao Dragorad Jezdimirović. Sa komšijama ga je preneo u dvorište stolara Dragana Jošića, u selu poznatijeg po nadimku "Majstor Crnja", koji je u svojoj radionici obavio sve što je bilo potrebno da bandera izgleda svečano. Ogulio je koru i kada se bandera prosušila obavio finalne radove - prikovao je krstiće i ofarbao u boje srpske trobojke.

Dan pred Đurđevdan prvo je iskopana duboka rupa, a onda su najjači muškarci banderu preneli iz radionice "Majstora Crnje". Devojke su krstove zakitile maramicama, a potom je usledio najteži posao. Dvadesetak muškaraca rukama i konopcima su podigli banderu na radost svih prisutnih ljudi.

Bandera, krst, Bogatić Foto: Telegraf

Običaj je blagosiljao sveštenik Bojan, a retko ko od meštana "Preke male" je propustio ovo slavlje u čast Đurđevdana. Od popodne do kasno uveče za ručkom i večerom, pod šatorom i uz muziku, podizanje "krsta od leda" proslavilo je oko 200 meštana.

Bandera će, veruju, selo i imanja da zaštiti od grada. Lane je, baš uveče Đurđevdana, grad potukao celu Mačvu, a nad Crnom Barom spustili su se tamni oblaci tek što su meštani podigli banderu.

Bandera, krst, Bogatić Foto: Telegraf

- Njih je zaobišao led, a nas, za početak kiša. Bilo je najavljeno da će da pada, ali nismo pokisli dok smo je podizali, što je valjda znak da će nam ovaj krst pomoći i oterati i gradonosne oblake - očekuju meštanin ovog sela.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    8. maj 2019 | 21:22

    Nisu mi jasni ovi sto se podsmevaju jadnom napacenom narodu..Pa kad nema drzave tj nema ko da reaguje i ulozi u protivgradne rakete pa naravno da im preostaje bogu da se mole,uzdaju u neki kult...Sto god poseju,posade sve im grad izlupa..Pa od cega da zive i zaradjuju na posten nacin.Po selima nema vucicevih fabrika.

  • Aaaa

    8. maj 2019 | 20:48

    Lepo je verovati u nesto.

  • ivan s

    8. maj 2019 | 23:48

    Srpski HAARP.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA