Istorijski dogovor oko školskog raspusta u Srbiji: Do 1. juna odluka, Vojvodina se složila s predlogom (ANKETA)

Vojvođanski sekretarijat već je podržao ideju sindikata za uvođenje jedinstvenog školskog kalendara

  • 15

Mnogi roditelji i njihova deca iz Vojvodine ni ovog prolećnog raspusta nisu mogli da posete rodbinu u centralnoj Srbiji, jer se školski kalendari za ova dva dela zemlje potpuno razlikuju.

Za učenike u Vojvodini raspust je počeo 19. aprila , a završio se 3. maja, dok je u ostatku Srbije trajao od 26. aprila do 6. maja. Zvuči sumanuto, zar ne?

Ali tako je već decenijama unazad. Glavni razlog za to je što u Vojvodini živi veliki broj nacionalnih manjina kojima se mora omogućiti da slave svoje verske praznike (pre svega se misli na Božić i Uskrs). Tako Vojvođani imaju zimski raspust iz jednog dela koji je ove godine trajao od 24. decembra do 14. januara, dok se u ostatku Srbije zimski raspust cepa na dva dela (prvi traje od 3. do 8. januara, a drugi od 1. do 14. februara, a zbog dana državnosti bio je produžen do 18. februara).

I tu dolazimo do još većeg paradoksa: iako imaju isti nastavni program, đaci na severu imaju različit broj slobodnih i prazničnih dana.

Školski kalendar Kalendar za centralnu Srbiju, Foto: Telegraf.rs

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) rešila je da tome konačno stane na put. Oni su poslali dopis ministru prosvete Mladenu Šarčeviću gde sugerišu da se uvede jedinstven školski kalendar za celu Srbiju, umesto što se za Vojvodinu primenjuje drugačiji.

- Jedan od tih predloga je da prvi dan zimskog raspusta bude 19.12. a poslednji 20.1. Poznato je da je u tom vremenu veliki broj slava, Božići, Nova godina… Takođe moguće je napraviti i velike uštede u grejanju jer učenici ne bi išli u školu u periodu kada su najveće hladnoće – navodi se u dopisu.

Kako za Telegraf.rs kaže predsednica ovog sindikata Jasna Janković, pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Vojvodine saglasan je s ovim predlogom.

Školski kalendar za Vojvodinu Đaci u Vojvodini u drugom polugodištu imaju 100 nastavnih dana, a đaci u ostatku Srbije 79, Foto: Telegraf.rs

- Predstavnici sindikata sastali su se s pomoćnicima pokrajinskog sekretara i oni su rekli da podržavaju uvođenje jedinstvenog kalendara. Iz Ministarstva prosvete nas, nažalost, niko još nije pozvao tim povodom. Smatramo da u zemlji treba da postoji jedinstven školski kalendar i da se verski praznici mogu ispoštovati uz dogovore na lokalnom nivou. Takav model postoji u Sloveniji. Letnji raspust počinje i završava se u isto vreme, a zimski je različit od grada do grada, zbog sezone skijanja - objašnjava Janković.

MINISTARSTVO: RAZMOTRIĆEMO PAMETAN PREDLOG

Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević prvobitno ocenio da je ovaj predlog više politički, a manje pedagoški, u Ministarstvu prosvete odgovaraju za naš portal da će razmotriti ovu inicijativu ako od sindikata dobiju predlog celog kalendara.

- Stručna javnost je partner Ministarstvu u mnogim pitanjima i Ministarstvo je uvek otvoreno za sve pametne predloge. Ukoliko sindikati dostave svoje predloge školskog kalendara, oni će sigurno biti razmotreni - navode u Ministarstvu.

Po Zakonu o obrazovanju, kalendar za narednu godinu trebalo bi da bude objavljen do 1. juna.

(Miljana Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    8. maj 2019 | 16:36

    Srbija koliko udovoljava velikom broju nacionalnih manjina to ne čini ni jedna demokratska država na svetu, ali i pored toga su nacionalne manjine nezadovoljme. Na zapadu ni jedna zemlja ne udovoljava ni malo vernicima pravoslavne vere, i ne pravi đačke raspuste u vreme pravoslavnih verskih praznika, da se u to možemo vrlo jasno uveriti.

  • M

    8. maj 2019 | 16:23

    Mi srbi iz vojvodine se odavna osecamo kao da ne zivimo u Srbiji, nesto je malim slovom namerno

  • Kako

    8. maj 2019 | 17:05

    Konačno pametno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA