≫ 

Ovo mesto u Srbiji vraća vas u antičku prošlost i daje priliku da živite kao rimski legionari (FOTO) (VIDEO)

Replika izgleda poput logora 7. Klaudijeve legije, koji je pronađen u Viminacijum, a bio je sastavni deo kompleksa

  • 11

Letnji kamp "Viminacium Avantura"za decu i mlade uzrasta od 10 do 17 godina, na prostoru najvećeg evropskog arheološkog parka Viminacijuma, otvorio je vrata prošlog leta, a i ovog obećava dobru zabavu. 

Kamp je izgrađen kao replika rimskog vojnog logora iz prvog veka, koji je pronađen u Viminacijum, a bio je sastavni deo kompleksa.

- Mi smo kroz repliku pokušali da oživimo život legionara. U kampu ima deset baraka, koje predstavljaju indentičnu sliku kao i u legionarsko vreme - rekao je medijima Vladimir Đumić, menadžer projekta.

Cilj je ne samo da se deca upoznaju sa istorijom i zabave na kvalitetan način, već će svako ko pošalje svoje dete na ovaj kamp istovremeno pomoći dalja iskopavanja vrednog nalazišta. Na taj način, roditelji i deca će se pomalo upisati u istoriju.

Viminacijum je jedno od naših najvažnijih istorijskih i arheoloških lokalilteta, a samo 3 odsto drevnog grada zasada je otrkiveno. 

- Ovo nije sportski kamp, ali imamo antičke igre sa kojima mnoga deca nisu imala priliku nigde da se sretnu, radionice iz arheologije, za one kojima je to interesantno, otkrivamo nove Indijana Džounse, tu je i radionica iz bioantropologije, iz grnčarije, starih zanata, bavimo se izviđačkim veštinama, crtanjem, slikanjem, mozaikom... -  rekao je Đumić.

On je dodao da su stvorili  jedan uzbudljiv, kreativan i zabavan letnji kamp, nešto sasvim drugačije i za svakoga ko se prijavi - najbolje leto do sada.

Da li si nekad maštao kako bi bilo da se vratiš u daleku prošlost i pokušaš da kratko živiš u duhu nekih davnih vremena? Bogata prošlost Rimskog carstva na području Viminacijuma daje ti takvu priliku - da se uživiš i da živiš na mestu gde je bilo Rimsko carstvo, onako kako su živeli legionari... - poručila je budućim kamperima Biljana Lajović, koautor programa.

Arheoloski lokalitet Viminacijum Viminacijum kraj Kostolca Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Arheoloski lokalitet Viminacijum Viminacijum kraj Kostolca Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Arheoloski lokalitet Viminacijum Viminacijum kraj Kostolca Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Arheoloski lokalitet Viminacijum Viminacijum kraj Kostolca Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

VIDEO: Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, otkriven grob!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA