≫ 

Čudo u valjevskom kraju, krmača oprasila 22 praseta: Kad su Đuričići videli šta se dešava na farmi, nisu mogli da poveruju (FOTO)

- Iznenađen sam, ali sam i zadovoljan što se tako dogodilo - rekao je Branko o malom čudu na svojoj farmi

  • 1

Da će u samo jednom danu njegova farma biti brojnija za čak 22 prasadi u to je jedva poverovao i sam Branko Đuričić iz Gole Glave. Iako retko, i to se dešava. Na farmi Đuričića u ovom valjevskom selu, priplodna krmača stara 23 meseca, oprasila je ni manje ni više nego dvadesetdvoje prasadi. Ova krmača prvi put je oprasila četrnaestoro, drugi put petnaestoro prasadi, a sada sedam više.

Ovde nije reč o veštačkom osemenjavanju već o prirodnom parenju, odnosno ukrštanju čistih rasa svinja jorkšira i švedskog landrasa.

- Iznenađen sam, ali sam i zadovoljan što se tako dogodilo. Zbog velikog broja prasadi koje sama ne bi mogla da odgaji mi smo sedam prasadi stavili kod druge krmače koja se oprasila tri sedmice ranije, a 13 ostavili sa njom. I jedni i drugi su dobro, gajimo ih. Od nje ćemo odgajiti 20 prasadi pošto je dvoje nažalost uginulo - kaže Đuričić.

Krmača oprasila 22 praseta Foto: Telegraf.rs

Veterinari kažu da na broj oprašenih prasadi utiču brojni faktori, pre svega da li je reč o prirodnom parenju ili veštačkom osemenjavanju i podsećaju da je u jednom leglu uobičajen broj prasadi između deset i dvanaest.

- Ukoliko je reč o prirodnom parenju moraju se uzeti u obzir svojstva koja se prenose sa priplodnjaka ili svojstva priplodne krmače ili nazimice, kao i da li se radi o krmači ili nazimici i njenoj starosti, kao i koliko se puta prasila. Pored toga ako se zna da priplodnjak u jednom ejakulatu ima 250 do 300 mililitara ejakulata i da u jednom mililitru ejakulata ima 2,5 do 30 miliona pokretljivih spermatozoida a priplodna krmača ili nazimica u period parenja imala veliki broj folikula na jajniku uz to da je došlo do velike oplodnje jajnih ćelija onda možemo govoriti o većem broju jedinki koje će se oprasiti - objašnjava doktor veterinarske medicine Budimir Višić.

Krmača oprasila 22 praseta Foto: Telegraf.rs

Đuričići se godinama bave svinjarstvom, a na farmi su trenutno dvadesetdve krmače praščare, deset suprasnih nazimica, tri nerasta, blizu osamdeset prasadi i petnaest tovljenika. Branko kaže da sa cenom od 170 do 180 dinara žive vage tovljenika može da se radi, mada ni tu veli nema baš neke velike zarade.

- Nešto se čudno dešava. Za tri dana cena ode gore i bude solidna, a nakon toga ona padne. Neki dan kilogram žive vage tovljenika je bio 170 do 180 dinara a zatim odjednom je 150 – 155 dinara. Ko to diriguje i šta radi meni nije jasno. Imam utisak da na cenu svinja najveći uticaj imaju veliki proizvođači. Kada oni imaju za prodaju tovljenike cena je tada dobra, a nakon toga cena padne. Krmače koje gajim prase najčešće po šesnaestoro prasadi, a nazimice po dvanaest do četrnaest. Zadovoljni smo. Prosek je 11,5 prasadi po krmači, a trebalo taj prosek da povećamo na 13 što bi bilo još isplativije. Mi se borimo da opstanemo sa malo većom proizvodnjom i prodajom suprasnih nazimica i nerasta po boljoj ceni što poklapa jedno drugo kako bi bili na pozitivnoj nuli - navodi Đuričić.

VIDEO: Palma dočekao uskrs uz prasiće

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микс

    10. maj 2019 | 11:25

    Свака част домаћине, лепо је чути овакве вести.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA