Da li je 12 godina prava mera za ubicu iz Pančeva? Radovančev je kažnjen samo za jedno krivično delo, ubistvo

Radovančev je osuđen za krivično delo ubistvo, a ne teško ubistvo, pošto ga je tako okvalifikovalo tužilaštvo

  • 17
Biljana Mijatovic i Sinisa Radovancev, Pancevo, ubijana zena, ubistvo, Savska 10., muz ubio zenu Foto: Facebook/Sinisa Radovancev

Kakva kazna je adekvatna za čoveka koji je pred očima dece digao ruku na svoju ženu, na njen 30. rođendan, samo zato što ga je ona iznervirala? Siniša Radovančev brutalno je zaklao Biljanu Mijatović, iako je u susednoj sobi bila njena ćerka (12), koja je u strahu zgrabila bebicu od 4 meseca i istrčala iz stana u kojem se odigrala strava.

Juče mu je pročitana kazna, za jedan zločin - ubistvo. Sud je odlučio da krvnik iza rešetaka provede 12 i po godina zatvora.

Njegov odnos sa suprugom, pretnje, verbalno iživljavanje, i uopšte, sve što je činio u porodici moglo je biti podvedeno pod ovo jedno krivično delo.

Dakle, nema kumulativne kazne, ređanja krivičnih dela. Radovančev je samo ubica.

Za gotovo identična krivična dela, sa sličnim okolnostima, gde u afektu ljubomoran ili razgnevljen muškarac ubada suprugu ne obazirući se na decu i njihovu budućnost, u Americi su ljudi osuđivani i na doživotnu robiju.

Međutim, kako kaže advokat Radiša Roskić, ni 12,5 godina za naše uslove nije mala kazna, iako se tako čini.

- U državama SAD kaznena politika je različita od situacije do situacije, ali se u Americi ta vrsta krivičnih dela u sudskoj praksi tretira višim kaznama. U Srbiji je 12 i po godina visoka kazna, iako naravno, onima koji su oštećeni ni smrtna kazna možda ne bi bila dovoljna - objasnio je on.

Roskić nam je razjasnio i kako sud radi u ovakvim slučajevima i zašto nema "kumulativnog" kažnjavanja.

TEŠKO ILI "OBIČNO" UBISTVO

Radovančev je osuđen za krivično delo ubistvo, a ne teško ubistvo, pošto ga je tako okvalifikovalo tužilaštvo.

Biljana Mijatovic i Sinisa Radovancev, Pancevo, ubijana zena, ubistvo, Savska 10., muz ubio zenu Foto: Facebook/Sinisa Radovancev

- Krivično delo teško ubistvo je predviđeno zbog niza okolnosti koje obično ubistvo "pretvara" u teško - objasnio je advokat spominjući, kao primere, koristoljublje, zloupotrebu nemoći žrtve...

Okolnosti koje jedno ubistvo čine "teškim" određene su zakonom.

JEDAN POSTUPAK, JEDNA KAZNA

Da je, kojim slučajem Radovančev ženu ubio iz nelegalnog pištolja, on bi odgovarao za dva krivična dela: nelegalno posedovanje vatrenog oružja i ubistvo. Vodila bi se dva postupka, a za svako delo mogao bi biti oglašen krivim ili nevinim.

Međutim, s obzirom na to da je koristio kućni nož, ubici iz Pančeva je suđeno samo za ubistvo.

A da li je on žrtvi pretio, da li ju je ponižavao, nanosio teške povrede pa naknadno ubio, kako se tog dana ponašao u kući... sve to ušlo je u ovaj jedan proces i nije postojala potreba da se u presudi ta dela razdvajaju, niti da se vode eventualno i neki posebni postupci. Jednostavno, to samo okolnosti povezane sa ubistvom.

- Postoji načelo supsumcije. Na primer, teška telesna povreda koja prethodi nekom ubistvu je supsumirana (uključena) u krivično delo ubistvo - kazao je advokat.

Biljana Mijatovic i Sinisa Radovancev, Pancevo, ubijana zena, ubistvo, Savska 10., muz ubio zenu Foto: Facebook/Sinisa Radovancev

Dakle, reč je o okolnostima jednog istog događaja i bitnim elementima koje sudija mora da procenjuje.

SVE SE MERI, PA ČAK I PSIHOLOŠKI ODNOS

- Sud, takođe, uzima u obzir i ranije izvršena krivična dela, procenjuje ličnost izvršioca, kao i njegov psihički odnos prema krivičnom delu ubistva. Izvršilac može biti uračunljiv ili ne (ako nije, onda i nema krivičnog dela), može mu biti bitno smanjena uračunljivost ili smanjena, ali ne bitno... - objašnjava advokat Roskić.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    10. maj 2019 | 21:58

    Kakva rugoba. Ja koja sam presla sezdesetu ne bih bila s takvim i da nije ubica. Sta te mlade zene traze? Moja generacija nije bila materijlisticka. Danas sve same sponzoruse pa im onda djavo kriv.

  • Mane

    10. maj 2019 | 22:35

    DOZIVOTNA!

  • Sara konor

    10. maj 2019 | 22:30

    Sramota ljudski zivot vedi 12 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA