Kad su se rodili Angelina i David, lekari su bili u čudu: Nikad nisu videli krupnije blizance, zajedno su bili teški više od 7 kg, a sada imaju već 9 (FOTO)

Brat i sestrica nastavljaju lepo da napreduju, a onaj deo kog se mama Cveta toliko i ne seća je da joj je život bio ugrožen jer je obilno krvarila i pritisak joj je padao

  • 7

Kolika je sreća kad se dobije beba, toliko je duplo veća kad se "o istom trošku" rode dve. Baš kao u porodici Rajevac sa Zlatibora. Ali, brat i sestra, David i Angelina Rajevac, nisu baš uobičajeni blizanci. Činjenica da je majka iznela trudnoću skoro do kraja, verovatno je bila ključna za njih dvoje, pošto su zajedno na rođenju bili teški tačno 7.020 grama, što je za blizanačku trudnoću gotovo rekord. Doktor koji je porodio Cvetu rekao joj je da u svojoj karijeri nije video veće blizance, a isto su joj rekle i sve babice i medicinske sestre.

Angelina je rođena prva, došla je na svet carskim rezom 2. aprila i bila teška tačno 3.390 grama, a potom je na svet došao i brat David, nešto teži, 3.630 grama. Da porođaj prođe u redu, pobrinuli su se doktori Mirela Jevtić i Jovica Šuljagić. Bebe su na rođenju dobile osmice, što se za blizance smatra visokom ocenom.

blizanci

Porodica Rajevac, Foto: privatna arhiva

Cveta kaže da su im lekari, kada su radili ultrazvuk, rekli da su bebe za sedam do 10 dana veće nego što bi trebalo.

NISMO SE NADALI DA ĆE BITI BAŠ TOLIKO KRUPNI

- Jedno tri, četiri dana pre porođaja, manja beba je imala 2.950 grama, po ultrazvuku, plus-minus 400 grama, rekli su doktori, e sad, mogla je da ima 2.500 grama, ali, srećom, otišle su u plus obe - priča Cveta. - Tako da smo čekali da uđem u deveti mesec i planirano je tako, otprilike 5. ili 6. april da bude porođaj, baš iz tog razloga što su bili krupni, a i za blizance se to smatra da su u terminu. Ali, nismo se baš nadali da će da budu toliko krupni. Da se porođaj desio ranije, pitanje je da li bi bebe bile dovoljno razvijene.

blizanci

David i Angelina, Foto: privatna arhiva

Cveta kaže da blizanačku trudnoću nije ni osetila. Čini joj se, kaže, da je bila samo jedna beba, tek sa takvom trudnoćim ne bi imala problema.

- Ipak sam morala malo da povedem računa, da ne dižem ništa puno teško, da više odmaram, ali to je bilo zato što ih je dvoje, a ne što sam ja imala neki problem - priča Cveta.

KOMPLIKACIJE POSLE CARSKOG REZA

Cveti je inače termin bio 21. aprila. Jedna od beba je bila okrenuta karlično, pa ni zbog toga doktori nisu čekali da Cvetin porođaj počne prirodno. I sve je proteklo u najboljem redu, a posle se, kaže Cveta, većine toga ne seća. Što je možda i bolje, jer su kasnije nastupile komplikacije.

blizanci

Cveta se porodila 2. aprila, Foto: privatna arhiva

Onaj deo kog se Cveta toliko i ne seća je da joj je život bio ugrožen jer je obilno krvarila i pritisak joj je padao. Zbog nedostatka kontraktilnosti materice, koja nije mogla da se skupi, nastala je atonija. Život su joj spasili akušeri Opšte užičke bolnice, Mirjana Kokošar Paunović i Vladislav Tripković. Rešili su da probaju Cveti Rajevac da spasu matericu, a za krajnju opciju, u slučaju da ovo ne uspe, hirurški odstrane organ i sačuvaju joj život. Zahvat je trajao punih šest sati tokom kojih je Cveta primila šest doza krvi i pet krvne plazme.

GAZE NATOPLJENE JODOM ZAUSTAVILE KRVARENJE

- Posle raznih instrumentalnih revizija, lekova, terapija za stezanje materice, koji su se pokazali kao neuspešni, kao krajnju meru smo plasirali dve ogromne hirurške štrajfne, gaze duge po pet metara natopljene povidon jodom. Tog trenutka uspeli smo da zaustavimo krvarenje, počeo joj je rasti pritisak i spuštati se puls. Naredna tri sata smo ostali uz nju za slučaj da ponovo probije krvarenje, znajući da ćemo u tom slučaju morati da odstranimo matericu da bi majci spasli život - objasnio je ginekolog za Blic.

blizanci

Brat i sestra Rajevac, Foto: privatna arhiva

Medicina, objasnio je dr Tripković, nema jasnog objašnjenja šta izaziva atoniju materice, ali on, zahvaljujući svom iskustvu može da kaže da je u slučaju Cvete Rajevac to bila težina plodova koje je nosila.

Dokaz koliko su dobre bebe je što smo se sa mamom blizanaca dogovorili da odmah prekinemo telefonski razgovor, ako bebe zaplaču. Ali, to se nije desilo. Cveta kaže da su bebe mirne i da plaču samo kada su gladne, što je pravi blagoslov.

blizanci

Blizanci su dobre i mirne bebe, Foto: privatna arhiva

Suprug Darko je Cveti nezamenljiva pomoć, posebno kad je hranjenje beba u pitanju, jer se trude da ih hrane u isto vreme, da bi se u isto vreme i budile, što posebno važi za noć.

BEBE LEPO NAPREDUJU

Bebice su u međuvremenu bile i na kontroli, 8. maja, pa ponosna mama kaže da su oboje dobili po kilogram u težini, a po tri centimetra u dužini. Sin je sada težak 4.500 i ima 55 centimentara, a ćerka 4.400 i 54 centimetra. I dok su bili u stomaku su, kaže Cveta, tako pratili jedno u kilaži, što je bilo dobro, jer su lekari rekli da "jesu malo veći, ali je bitno i što se oboje razvijaju istim tempom".

(J. V./j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banat

    12. maj 2019 | 15:23

    Nesto lepo videti i procitati beke mile da su zive i zdrave♥️♥️♥️

  • Zoka

    12. maj 2019 | 15:46

    Bravo Bogami za mamu Cvetu. Neka su zive i zdrave bebice i riditelji sa njima. A mama sada da se oporavi a ne da se junaci.

  • Vesna

    12. maj 2019 | 16:41

    Zive i zdrave bile

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA