≫ 

Stočno groblje pored puta u Ratkovu, a životinje nisu čak ni zakopane: Smrad se širi na sve strane, a niko ne zna ko ovde ostavlja leševe (FOTO)

Ekološki pokret Vrbasa pokušava da raščisti otpad

  • 7

Po dojavi građana, Ekološki pokret Vrbasa prijavio je komunalnoj inspekciji opštine Odžaci ponovno punjenje lokaliteta kraj puta Ratkovo - Pivnice sa životinjskim otpadom, koji je nedavno saniran.

Od inspekcije zahtevaju da hitno ukloni životinjske ostatke da se opet ne bi stvorilo opasno, stočno groblje, ali i da istraži i utvrdi ko je za ovo odgovoran.

- Predložili smo, takođe, da se u saradnji sa Mesnom zajednicom Ratkovo, lokalnom samoupravom i aktivnim građanima iz Ratkova i okolnih sela, čiji su sugrađani izgleda, navikli da baš na tu lokaciju dovlače klanični otpad, organizuju sastanak i utvrde efikasne načine rešavanja ovog problema, kako se na njemu javna sredstva ne bi 'beskonačno trošila' - navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

Životinjski otpad, Odžaci Foto: Ekološki pokret Vrbas

- Utvrđivanje, a potom i kažnjavanje odgovornih lica, bez bliske saradnje sa aktivnim i savesnim građanima, a pre svega ekološkim NVO, prema našem mišljenju je uzaludan posao. Ukoliko inspekcije i druge nadležne institucije ne pokažu više interesa da pronađu aktere iz civilnog sektora, podrže ih i 'razigraju' da zajedničkim kapacitetima razotkrivaju, a potom i propisno kažnjavaju vinovnike protivpravnog ponašanja, ne mora se nikada ostvariti javni interes za čistom i bezbednom životnom sredinom" - kažu iz Ekološkog pokreta.

U ovom slučaju, dodaju aktivisti, javni interes mogao bi biti i svima dostupna usluga poslovnog operatera za preuzimanja životinjskih ostataka, po razumnoj ceni.

- Svi akteri dakle, moraju sesti i u direktnom i otvorenom razgovoru pronaći rešenje. Definitivno, lakog rešenja nema - navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    13. maj 2019 | 12:29

    Kos pancevca je jos gore nego ovo

  • Mile

    13. maj 2019 | 14:34

    Ne treba mi drzava, ne treba mi predsednik, ne treba vlada....Trebam biti nenormalan da ostavim ili bacim leš u prirodu!!!!! NASA SVEST JE RAVNA "0"

  • Dragan

    13. maj 2019 | 12:26

    Svaka čast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA