Šta tačno znači "Tijanin zakon" za one koji siluju i ubijaju decu: Doživotno će biti iza rešetaka, i ova kazna će menjati smrtnu

"Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom"

  • 14
Tijana Jurić, nestala devojčica Bajmok, Subotica Foto: Facebook/Tijana Juric

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koji predviđa inicijativa Fondacije "Tijane Jurić", umesto kazne od 30 do 40 godina, dobilo bi se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog sa vremenskim trajanjem, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je obrazlažući predlog izmena i dopuna krivičnog zakona u Skupštini Srbije rekla da kazna doživotnog zatvora može adekvatno da izrazi težinu nekih krivičnih dela i podstakne prevenciju izvršioca.

Prema njenim rečima, prvi razlog za Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika je prihvatanje inicijative porodice Tijane Jurić.

- Kazna doživotnog zakona zameniće dosadašnju najtežu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, jer nema razloga da obe postoje istovremeno - navela je ministarka.

Nela Kuburović Ministarka Nela Kuburović/ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kuburović kaže da predlog inicijative Fondacije "Tijane Jurić" predviđa propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnog dela kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, maloletnim licem, bremenitoj ženi, nemoćnim licem.

Dodaje da je doživotna kazna zatvora proširena i na sva druga krivična dela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena kazna od 30 do 40 godina, a ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam.

- Opravdanje doživotne kazne je i u tome što ona treba da zameni smrtnu kaznu. Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom - navela je ona.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    14. maj 2019 | 16:28

    Puna podrska za zakon, ali smatram da takvi ne zasluzuju da zive. Jednostavno nemaju pravo da zive, to je nepravda... kakav god zivot da zive u zatvoru... oni su zivi. Drugo njihov zivot placaju gradjani Srbije i to veoma skupo. Zasto bi oni ziveli? Koja je njiho svrha? Gube status gradjanina i dozivotno su na robiji??? Zasto????????????????? Smrtna kazna i nista drugo! I mnogo je jeftinije od dozivotne!

  • EL...

    14. maj 2019 | 16:41

    Podrška ! To je odavno trebLo uvest ! Doživotna robija pod velikim mukama ! U Sibir ...

  • Jugo

    14. maj 2019 | 16:40

    Ama ne treba nam komentar samo dozivotna za sve zlikovce i ubice koji su izvrsila najteza dela nikad da izadju nego tamo da im ostanu koske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA