≫ 

Očajni malinar Veljko u strahu zbog snega: Popio sam lek za smirenje kad sam video uništeni malinjak, ne znam kako ću prehraniti porodicu (FOTO)

- Uložio sam mnogo, a sad je došlo da neću imati šta da uberem - kaže Veljko Stanić iz sela Suvodanje

  • 15

Žitelji sela podno Medvednika ne pamte sneg u maju. Sneg koji je padao ove sedmice naneo je nendoknadivu štetu u malinjacima iznad Suvodanja, Drenajića i prema Rebelju.

Meštani ovih valjevskih sela tvrde da je bilo desetak centimetara snega koji je polomio rodne stabljike koje bi za mesec dana donele rod. Proizvođači procenjuju da je u zavisnosti od mesta gde se nalaze malinjaci polomljeno od 30 do 80 posto rodnih grančica.

- Kada sam video u kakvom je stanju malinjak morao sam da popijem lek za smirenje. To je katastrofa. Na jednom stablu od 20 rodnih grančica ostalo je 3-4 grančice. Jedna parcela pod malinom od jednog hektara nalazi se na 850 do 900 metara nadmorske visine i tu je uništeno preko 80 odsto stabala. Prošle godine sam sa te površine ubrao preko 10 tona maline, a ove ako bude dve tone biće premija - kaže Veroljub Stanić iz sela Suvodanje.

Ovaj malinar kaže da će u tom slučaju moći samo da kupe brašno, da se preživi. Od te proizvodnje žive supruga i on, kao i troje dece.

Maline, malinari, sneg, uništeni usevi Foto: Telegraf

- Uložili smo mnogo, samo oko 60 dnevnica u vezanje i čišćenje, bez kopanja, freziranja, zatim dve tone đubriva, sredstva za zaštitu. I sad je došlo da nemam šta da berem - očajno priča Veroljub.

U selima oko Stava skoro svako domaćinstva se bavi malinarskom proizvodnjom, a zbog majskog snega stradali su zasadi na površini od preko 60 hektara.

- Ne može se ni izračunati koliko smo do sada uložili. Imam dva hektara pod malinom i uloženo je mnogo novca i rada, a nakon ovog snega ostaću bar bez 50 posto roda. Snega je bilo u aprilu pre dve godine, ali do sada niko nije zapamtio da je padao polovinom maja. Snega je bilo do desetak centimetara. Teško će se od ovoga da se malinjaci oporave. Već je kasno - ispričao nam je Milan Starčević iz Suvodanja.

Slobodan Petrović, proizvođač i predsednik Mesne zajednice Stave kaže da su najviše stradali malinjaci koji se nalaze na većim nadmorskim visinama. Kaže da je u ovom momentu štetu teško kaže proceniti, a nije optimista da će se malinjaci oporaviti do početka berbe.

Maline, malinari, sneg, uništeni usevi Foto: Telegraf

- To pre svega zavisi i od vremenskih prilika. Sad je već polovina maja, za mesec dana kreće berba, a pošto su polomljene rodne grančice šteta je nenadoknadiva i veliki su gubici za ovu godinu. Moj savet proizvođačima čiji su malinjaci stradali zbog snega prijave štetu nadležnima u u lokalnoj samoupravi - rekao je Petrović.

Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi ''Valjevo'', kaže da je sneg koji je pao tokom vegetacije veliku štetu napravio na rodnim grančicama.

-Što su grančice duže veća je i verovatnoća da se polome usled težine snega. Osim gubitka roda sa polomljenih rodnih grančica posredne štete mogu nastati od patogena koji lako prodire kroz mesta povrede pa se proizvođačima savetuje preventivna zaštita fungicidima - kaže Sovilj.

Poslednji put velike štete na malinjacima usled snega u valjevskom kraju su zabeležene u aprilu 2017. godine.

VIDEO: Zlatibor se zabeleo a lepo je Severina rekla: sneg u maju

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA