Sledeći Tesla i Pupin mogli bi doći iz zajednice osoba sa invaliditetom: Skat na tribini "Osobe sa invailditetom koje su menjale svet"

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je na tribini da je Frenklin Ruzvelt, koga američki naučnici smatraju jednim od najuspešnijih američkih predsednika uz Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna, pokazao da su osobe sa invaliditetom sposobne za velika dostignuća

  • 0

Srbija treba da nastavi da unapređuje položaj osoba sa invaliditetom i da postane mesto gde će svaki pojedinac moći da ostvari svoj puni potencijal, poručeno je danas na tribini na Fakultetu političkih nauka u Beogradu "Osobe sa invailditetom koje su menjale svet", posvećenoj predsedniku Frenklinu Delano Ruzveltu.

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je na tribini da je Frenklin Ruzvelt, koga američki naučnici smatraju jednim od najuspešnijih američkih predsednika uz Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna, pokazao da su osobe sa invaliditetom sposobne za velika dostignuća.

- Sledeći Nikola Tesla i Mihajlo Pupin mogli bi lako doći iz zajednice osoba sa invaliditetom i zato treba negovati svaki talenat kod svakog pojedinca - poručio je Skat, koji je studentima govorio o ulozi Frenklina Ruzvelta, 32. predsedniku SAD. koji je u 39. godini oboleo od paralize i ostatak života proveo u invalidskim kolicima.

Skot je rekao da su u vreme Ruzvelta, koji je rođen 1882. godine, ljudi sa invaliditetom bili retko vidljivi, često skiveni od pogleda drugih ili ograničeni samo na obavljanje najprostijih zadataka, a da je Ruzvelt na sve načine pokušavao da sakrije svoj nedostatak.

SRBIJA TRIBINA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Upravo narušeno zdravstveno stanje stvorilo je od njega čoveka kakav je kasnije postao. Ozbiljno je radio da prevaziđe svoj invaliditet - rekao je Skat i naveo da mu je u tome mnogo pomogla podrška porodice i lekara.

Ambasador SAD je ispričao da je Ruzvelt poticao iz bogate porodice i imao dovoljno novca za lečenja, ali da, nažalost, mnogi nemaju tu mogućnost. On je naveo da je 1990. godine, 45 godina posle smrti Ruzvelta, u SAD donet zakon o invalidetetu.

- To je zakon o pravima građana, to je zakon kojim se zabranjuje diskriminacija osoba sa invaliditetom u svim oblastima života, ukljucujući zapošljavanje, školstvo, saobraćaj i sva javna i privatna mesta otvorena za javnost - rekao je Skat i objasnio da je svrha tog zakona da osobe sa invaliditetom imaju ista prava i mogućnosti kao i svi drugi.

Objasnio je da je zakon postavio nove uslove poslodavcima da prilagode radni prostor kako bi osobe sa invaliditetom mogle da se zaposle i zarade za život.

- Danas u SAD možemo videti osobe sa invaliditetom u širokom spektru zanimanja koja bi u vreme Ruzvelta bila nezamisliva - rekao je on i naglasio dobru saradnju ambasade SAD s pojedincima i organizacijama u Srbiji koje rade na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

SRBIJA TRIBINA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naveo je i da je ambasada SAD ponosna na promociju inkluzije mladih u sportskim aktivnostima.

Dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić istakao je kako su osobe sa inavliditetom menjale svet, te da je velika čast govoriti o Frenklinu Ruzveltu i njegovom kolosalnom doprinosu koji je, dodaje, teško izmeriti i sa ove istrorijske distance.

Na tribini je doktorand na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Gajić govorio o ličcnosti Frenklina Ruzvelta, a Draženko Mitrović, paraolimpijski sportista, aktuelni svetski rekorder u bacanju diska, održao je motivacioni govor na temu "Snaga je u vama".

Mitrović je za Tanjug rekao da se sve menja, a da prvo treba nešto da promenimo kod sebe i u svojoj okolini, pa onda da idemo dalje, a na svom putu do uspeha, kaže, suočavao se s brojnim problemima.

- Ako svi budemo krenuli od sebe, svima će biti bolje i svakako čovek mora da ima neki cilj kome teži i volju - rekao je Mitrović, koji je 2002. godine počeo da trenira atletiku.

Još će se takmičiti, a planira da se u budućnosti bavi trenerskim poslom.

- Što se tiče atletike, mi smo u samom svetskom vrhu, tu su i stoni tenis i streljaštvo. Ta tri sporta su okosnica naše paraolompijke reprezentacije - rekao je Mitrović.

Tribina "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" organizovana je u saradnji s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadom SAD.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA