≫ 

Digitalna Srbija je novi brend koji stvaramo: Brnabić na konferenciji "Digital day" (FOTO)

Brnabić je podsetila na trenutak kada je predstavljala svoj ekspoze i ukazala na značaj digitalizacije istakavši da su današnje generacije prilivegovane jer žive u trenutku industrijske revolucije

  • 0

Digitalizacija u Srbiji postala je tema kojom se svakodnevno bavimo, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u intervjuu koji je vodila direktorka portala SrbijaDanas.com Aleksandra Martinović na konferenciji "Digital day" koja se održava danas i sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Brnabić je podsetila na trenutak kada je predstavljala svoj ekspoze i ukazala na značaj digitalizacije istakavši da su današnje generacije prilivegovane jer žive u trenutku industrijske revolucije.

- Počeli smo da trčimo u korak sa svetom s obzirom na to da digitalizacija kao tema nije još uvek toliko prisutna i u nekim mnogo naprednijim zemljama. Čini mi se da se i Srbija u tom smislu dosta menja. Sećam se kada sam pre dve godine predstavljala svoj ekspoze u Skupštini Republike Srbije rekla da će moj prioritet biti digitalizacija obrazovanja. Mislim da tada mnogo ljudi nije razumelo, ali danas živimo u jednoj potpuno drugačijoj Srbiji – podsetila je Brnabić i objasnila kako digitalizacija menja Srbiju.

- Ova revolucija promeniće svet kao i sve prethodne revolucije, samo će ga ova promeniti najbrže do sada. Kada živite u vreme industrijske revolucije, onda imate jednu novu šansu da promenite sudbinu vaše zemlje. One zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu bile pobednici u prethodnoj revoluciji, imaju šansu da to sada isprave. Pružena nam je šansa da promenimo našu zemlju, naše društvo, privredu, ekonomiju, obrazovanje i postanemo jedni od pobednika vremena u kome živimo. Mislim da Srbija ima potencijal, talente i znanje i da ćemo moći da trčimo tu trku sa najnaprednijim zemljama sveta - poručila je ona.

Ana Brnabic Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u intervjuu koji je vodila direktorka portala SrbijaDanas.com Aleksandra Martinović na konferenciji "Digital day"-Foto: Slobodan Miljević

Direktorka portala SrbijaDanas.com Aleksandra Martinović konstatovala je značaj poverenja u digitalnom dobu kao jedan od ključnih faktora koji omogućuju uspešno poslovanje. Odgovarajući kako uspostaviti poverenje između onih koji iniciraju i sprovode promene i onih koji promene treba da prihvate, Brnabić je rekla:

- Poverenje je najteže uspostaviti onda kada su promene najveće. U ovom trenutku promene su zaista ogromne. Poverenje se uspostavlja korak po korak, ili makar ja tako pokušavam da ga uspostavim. Mislim da je danas poverenje između građana i onoga što Vlada Srbije radi mnogo veće ako pričamo u smislu digitalizacije, jer građani danas znaju šta znači digitalizacija države.

Premijerka Brnabić objasnila je da se do poverenja dolazi upravo kroz konkretne olakšice koje građani imaju od digitalizacije, te na primeru servisa “e-beba” i “e-recept” podsetila kako to funkcioniše.

Kao direktor jedne od najvećih medijskih kuća u Srbiji, Aleksandra Martinović je otvorila i problem koji savremeno društvo prepoznaje pod teminom "fejk njuz", a koji je postao posebno opasan u eri dominacije društevnih mreža.

Brnabić se složila da je reč o velikom problemu sa kojim se suočava ceo svet, a da niko do sada nije našao rešenje.

- “Fejk njuz” prave atmosferu u kojoj je jako teško raditi, jer vam mnogo vremena ide na odgovaranje na takve vesti. Ako li pak odaberete da ne odgovorite na te vesti one postaju viralne i počinju da prestavljaju još veći problem. Naša strategija je da odgovaramo na sve lažne informacije, a ja nastojim da budem što više aktivna na Tviteru jer društvene mreže pored svojih mana imaju i velike prednosti, a jedna od njih je komunikacija sa građanima.

Digitalna, kreativna Srbija i novi brend koji Srbija stvara

Komentarišući koncept "Srbija stvara" kojim se Srbija predstavlja u svetu, direktorka portala SrbijaDanas.com naglasila je promenu perspektive, odnosno izlazak iz tradicionalnog posmatranja Srbije kroz kuhinju, narodnu nošnju i noćni život i ulazak u nešto što možemo nazvati “digitalna kreativna Srbija”i pitala svoju sagovornicu koji je bio put do tog zaokreta.

(Telegraf.rs/Srbija Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA