≫ 

"A kako ti doživiš orgazam? Hoćeš da te izlečimo?" 10 najglupljih pitanja koje su ljudi postavili LGBT osobama u Srbiji

U Novom Sadu razgovarali smo sa učesnicima prve Parade ponosa u o ovom gradu

  • 24

Prva Parada ponosa održana je u Novom Sadu, a na gradskom trgu razgovarala sam sa pripadnicima LGBT populacije o pitanjima koja su dobijali o svojoj seksualnosti.

Dok smo stajali okupljeni, mnogi od njih su na moje pitanje "šta je najgluplje što im je ikada postavljeno", odmah počeli da se smeju. Objasnili su mi da je "spektar baljezgarija, prostakluka, needukovanosti i voajerizma" zaista bio preširok.

Marko (18): Najodvratnije mi je bilo pitanje "Kako ti nije gadno da se ljubiš sa muškarcem?". Na to pitanje nisam nikada odgovarao, jer prosto ne znam šta bih rekao. Druga stvar, to bih okarakterisao kao primitivno i krajnje uvredljivo pitanje.

Aleksandar (23): Pošto sam transseksualac, imao sam svakakvih pitanja, ali je definitivno najgore što sam čuo "Je l' može da ti se digne?". Prvo što odmah primetim je neobrazovanost te osobe, pa se onda smatram slobodnim da budem drzak i vulgaran. Ne želite da znate šta im odgovorim (smeh).

Parada ponosa 2017, LGBT Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Anja (31): Transseksualka sam, biseksualka, a onda to samim tim povlači milion nedoumica. Najgluplje pitanje bilo mi je "Ti si menjala pol da bi bila i sa muškarcima i sa ženama?". Pol i rod nema veze sa seksualnošću, pa onda izbegavam da ulazim u rasprave, jer mi je jasno sa kim imam posla, ako čujem tako nešto.

Neša (22): "Kako možeš da budeš sa muškarcem kad znaš da ne možete imati decu?" Bukvalno mi je to najbesmislenije pitanje koje sam dobio. Onda moram toj nekoj osobi da objasnim da mogu da imam dete i porodicu sa svojim partnerom, jeste komplikovanije, ali možemo.

Nemanja (28): Prvo što mi pada na pamet je kad sam radio ultrazvuk male karlice i doktor je mislio da sam muškarac koji hoće da bude žena, pa se iznenadio što nemam prostatu i pitao me "A je l' prostata sama odumrla?" . Tu sam pukao od smeha i kad sam mu objasnio da je obrnut slučaj, onda mu je bilo neprijatno. Nije mi naplatio ultrazvuk.

Parada ponosa u Beogradu, Prajd, RECI DA, gej, gay pride 2018. Foto: Marko Jovanović

Mila (17): Lezbijka sam. Ubedljivo najgluplje pitanje bilo je "I šta kao ne fali ti k*rac"? I šta odgovoriti takvom mozgu?!

Zorica (22): Uh, pa možda mi je najgore pitanje bilo moje majke, nakon priznanja da sam lezbijka "Hoćeš da te vodim kod lekara?". Tad sam se bukvalno slomila, jer sam skapirala da moja porodica ne razume moju seksualnost i da sam ja za njih bolesna.

Filip (30): Sećam se jednog razgovora, kada me je grupa nekih devojaka pitala "Kako ti doživiš orgazam? Mislim je l' moraš da masturbiraš tokom seksa?". Neverovatno koliko je to bilo užasno pitanje i trenutak. Samo sam rekao da možeš doživeti i analni orgazam, posle smo prešli na neku drugu temu.

Parada ponosa u Beogradu, Prajd, RECI DA, gej, gay pride 2018. Foto: Marko Jovanović

Petar (24): "Je l' ti to prava brada?", toliko bezveze pitanje nakon mog prelaska na hormone i započinjanje celog procesa tranzicije.

Milena (29): Pošto sam lezbijka, imala sam previše glupih pitanja, ali moram da izdvojim dva "Ko je muško u toj vezi?", "Kako to izgleda kada obe dobijete menstruaciju?".

Prvi Prajd u Novom Sadu održan je u petak 17. maja u okviru prve nedelje ponosa u ovom gradu, koja je trajala od 13. maja do 17.

Moto pod kojim su prirpadnici LGBT populacije izašli, kao i oni koji su došli da podrže ovaj skup bio je "Izađimo zajedno".

Šetnje nije bilo, a čitav događaj obezbeđivala je policija. Cilj parade je bio da javnost upozna sa problemima i izazovima sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno suočava, kao i sa činjenicom da je nasilje zasnovano na mržnji sveprisutna pojava u društvu, navode organizatori.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    18. maj 2019 | 10:49

    Meni su pitanja na mestu,

  • Odin

    18. maj 2019 | 10:36

    Na pametna pitanja nemaju odgovor, ali im zato reč "primitivizan" najčešće izleće iz usta.Vređa ih istina, jer da je drugačije, ćutali bi i živeli svoje živote, tako, da druge ne sablaznjuju.

  • Biba

    18. maj 2019 | 11:09

    Da, baš je strašno što te devojke nisu znale šta je analni orgazam,što doktor nije znao da je nesrećnik nadogradio penis, što sve normalno,na našem nesrećnom evropskom putu postaje nenormalno.Uništava se porodica, promovišu se nastranosti. Parada ponosa su majke sa dečicom,ovo je daleko od ponosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA