Pun sto diploma: Učenica iz Srbije je primljena na Sorbonu, a onda je saznala da to mora da se papreno plati!

Bila sam Đak generacije i Vukovac tokom celog školovanja. Diplome i nagrade koje sam osvojila u poslednjih deset godina na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz jezika (srpski, engleski, francuski, latinski), matematike, hemije, klavira, pevanja, debate i drugih oblasti sam pokušala da rasporedim i slikam za vas, ali nisu sve stale na ovaj sto

  • 14

Srednjoškolka iz Srbije primeljena je na studije filozofije na Sorboni u Parizu, ali s obzirom na paprene cene studija, na njih neće moći da ode. Kako kaže, nositeljka Vukove diplome i pobednica nekoliko državnih takmičenja, zamolila je u jednoj grupi na Fejsbuku dobre ljude da joj pomognu da sakupi preko 10.000 evra, kako bi mogla da pohađa svoje studije iz snova.

- Imam 18 godina i završavam gimnaziju. Studije u Parizu su moj celoživotni san i cilj. Sa 12 godina sam samoinicijativno odlučila da promenim školu da bih se školovala na francuskom u "Ribnikaru", u tom uzrastu sam osvojila prvo mesto na takmičenju Pesma frankofonije i državni Frankofoni diktat u konkurenciji studenata francuskog. Dvostruka sam pobednica državnog takmičenja iz francuskog jezika u kategoriji izvornih govornika, iako sam u životu provela pet dana u Francuskoj.

ajfelova kula Studije u Parizu bile su joj san Foto: Pixabay.com

- Bila sam đak generacije i vukovac tokom celog školovanja. Diplome i nagrade koje sam osvojila u poslednjih deset godina na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz jezika (srpski, engleski, francuski, latinski), matematike, hemije, klavira, pevanja, debate i drugih oblasti sam pokušala da rasporedim i slikam za vas, ali nisu sve stale na ovaj sto - napisala je ova mlada devojka.

Kako kaže, pre nekoliko nedelja je saznala da je primljena za studije filozofije na Sorboni, što je bio njen životni san.

- Međutim, Sorbona se od ove godine plaća za srpske studente. Posle nekoliko desetina generacija naših studenata koje su se školovale na Sorboni besplatno, baš ove godine kada ja upisujem se polisa promenila i ja bih studije trebalo da platim 10.500 evra. Meni je ova cifra potpuno nedostižna. Moji roditelji su prosvetni radnici, njihova zajednička plata ne prelazi 800 evra mesečno, a porodica nam je četvoročlana i živimo u stanu od 35 kvadrata.

Sorbona Sorbona košta 10.000 evra Foto: Pixabay/Pexels

- Naša država ne pruža podršku vrednim i ambicioznim studentima, a Francuska nas traži samo kada već završimo fakultet. Stipendija za osnovne studije nema dakle ni od Francuske, ni od Srbije, dok socijalne službe i fondacije u Francuskoj zahtevaju da stipendista ima ili državljanstvo EU ili francusku maturu. Studenti kao ja su besprizorno diskriminisani u ovakvom francuskom sistemu - izjavila je ona.

Kako kaže, koga god je pitala za pomoć, dobijala je samo negativne odgovore, pa je sada prinuđena da se obrati pojedincima na Fejsbuku.

- Ako ne uspem da skupim novac do upisa, sve ove godine rada, truda i pripreme će pasti u vodu - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Studije

    17. maj 2019 | 13:06

    Svaka cast ali svasta!!! Ima ih jos sa brojnim nagradama i i svi bi studirali u inostranstvu da mogu.

  • Dragan

    17. maj 2019 | 13:45

    Pa devojčice, lepo je što si položila prijemni.... Ali takodje si morala unapred da znaš da se tamo studije plaćaju?! I sada- šta? Tražiš stipendiju? Od koga? Traži sine od Vlade, oni dele šakom i kapom.... Ako si član njihove stranke... naravno... Ili od dr sci Siniše malog, direktno! On ne štedi na obrazovanju. Svaku sreću ti želim.

  • Bravo djevojko

    17. maj 2019 | 13:35

    I moj unuk je djak generacije, ne moze vani, upisao je kod nas medicinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA