≫ 

U selu kod Negotina niklo groblje na tri sprata: Na prvom su Rimljani, na drugom Stari Sloveni, a na trećem Srbi i Vlasi (VIDEO)

Kako je ovo 90 odsto vlaško groblje, malo je sahranjenih Srba

  • 0

U Negotinskoj krajini sve što se gradi, gradi se na tri i više spratova. Na vikendice i kuće smo navikli, a onda su na sprat pogidli i groblje.

Jedno takvo nalazi se u selu Prahovu gde su na prvom spratu Rimljani, na drugom stari Sloveni, a na trećem Srbi i Vlasi. Meštani tvrde da je ovaj treći etaž u istočnoj Srbiji sagradio daleki predak našeg omiljenog rokera Neleta Karajlića.

Slučajni prolaznik ostane zapanjen sa stotinama malih crkvica koje su ustvari grobna mesta lokalnih stanovnika Sprat niže počivaju stanovnoici ovih krajeva iz nekog sasvim drugog vremena, a ispod njih rimski sarkofazi u kojima počivaju legije.

Groblje u Negotinu

Svaki grob ima velelepnu grobnicu, Printskrin: Emisija "Nećete verovati"

Meštanin Velimir Trailović dugo je pisao i istraživao o ovoj nesvakidašnjoj večnoj kući, a za emisiju "Nećete verovati" govori o detaljima.

- Ovo je groblje na tri sprata. Od drugog do šestog veka bilo je rimsko groblje, slovenska nekropola oko 14. veka, a sa nastankom Prahova nastalo je groblje koje sada vidimo. Car Trajan je ovde bio 99. godine kada je gradio rimski grad koji se zvao "grad na vodi" - objašnjava Trailović. 

Samo groblje je po mnogo čemu jedinstveno.

Groblje u Negotinu

Prvi grob u novijoj istpriji bio je dede Neleta Karajlića, Printskrin: Emisija "Nećete verovati"

- Pre Drugog svetskog rata ovde su bile samo dve grobnice od kojih je jedna bila Marinka Jankovića, prahovskog sveštenika koji je deda Neleta Karajlića. Početkom vraćanja naših ljudi iz inostranstva počele su da se grade ove grobnice, sve su različite - objašnjava on.

Ovo je 90 odsto vlaško groblje, malo je sahranjenih Srba.

A grobnice nisu kao većina u Srbiji, već liče na male crkve u kojima su sahranjeni pokojnici. Majstori se žale da imaju problem što svako sledeći ko pravi grobnicu traži da bude veća i luksuznija od prethodne, a na jednoj grobnici samo vrata koštaju 1.000 evra.

Ceo video pogledajte ispod:

VIDEO: Milan je pre šest godina na ženinu nadgrobnu ploču uklesao vaginu

(Telegraf.rs/Emisija "Nećete verovati")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA