≫ 

Advokati zabrinuti zbog redukovanja uslovne osude: "I za lakša krivična dela ići će se odmah u zatvor, gubi se pravo na resocijalizaciju"

Komora ukazuje se da bi građani morali imati šansu da se u slučaju lakših krivičnih dela resocijalizuju bez odlaska u zatvor

  • 6

Advokatska komora Beograda (AKB) izrazila je danas zabrinutost povodom izmena Krivičnog zakonika (KZ) kojima se značajno sužava krug krivičnih dela za koja se može izreći uslovna osuda, jer će, kako smatra, građani izgubiti šansu da se u slučaju lakših krivičnih dela resocijalizuju bez odlaska u zatvor.

Komora smatra da je pretežni deo izmena KZ nastao kao reakcija na trenutno raspoloženje javnog mnjenja, kao i da je u proteklom periodu javnost bila fokusirana isključivo na uvođenje kazne doživotnog zatvora i zabranu uslovnog otpusta.

Predloženim rešenjima autori izmena su predvideli da sud može uslovnu osudu da izrekne učiniocu kada mu utvrdi kaznu manju od dve godine zatvora, kao i za krivična dela za koja se može izreći kazna do osam godina zatvora, umesto 10 godina koliko je predviđeno aktuelnim zakonikom.

Ovo rešenje je predviđeno, kako su obrazložili pisci predloga, zbog visokog procenta uslovnih osuda koje izriču sudovi za lakša krivična dela

Međutim, kako podseća AKB, za razliku od doživotnog zatvora koji se izriče u par desetina slučajeva, uslovna osuda se izriče u 60 odsto slučajeva, i to najčešće građanima koji se prvi i jedini put nađu pred sudom. 

Okružni, Centralni zatvor, CZ Foto: Milena Đorđević

- Imajući u vidu redukovanje uslovne osude i povećanje zaprećenih kazni zatvora, sasvim je izvesno da će sudovi izricati veliki broj kratkotrajnih kazni zatvora kojima se ne mogu ostvariti efekti u zaštiti društva od kriminaliteta. Ukoliko se pooštrava kaznena politika u odnosu na izvršioce teških krivičnih dela i one koji ponavljaju krivična dela, nema nikakve logike da se istovremeno sužava polje primena uslovne osude prema onima koji krivično delo izvrše prvi i jedini put - smatra beogradska advokatska komora.

Komora ukazuje se da bi građani morali imati šansu da se u slučaju lakših krivičnih dela resocijalizuju bez odlaska u zatvor, ali se predloženim izmenama ova šansa u prevelikoj meri sužava.

Povećavanje zaprećenih kazni, proširivanje slučajeva u kojima je zabranjeno ublažavanja i sužavanje primene uslovne osude rezultiraće povećanjem broja zatvorenika u Srbiji, kao i velikim brojem mladih ljudi koji će odlaskom u zatvor neminovno postajati deo kriminalnog miljea, iako je bila moguća njihova resocijalizacija uslovnom osudom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    21. maj 2019 | 11:52

    Nista,nista,ni slucajno ne ispravljajte ovo!Advokati se zabrinuli sto nece moci da sredjuju klijentima uslovne za lepe pare uz malo truda nego ce se po zasluzi stvarno ici u zatvor sto je oduvek i trebalo da se radi!Nema vise ups,napravio sam krivicno delo,evo 3000 evra jel mogu sad kuci na uslovnu?A onda na uslovnoj opet krivicno delo i umesto da se povredjeni"uslov"slobode sankcionise zatvorom on opet plati i opet napolju!Pa o tome citamo godinama u nazad i cudimo se ko ih pusta po deseti put da ponavljaju krivicna dela i zasto su na slobodi!Eto odgovora!Djavolji dvokati i tuzioci!Sudije su sudile po glupim zakonima i oni su bili bezbrizni a ovi drugi su uzimali ozbiljne pare za svako oslabadjanje t.j. uslovnu!

  • Zoran Pejic

    21. maj 2019 | 11:37

    Vidim, dosad je ta vasa resocijalizacija dala nevidjene rezultate...bukvalno

  • Aca

    21. maj 2019 | 13:13

    Apsi sve,svoricemo bolji i posteniji narod!!! Bravo milicijo moja...GVOZDENA PESNICO!!! Apsi...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA