≫ 

Nenad traktorom vozio deku koji boluje od raka do lekara, preko reke bez mosta, pa se vratio: Starac u suzama bespomoćno gledao bujicu (VIDEO)

Kroz Dragobiljsku reku napravljen je tzv. mokri prelaz, odnosno izbetonirano je dno, ali i pored toga je nemoguć prelazak preko reke

  • 48

Snimak Dragobiljske reke u selu Gukoš, nedaleko od Ljiga, koju deka oboleo od raka na traktoru pokušava da pređe, zapalio je društvene mreže. Naime, njega unuk Nenad treba da preveze na lekarski pregled, ali bezuspešno.

- Ovde nikada nije postojao most, ni moji pradedovi ga nisu imali, ali postalo je neizdrživo, jer nemamo osnovne uslove za funkcionisanje - most. Deda moj, kog sam pokušao da prevezem ima kancer debelog creva, trebalo je da ga odvedem na pregled, ali nije bilo moguće. Traktorom sam zašao nekoliko metara, ali kada sam video da je na tako maloj razdaljini voda došla do prednjeg točka, shvatio sam da moram da se vratim. U suprotnom bi nas rekla odnela - priča Nenad Radivojević za "Telegraf".

On nam je rekao da se meštani ovog sela sa mukom zvanom prelazak preko reke, bore već decenijama, te su se nekoliko puta obraćali opštini, ali bezuspešno - nikada ovaj problem nije došao na dnevni red. Izlazili su nadležni, pravili projekte, ali se i danas sa jedne na drugu stranu obale dolazi pravo kroz vodu.

- Deda je sada u bolnici, mi smo morali na rukama da ga nosimo, na drugu stranu sela, odnosno do onog dela koji je blizu puta. Strašno je to da je od reke Ibarska magistrala na 100 metara, ali nemamo mogućnost da do nje dođemo, bar ne normalnim putem. Postoji tu i pešački most, ali preko njega ne mogu da pređu ni invalidska kolica - očajan je unuk.

Deka, reka, most, Glukoš Foto: Printskrin Facebook/Kristina Nenad Radivojevic

KAKO ĆE BEZ MOSTA?

Kaže da je kroz Dragobiljsku reku napravljen tzv. mokri prelaz, odnosno da je izbetonirano dno, ali da je i pored toga nemoguć prelazak preko reke. Eventualno leti, kada reka presuši, meštani ovog sela mogu nesmetano da dođu do Ibarske magistrale.

U Gukošu postoji oko 10 aktivnih domaćinstava, mnogo poljoprivrednika baš u atarima ovog sela obrađuje zemlju, a i sam Nenad, koji ne živi tu, planira da se sa porodicom nastani. Ipak, brine ga samo jedno pitanje - kako će bez mosta?

- Kada padne kiša, kao što je to bio slučaj prethodnih dana, ovde nastane potpuni kolaps. Mi ne želimo da krivimo ikoga, samo želimo da se naš problem reši, jer je jako strašno da bolesnog čoveka ne možete odvesti lekaru. Taj most nam je potreban kao krov nad glavom - kaže Nenad.

Njegov deda Dragan trenutno se nalazi u bolnici, gde se još uvek obavljaju analize, pošto doktori sumnjaju na metastazu kancera, odnosno da mu je osim debelog creva, zahvatio i prostatu. Operacija mu je odložena, a razmatra se da li će hrabri deka ići na hemoterapiju.

U OPŠTINI KAŽU DA JE KRIVA KIŠA

Načelnik Opštinske uprave Ljig Milan Janićijević kazao je u izjavi za agenciju RINA da je u planu da se do kraja godine izgradi projekat za taj most a da bi sa radovima tek moglo da krenu sledeće godine.

- Manja kiša onemogućava prelaz preko rečice. Izbetoniran je prilaz samom rečnom koritu i toliko smo mogli da uradimo. Trenutno je nemoguće preći automobilom - rekao je Janićijević koji dodaje da naselje Gukoš ima sedam aktivnih domaćinstava.

Pogledajte snimak na kom Nenad pokušava da transportuje bolesnog deku na traktoru:

VIDEO: Akcija vađenja traktora iz Toplice

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    21. maj 2019 | 23:30

    Bitno je da smo Francuzima u znak zahvalnosti za bombardovanje dali za Notr Dam milion evra.

  • Zone

    21. maj 2019 | 20:57

    Sramota i bruka ljudi u 21 veku bez mosta .Jadan deka :-(

  • Натурализовани сељак

    21. maj 2019 | 20:53

    Еј људи нек се неко распита ко је писмених од мене,ено гвоздени мост стоји преко реке топчидерке,Кошутњак код касарне жандармерије близу,ничему не служи а у добром је стању,некад је ишао воз преко њега. Нека га преместе код ових мученика севап је људи смо браћо иако смо Срби.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA