Slavoljub je heroj sa karaule Gorožup i jedini preživeli iz kamiona smrti: Nas je bilo 38, a njih 2.000, gledali smo ih kako idu ka nama kao mravi

Bio je pripadnik 549. motorizovane brigade koja je odbranila državnu granicu od albanskih terorista

Slavoljub Mitić, Paštrik
Foto: Telegraf.rs

Dvadeset godina nakon čuvenih borbi na Paštriku, Slavoljub Mitić (40) iz Vranja, jedan od učesnika bitke i jedini preživeli iz kamiona smrti u kom su bili ranjenici, govori o danima kada je 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije odbranila ne samo državnu granicu, već i pokazala da su osećaj zajedništva i svest o tome da se brani otadžbina, jači od daleko brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja.

Karaula Gorožup na Paštriku, gde je bio raspoređen tada 19 - godišnji pripadnik 55. graničnog bataljona Slavoljub Mitić, sa još, po njegovom sećanju, 37 graničara, bila je jedna od najtežih na srpsko - albanskoj granici.

- Osećaj se pamti, to nema šanse da se zaboravi, tuga i uznemirenost kad se podsetiš, prosto samo da se naježiš od tih sećanja. Bili smo smešteni u Pirotu, kada smo 10. decembra 1998. godine, prebačeni u Prizren. Tu ostajemo dva dana i dobijamo raspored, pravac granica, karaula Gorožup.

"DRUG MI JE SAMO REKAO: NEKA TI JE BOG NA POMOĆI"

Slavoljub Mitić, Paštrik

Heroj Slavoljub Mitić, Foto: Telegraf.rs

Kad sam našao u Prizrenu drugara iz Krive Feje (mesto kod Vranja), pitam ga kako je tamo, a on mi kaže, ako dođeš na Vrbnicu biće ti lepo, a ako odeš na karaulu Gorožup, Bog na pomoći neka ti je. Čim su počeli da čitaju i prozivaju za Gorožup, mene su četvrtog prozvali. Stigli smo na karaulu, bilo je snega, imali smo obuke, upoznavanje terena. Sve vreme se puca i ako nije ratno stanje, bio sam izgubljen i ne može niko da kaže da nije bilo straha. Nije mi bilo svejedno - iskren je Mitić.

Iako su karaule i čitava granična linija na tom potezu gotovo svakodnevno bile napadane još tokom 1998, pa nadalje 1999. godine od strane terorista OVK, stranih plaćenika i Vojske Albanije, nakon početka NATO agresije na SRJ, najžešće i najkrvavije borbe u ovom rejonu vodiće se gotovo pred sam kraj rata od 26. maja do 10. juna. Ta vojna operacija je poznatija kao “Strela” ili bitka na Paštriku.

Pošto ofanzivna dejstva preko karaule Košare početkom aprila 1999. godine, nisu davala očekivane rezultate, područje Paštrika je dobilo veći taktički značaj. Cilj agresora u ovom sektoru je bio razbijanje graničnih trupa VJ, ovladavanje visovima Paštrika, probijanje koridora uz reku Beli Drim, ulazak u Metohiju i presecanje glavnih saobraćajnica. Ovo je trebalo da omogući dostavu municije, oružja i svežih snaga OVK iz pravca Albanije.

- Non stop su prelazili grnicu, napadali, ali jednog jutra, rano, kreću žestoki napadi, nas je bilo 38 ili 40 na karauli, a njih oko 2.000 minimum, mogli ste da ih vidite kako idu kao mravi. Usledili su žestoki napadi. Kako je granica bila minirana, prvo su krenule ovce, krave, konji napred, pa tad vojska. Tukli su minobacači, pa redom, topovi, a nas je bilo 38, ali to smo izdržali. Nismo imali poginule, samo ranjene.

Slavoljub Mitić, Paštrik

Na njih 38 krenulo je 2.000 albanskih terorista, Foto: Telegraf.rs

Helihopteri “apači” su uništili bukvalno sve. Na karauli Stojanović, koju su gađali, poginulo je šest naših vojnika. I onda su krenuli napadi dan i noć. Napadaju istovremeno OVK, avioni, albanska vojska, artiljerija, ja uopšte ne znam kako smo spavali. Mi nismo imali zamenu, kako sam ušao u rov nisam izlazio danima. Ne znam ni da li smo uopšte spavali, to je bilo na blic, zaspiš malo, nismo ni čizme izuvali danima - priča Mitić.

"GLEDAO SAM KAKO MINOBACAČ IDE PRAVO NA NAS" 

On dodaje da on i njegovi saborci nisu imali predstavu o vremenu, nisu znali koji je dan, koje je vreme, koji datum. Cilj je bio da ne puste neprijatelja da prođe dalje, iz rova da se ne izlazi. Za tih šest meseci na granici sa Albanijom, Mitićeva porodica nije mogla da se čuje s njim. Otac, majka i sestra, nisu ni znali da li je živ.

Sve je bilo gore i gore, kad su napadali avioni položaj VJ, gotovo da nije bilo spasa, “puca nebo i zemlja”, seća se Slavoljub, a od drveća i šume nije bilo ništa više, stabla su, kako kaže, pretvorena u čačkalice. Najstrašnije je bilo kada su avioni B - 52 gađali selo Planeju 30. maja, bacajući tepih bombe. Iza njihovog napada ostajala je prava pustoš, a vojnici su iz rovova bivali odbačeni i po dva do tri metra uvis.

Žestoke borbe vođene su 5. juna, a onda nastupa malo zatišje.

- U rovu do mene jedan Leskovčanin, koji me zove da ispušimo po cigaru. Samo što sam seo i zapalio, kad eto ga minobacač, pravo u nas pogađa. Geler me ranjava u glavu, i dan danas je tu. Ispade cigara, gledam krv. Dolazi Slađa, medicinska sestra, da mi previje glavu, insistirala je da idem za Prizren zbog takve povrede glave, a ja nisam hteo da napustim, rov, nije bilo šanse da ostavim drugare.

Slavoljub Mitić, Paštrik

Danas prima 5.900 za 30 odsto invaliditeta, Foto: Telegraf.rs

Od decembra do juna nisam sišao u grad. Ubediše me nekako, ostavim svoj puškomitraljez drugaru, jer neko mora da popuni to mesto. Krenem, bio je jedan brisan prostor, preko kog je trebalo da prođemo sanitetskim vozilom, kamionom. Prođemo nekako, ne pogode nas i vozimo još nekih 10 minuta, bilo je nas četvorica ranjenika u tom sanitetskom kamionu. Kad je grunulo, ceo kamion je bio u vatri, počinjem da se gušim, pogađa me drugi put, i to već ranjenog.

"ZADNJU BOMBU ČUVALI SMO ZA SEBE, JER NA DAJ BOŽE DA TE ŽIVOG UHVATE"

Odgurnuo sam nekako vrata i ispao iz kamiona, geler mi je pokidao arteriju, krv samo šiklja, kako srce pulsira, tako prska na sve strane. Iz kamiona samo dim ide, ne znam ni ko sam, ni šta sam, a ni gde sam. Geler mi šaku zakačio, odneo je maltene celu, krećem se, gledam svi mrtvi, ajd da kažem da su mrtvi, ali nisu mrtvi, jauču, mrdaju...Srećom taj Cobi iz Leskovca, koji je bio u kabini kamiona, jedini je pri svesti. Od troje ljudi u kabini, jedino je on preživeo. Kažem mu, zovi pomoć, on skida maramu sa glave, vezuje mi desnu ruku da zaustavi krvarenje, ne znamo gde se nalazimo. Sklanjamo se u neki žbun pun trnja...

Sada je najopasnije, ne znamo gde je neprijatelj, nemam pušku, nemam čime da se branim, imam samo četiri bombe. U toj situaciji, gađaćeš ga jednom bombom, ali zadnju četvrtu, moraš za sebe da čuvaš, jer ne daj Bože da te živog uhvate - prenosi svoje strepnje Mitić.

Geler je pogodio bateriju motorole, pa Cobi nije mogao da pozove pomoć, ali druga motorola u kamionu je srećom ostala čitava.

- Dok su stigli iz Prizrena, ostali su bili još živi, ali u lošem stanju, a bilo je i mnogo mrtvih. Kada sam pogledao Slađu medicinsku sestru, pola lobanje joj je geler odneo, mogao sam da vidim kako joj mozak pulsira.

Stigla je pomoć, Cobi nas ubacuje u kamion tamić. Kako idemo ka Prizrenu, ja geldam, oni budni svi i u jednom trenutku nekom od njih lice postane belo kao list papira. Umiru jedan po jedan i samo glava na stranu, a ja još uvek budan. Sećam se, dolazim u Prizren, treba jedan most da se pređe, od bolova ne mogu da izdržim više, hoću da zaspim, srce spava, a samom sebi kažem, Slavoljube, ako se sad uspavaš, više se nikada nećeš probuditi. I nisam se uspavao, izdržao sam.

Slavoljub Mitić, Paštrik

Slika iz rata, Foto: Telegraf.rs

U bolnici su mi zašili rane, previli, dolazi doktorka i kaže, Vranjanac znaš li da si jedini preživeo od ranjenika iz kamiona koji je pogodila granata, bilo mi je mnogo teško to saznanje. Tada sam prvi put čuo i sirene za vazdušnu opasnost. Onda su nas autobusima, prebacili u Niš, mislio sam usput, neće me valjda i treći put pogoditi - šali se Mitić.

SPAVALI PORED MRTVOG DRUGA

Svaki dan na Paštriku je priča za sebe, ali neke situacije se posebno izdvajaju svojom surovošću, kroz koje ti vojnici više nisu bili oni isti momci koji su tokom 1998. uz pesmu ispraćani na odsluženje vojnog roka.

- Imali smo i situaciju kada nam je poginuo drug, tri dana sa Paštrika nismo mogli da ga spustimo, tako da smo u zemunici spavali pored njega mrtvog. Osećaj, strašan, hladno je zima, iako je on mrtav, ti se u zemunici ipak guraš do njega i spavaš - priča Slavoljub.

Mitić je ranjen 5. juna, četiri dana pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Najžalije mu je bilo, kaže, što sa svojim drugarima nije na položaju ostao do kraja, kao i što su vojnički neporaženi morali da napuste položaje, kao da nisu ništa radili svih tih meseci. Drugare je našao kasnije u Sijarinskoj banji, gde su bili smešteni nakon što su napustili KiM. Nisu mogli da veruju da je živ, s obzirom da je projektil direktno pogodio kamion sa ranjenicima. Tada je dobio nadimak Kameni.

Slavoljub Mitić radi kao taksista više od 15 godina, oženjen je i ima dva sina. Prima 5.900 dinara na ime 30 odsto invaliditeta. U dve decenije od završetka rata, prema njegovoj priči, stala su mnoga poniženja, kao i nebriga države i društva za ljude koji su podneli najveću žrtvu, ostavljajući svoju mladost, živote i snove na oltar otadžbini.

Slavoljub Mitić, Paštrik

Foto: Telegraf.rs

- Odnosom države i društva uopšte nisam zadovoljan, jer bi trebalo da postoji neko poštovanje prema ratnicima, mi nemamo nikakav značaj. Uopšte se ne pošptuje naša žrtva, naša dela, niko to ne poštuje. Posle svega što si prošao, dođu pojedinci iz institucija da se iživljavaju nad tobom - kazuje svoja gorka iskustva Slavoljub Mitić.

Nakon neuspeha operacije Strela, 9. juna 1999. godine potpisan je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, koji je označio prestanak ratnih dejstava NATO nad SRJ. Pripadnici VJ povukli su se sa KiM nakon meseci teških borbi. Među poslednjima, teritoriju KiM napustile su jedinice koje su se nalazile na padinama Paštrika. Njihovi pripadnici poslednjih godina okupljaju se I druže, čuvajući uspomenu na stradale drugove i starešine, u jednom od najtežih, ali najslavnijih perioda srpske vojske.

Na kraju 20. veka Srbija je dobila junake, viteze i čuvare kosovsko - metohijskih međa, čije je junaštvo stalo u jednoj rečenici njihovog komandanta Božidara Delića “Nema nazad, nazad je Srbija!”, izrečenoj u teškim trenucima tokom borbi na granici sa Albanijom.

VIDEO: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Slađana Tasić)

Tagovi: 1999 godina, Karaula Paštrik, Kosovo, OVK, Paštrik, Slavoljub Mitić, vojnici, Vojska

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (96)
Poređaj komentare:
 • B
  Branjanac

  Čast mi je i zadovoljstvo što lično poznajem Kamenog.Veličina od čoveka

 • M
  MILAN

  Za hrabrost, milostinja!Da nije tužno bilo bi smešno!

 • S
  Svetlana

  Hvala tebi. Hvala svima koji su časno i bezrezervno branili Srbiju! Pokrenimo akciju za peticiju Skupstini Srbije,ako ista postoji i radi da se živi borci proglase herojima i da dobiju odredjene privilegije. Da se poginulim podigne zajednički spomenik,da svi udju u pisanu istoriju,da se njihovim porodicama oda zahvalnost i pruzi pomoc. Brzo smo zaboravili heroje i njihove herojske podvige! Srbija se obrukala po ko zna koji put!

Hilandar iznutra: Kako izgleda kelija, a kako stena kod koje se pričestila vojska pre Kosovskog boja

Najezda zmija u Leskovcu: Puze po centru grada, Zoohigijeni samo stižu pozivi uznemirenih građana

Rešenja testa iz srpskog jezika: Odgovori na svih 20 pitanja sa male mature

Ovo su pitanja sa testa iz srpskog jezika za malu maturu. Koliko biste poena vi skupili? (FOTO)

Osmaci se preznojavali na pitanju o Kosovskom boju: Jedan zadatak iz srpskog najviše ih je namučio

Počelo polaganje male mature: Danas provera znanja iz srpskog jezika (VIDEO)

Ušao sam u najmračniji deo Viminacijuma, skriven pod zemljom: "Rimljanin" mi je otkrio velike tajne

"E, Srbijo, zar vas nije sramota": Reke nam se dave u smeću. Ovaj snimak sa Đerdapa boli

Đorđe u starosti dočekuje posetioce Zejtinlika, otkrio nam je i tajnu o ocu Miše Janketića (VIDEO)

Red sunca, red kiše: Od danas kreće period pljuskova, temperatura pada, ali jedna stvar ostaje ista

Sara je majka za primer: Radi najteže poslove da bi prehranila četvoro dece i ima samo jednu želju

Okončana potraga za utopljenim Željkom. Telo nije pronađeno, majka skrhana: "Srce mi je puklo"

"Moja ćerka Biljana je nestala 2015. godine. Možda imam još samo nekoliko dana da saznam gde je"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 17. jun 2019. godine

Kreće ispitna groznica: Ovo je najvažnije pravilo u rešavanju zadataka na maloj maturi

Posle eksplozija oluja u regionu, nevreme prešlo granicu i stiglo u Srbiju: Prva na udaru Subotica

Deca na vežbi sa žandarmerijom, u vatrogasnoj peni i na steni: Ovako je slavljen Dan MUP-a (FOTO)

Upoznala sam najjačeg čoveka u Srbiji: Nekima je čudan, svi ga pitaju isto, a on ženu podiže prstom

Ove noći preti repriza potopa: Upozorenje za večeras - očekuje nas nevreme, grad i jak vetar

Kada tačno počinje leto i zašto je tog dana tako poseban trenutak u 20:17?

Kad su se momci uhvatili oko struka, žene su pale u delirijum, uletela je mlada i počelo je ludilo

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice: Vernici na ovaj dan odlaze u manastire po oproštaj i lek

Uživajte u prvoj polovini dana jer do večeri stiže nevreme: Pljuskovi i pad temperature do utorka

Čin generala i plakete za doprinos radu: Ovako je svečano najavljen dan MUP-a (FOTO)

Za nekoliko sati stiže jako nevreme, a temperatura pada za 10 stepeni: Ovi krajevi su najugroženiji

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 16. jun 2019. godine

Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali (FOTO) (VIDEO)

6 najzanimljivijih arheoloških otkrića u Srbiji: Palata cara Maksimilijana, neandertalac i sarkofag

Da li je ovaj plan mogao da sačuva život Mirjane, Teodore ili treće žene? Da li on uopšte postoji?

Srpski jezik treba da bude obavezan predmet na fakultetima jer su naši studenti nepismeni?

Rizik na potopljenom groblju u srpskom selu: Prete zarazne bolesti onima koji naprave pogrešan korak

200 Beograđana stiglo "Romantikom" u Jagodinu: Umesto klime, imali su alternativni način hlađenja

Rekli su "Smrt svim srpskim izdajnicima" i bacili farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci u Nišu

Danas su Letnje zadušnice, a iako ne idete na groblje, jednu stvar treba da uradite

Pronađen Stefan koji je nestao u Bratislavi: Tvrdi da je bio otet i da su mu ukradene dve stvari

Od mrtvačnice, preko volana do kandila: Kako je kamiondžija Stanko postao iguman Stefan (FOTO)

Četiri osobe na jugu Srbije u bolnici zbog ujeda zmije: Na ovim mestima će ih biti narednih dana

Vreme idealno za početak kupališne sezone: Vikend sunčan i vreo, svežina dolazi tek iduće nedelje

Stefan (20) iz Kragujevca nestao u Bratislavi: Otišao da kupi 2 vozne karte i iščezao bez traga

Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

Ministar Šarčević napustio emisiju, tvrdi da je obmanjen i nepoželjan (VIDEO)

Đaci genijalci iz Niša napravili bicikl koji puni mobilni telefon i objasnili svoju "magiju" (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima