≫ 

Jaja ćemo birati kao odeću tek od sledeće godine: S, M, L, XL odloženi za 1. januar

Na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele

  • 4

Stupanje na snagu Pravilnika o kvalitetu jaja koji je u februaru ove godine donelo Ministarstvo poljoprivrede kojim se oznake na jajima menjaju i izjednačavaju sa onim u većem delu sveta, pomereno je za pola godine. To znači da se nove oznake neće naći na kutijama 1. jula, kako je planirano, već prvog januara. 

Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, pri čemu je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama.

Sada pri odabiru jaja više nećemo razmatrati da li da uzmemo ona sa oznakom S za koja znamo da teže od 65 do 70 grama, ili nešto manja A čija je težina pet grama manja, već ćemo jaja kupovati kao odeću, birajući između S, M, L i XL veličine. Ovaj način označavanja jaja zastupljen je u većini zemalja van Srbije. 

XL - vrlo velika, težine od 73 grama i veća

L - velika, težine od 63 do 73 grama

M - srednja, težine od 53 do 63 grama

S - mala, jaja težine ispod 53 grama

Novi pravilnik stupio je na snagu, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula da se prilagode novim zahtevima. Čini se da im ovaj rok nije bio dovoljno dug, jer je sada pomeren za dodatnih šest meseci, pa je novi rok 1. januar 2020. godine. 

Ono što ostaje isto su oznake za kvalitet jaja, A i B koje pokazuju da li su jaja sveža ili rashlađena, namenjena industrijskoj proizvodnji. U prodaji će se naći jaja koja A klase sa oznakom "ekstra", što će označavati jaja upakovana u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. Pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana, a na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele. Ovaj podatak biće označem brojevima, pa će 0 značiti da su jaja iz organskog uzgoja, 1, da su u pitanju jaja iz slobodnog uzgoja, broj 2 će označavati jaja iz podnog uzgoja, a 3 iz kaveznog. 

VIDEO: Da li biste probali kajganu od crnih jaja emua? Ne? E, pa, to je u Australiji prava ekskluziva

(G. Aavalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA