Ušli smo u ozloglašeno selo, rodni kraj teroriste, uoči "Dana Kapetana Lešija": Kada smo pitali Albance za njega, dobili smo jasan odgovor, na srpskom (FOTO)

* Lideri Albanaca sa juga Srbije zvanično ne stoje iza organizacije manifestacija, ali se rado odazivaju na poziv organizatora * Mlađi Albanci u Velikom Trnovcu, za razliku od starijih meštana, nisu prijateljski nastrojeni za razgovor na srpskom, odbijaju da govore, uz mrke poglede i obrazloženje da ne znaju jezik*

Kapetan Leši
Foto: Telegraf, Printskrin :Youtube

Pompezno najavljivani Dani Kapetana Lešija, stiče se utisak, ne zanimaju baš mnogo običnog čoveka u Velikom Trnovcu, rodnom selu teroriste Ridvana Ćazimija, jednog od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, poznatijeg pod ovim nadimkom.

Ova četvorodnevna manifestacija održava se godinama unazad, a obuhvata naizgled kulturne aktivnosti u Bujanovcu i Trnovcu, marš do mesta Guri gat, gde je Ćazimi ubijen, fudbalsku utakmicu na stadionu u okviru kog se nalazi i spomen soba posvećena njemu. Ove godine po prvi put biće održana i Komemorativna akademija u Domu kulture u Bujanovcu.

Ozloglašeni terorista Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Kapetan Leši, bio je jedan od četvorice komandanta terorističke OVPMB i komandovao 112. brigadom, koja je izvela najveći broj napada na srpske snage bezbednosti tokom sukoba 2000/01 godine na jugu Srbije. Kod svojih sunarodnika ima kultni status.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Spomenik u centru sela, Foto: Telegraf

Na svega dva do tri kilometra od poslednjih kuća u Trnovcu nalazi se brdo Guri gat, što u prevodu znači - crni kamen. Terorista Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon potpisivanja sporazuma, 24. maja 2001. godine, baš na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca. Ubijen je snajperskim hicem.

Njegovo ubistvo je do dana današnjeg nepoznanica, jer po jednoj priči ubile su ga srpske snage, a po drugoj u koju deo Albanaca čvrsto veruje, ubijen je od strane pripadnika svog naroda i to, kako tvrde, iz ekonomskih motiva.

Ali ono što se sigurno zna je da je Ridvan Ćazimi učestvovao u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, gde je bio pod komandom Adema Jašarija, jednog od osnivača terorističke OVK na Kosovu i Metohiji, čiju je sliku držao u svom štabu u Končulju.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Spomen soba kapetanu Lešiju, Foto: Telegraf

Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB 1999-2001. godine, učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima.

Među teroristima je bio poznat kao kapetan Leši. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane oko Gnjilanskog puta, koji je ključni putni pravac sa juga Srbije na KiM. Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac.

Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku eventualnu provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Stvari Lešija, Foto: Telegraf

Veliki Trnovac je danas selo sa oko 10.000 stanovnika, i to Albanaca, ali je do 80-ih godina prošlog veka tu živelo i dosta Srba. U selu o tome svedoči crkva posvećena Caru Konstantinu i Carici Jeleni, koja je tokom godine zaključana, osim 3. juna kada se ovde služi Liturgija i održavaju litije.

Pored Trnovečke reke, na putu za Guri gat, nekoliko staraca, pod dudom odmara na majskom suncu. Na pitanja o terorističkom komandantu Kapetanu Lešiju, na perfektnom srpskom jeziku odgovaraju da “danas ništa ne valja, da je sve politika i da se najbolje živelo u Jugoslaviji”.

- Na svetu postoje samo dve nacije, a to su dobri i loši, drugog nema. Pre dvadesetak godina, kada su ovde bili sukobi, bilo je mnogo ljudi među Srbima i Albancima, inače da ih nije bilo, ovde bi bilo mnogo stradanja.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Put za Guri Gat, Foto: Telegraf

U opštini Bujanovac žive dobri ljudi, Srbi i Šiptari, koji su od kako znam za sebe radili i poštovali se. Dokaz za to je evo ova vodenica, koju su pre oko jednog veka zajedno podigli Srbin iz sela Lopardince i Albanac, odavde iz Trnovca. Njihovi potomci su to nasledili, ali danas vodenica retko radi, jer se živi drugačije, a nekada su se u njoj okretala četiri vodenična točka - seća se ovaj Trnovčanin.

I njegov komšija, ima samo reči hvale za nekadašnji život u Jugoslaviji, kada je radio kao vozač.

- Moja kuća, bio je svaki parking od Đevđelije do Maribora, vozač sam postao zahvaljujući jednom čveku iz Vladičinog Hana, koji mi je dao kola, kako bi učio da vozim. Kad god danas prođem kroz ovo mesto, ja osećam veliku zahvalnost i milo mi je oko srca.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Vodenica, Foto: Telegraf

Nekada smo ovde sadili duvan, prodavali, sad to ne može da se radi, trgovali stokom, radili poljoprivredu, uglavnom živeli od svog rada. Bolje ovde neće biti dok se ne promene sadašnji političari, koje god nacije da su, jer svi su isti, ništa ne valjaju za narod - ukazuje još jedan stariji meštanin.

Kada govore o teroristi Kapetanu Lešiju pominju samo njegove navodne humanitarne aktivnosti, ali ne i učešće u ratu, terorističke napade, zlodela i zverstva zbog kog kojih ga Srbi doživljavaju kao krvnika.

Sukobi od pre skoro 20 godina među Albancima su stvorili kultnu ličnost od Ćazimija, sudeći barem prema ponašanju albanskih političara i njihovih birača.

Mlađi Albanci u Velikom Trnovcu su uglavnom sušta suprotnost starijim meštanima. Nisu baš prijateljski nastrojeni za razgovor na srpskom, uglavnom odbijaju da govore, uz mrke poglede i obrazloženje da ne znaju srpski jezik. Na pomen teroriste Lešija, kažu da je on za njih bio veliki junak i heroj, kao i da će mu i ove godine odati poštu. Nema kuće u Trnovcu koja nema nekog svog u Americi ili Zapadnoj Evropi. Većina mladih odavde mašta da i oni odu na zapad.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Veliki Trnovac, Foto: Telegraf

U sredu 23. maja je počela manifestacija, teroristi Kapetanu Lešiju u čast, koju organizuje MZ Veliki Trnovac.

U ovom mestu, stiče se utisak, da nema neke preterane euforije zbog toga. Spomenik Kapetanu Lešiju na ulazu u selo je veliki, a okolina oko njega održavana. Na mestu gde će se odvijati centralni deo manifestacije, na stadiononu FK “Ternoci”, ubrzano se radi na opremanju novih prostorija spomen sobe, muzeja koji je otvoren 2012. godine, gde su smeštene lične stvari teroriste.

Tu se čuvaju lični predmeti, uniforma, albanska zastava, deo oružja i džip u kome je Ćazimi ubijen. Posle dugo godina u pripremi je nova i drugačija postavka, jer se muzej iz stadionskog podruma seli u drugi deo prostorija, koji izlaze na ulicu.

Ćazimi je pre nego što je preuzeo komandu nad 112. brigadom, poznatom po napadima na srpske snage bezbednosti, radio kao krojač u Bujanovcu, gde je držao i butik. Priča se da je završio Mašinski fakultet u Prištini. Ćazimijeva porodica i dalje živi u Velikom Trnovcu.

Veliki Trnovac, Dani Kapetana lešija, malo drugačija priča

Mladi Albanci nisu želeli da govore na srpskom, Foto: Telegraf

Ovo selo slovi za centar trgovine narkoticima na području Evrope, pa meštani u šali kažu da se takvi "biznismeni" mogu videti noću, dok danju ide samo pošten svet. U Velikom Trnovcu kuće i okućnice su uglavnom lepo sređene i uređene, kao i ulice, dok na pojedinim mestima nema kanalizacije.

Lideri Albanaca sa juga Srbije zvanično ne stoje iza organizacije manifestacija, ali se rado odazivaju na poziv organizatora i podržavaju održavanje kulta ubijenog teroriste Ridvana Ćazimija. Predstavnici lokalne samouprave Bujanovca polažu cveće na spomenik u Trnovcu i na brdu Guri gat. Viđeni su na svim dešavanjima, na kojima pojedini sadržaji znaju da ismevaju srpske snage bezbednosti, pozivaju na ujedinjenje juga Srbije sa tzv . Kosovom i stvaranje Velike Albanije.

VIDEO: Mnoge vođe terorista OVK završili su na ovoj koti

(S. T.)

Tagovi: Albanci, Dani kapetana lešija, manifestacija, Ridvan Ćazimi, Veliki Trnovac

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (51)
Poređaj komentare:
 • M
  Milos

  Samo u Srbiji I'ma toga da u toj drzavi gde je Neko dokazani terorista stoji njegov spomenik u opstini koja Jos uvek pripada Srbiji, sto Neko ne podigne spomenik nasim herojima u Kninu recimo .

 • Н
  Невена

  Радован Карђић и Ратко Младић нису били терористи већ у јеку фашистичке медијске кампање против њиховог народа легално изабрани представници свог народа који је само желио опстанак . Часни и поштени људи и као такви нису ни милиметар од себе одступили , нису се предали и нису никакву грешку фашистима признали . Били су представници народа који није желио да Југославија нестане , народа који није желио рат , већ напротив да га на било који начин спријече. Зато вас молим НЕМОЈТЕ НИКАДА ОВАЈ ОЛОШ КОЈИ ЈЕ ДУГО СРБИМА О ГЛАВИ РАДИО . ОЛОШ КОЈИ ЈЕ МНОГО ПРИЈЕ НЕСТАНКА НАШЕ ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СФРЈ ВРШИО ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ НА ЦИВИЛЕ , ПОЛИЦИЈУ ПА И САМУ ЈНА НА ПРОСТОТИМА АП КОСОВО И МЕТОХИЈЕ ПОРЕДИТИ СА НАШИМ ХЕРОЈИМА !!!

 • N
  Nesa CZ

  Eeeeeej državo, ako si uopšte država, šta to dozvoljavaš sebi... Pa da li bi to Amerikanci dozvolili na svojoj teritoriji... Pogledajte kako su to Španci rešili... Kakva proslava, kakvi dani, hapsi to...

Sraman snimak kruži internetom: Tri momka obijaju crkvu u Novom Pazaru i ismevaju svetinju (VIDEO)

Nenada je grom udario dok se spremao da izađe u grad: Čuo je jak prasak, pa počeo da gubi svest

Dim i dalje kulja iz lokomotive koja je juče eksplodirala kod Bujanovca: Ljudi se plaše opasnog ulja

Najnovije upozorenje RHMZ: Kreću jaki pljuskovi, grmljavina i grad, crni oblak već nad Beogradom

Veliki majstor engleskih masona u Beogradu na stotoj godišnjici osnivanja Velike lože "Jugoslavija"

Stigle najlepše vesti: Maleni Nidža, Hrabriša iz Aranđelovca, nema više malignih ćelija u telu

Opsadno stanje u štampariji odakle je ukraden test za malu maturu: Policija i dalje nadgleda radnike

Nestao student (20) u Dunavu: Ušao je u reku da se okupa, prijatelji su ga tada videli poslednji put

Rezerve krvi su na minimumu, davaoci ovih grupa treba hitno da se jave jer drugi ne mogu da čekaju

Objavljena rešenja testa iz matematike: Proverite kako ste uradili (FOTO)

"Nije dete ništa krivo": Direktor škole o sinu Igora S., koji je ukrao test iz matematike

Gradonačelnik Novog Sada obišao radove na Ulici Bate Brkića: Vučević najavio nove investicije (FOTO)

Ulazak na Frušku goru od sad se plaća, a ni u novosadske parkove više neće moći svako da uđe za "dž"

Ozbiljno upozorenje posle jučerašnjeg potopa, važi do 25. juna: Ovi delovi Srbije su prvi na udaru

Suze u jutarnjem programu: Jovana i Srđan skočili sa stolice kad im je u studio ušetao omiljeni gost

Test iz matematike lakši od provaljenog: Zaposleni u školama uplašeni, jedva čekaju da se sve završi

Jasmina je snimila nešto ljigavo kako joj gmiže po dvorištu, i sad moli za odgovor: Šta je ovo?

Počele prijave za državne fakultete: Najveće gužve na ETF-u, FON-u, medicinskim i mašinskim naukama

Danas polaganje rezervnog testa iz matematike posle krađe zadataka u štampariji, rezultati već sutra

Spremite se za jake pljuskove, visoke temperature i velike sparine

"Nismo mi ničija mašina": Đaci objasnili zašto su zapalili sliku ministra Šarčevića

Da li treba poništiti maturu? Traže se krivci, deca na nogama, a ujdurma oko testova ne jenjava

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 20. jun 2019. godine

Istraga nestalih beba: Radiša Pavlović tvrdi da je našao skrivena dokumenta, a ovo je odgovor KC Niš

Druga strana priče prebijanja dečaka u Jagodini: Roditelji tvrde da je on zlostavljao drugu decu

Crni oblak juri preko Srbije: Do 19 sati kritično, potopljeno pola zemlje (VIDEO)

Od 1. jula vozačke dozvole dobijaćemo na kućnu adresu

U Beogradu se sastavili nebo i zemlja: Novo hitno upozorenje RHMZ, tuče grad na sve strane (VIDEO)

Nove glasine i zadaci kruže mrežama: Da li su ovo foto-montaže ili trag da su svi testovi provaljeni

AMS Osiguranje: Zaključite polisu Putnog zdravstvenog osiguranja online po 30% nižoj ceni!

7 dana će sevati i pucati, izdato novo upozorenje RHMZ: Izbegavajte opasna mesta, ovo su crvene zone

Ovo su rešenja iz kombinovanog testa na maloj maturi (FOTO)

"Rekla mi je: Miljana, procurili su testovi!" Dokle će nam mala matura biti velika sramota?

Lisica izašla u šetnju, u centru Pančeva: Prolaznici je snimali i čudili se otkud ona tu (VIDEO)

Devojka (20) kod Bujanovca se naslonila na ogradu terase i pala: Hitno prebačena u bolnicu

Počeo kombinovani test malim maturantima: Šarčević kaže da je test bezbedan

Nestabilno vreme ne posustaje: Danas nas očekuju pljuskovi, grmljavina, grad i sparina

Nastavnici tukli bolesnog dečaka u Jagodini, dok je on povraćao: Majka sve prijavila policiji

Pljusak potopio Suboticu, automobili "jahali" talase (FOTO)

Trudnu Snežu sa 7 dece je ostavio muž: Sin ima cerebralnu paralizu, gladni su i ne znaju šta ih čeka

Beograd goreo od munja: RHMZ izdao hitno upozorenje, kritično je bilo sat vremena (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 19. jun 2019. godine

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima