Pitali su mlade zašto još žive sa roditeljima: Neće da plaćaju sami stan, ne mogu da dignu kredit, čekaju da završe fakultet ili da se venčaju (VIDEO)

Postoje specifične okolnosti zbog kojih često ostaju u roditeljskom domu, osim novca, problem je i dostupnost stanovanja

  • 14
Zivot sa roditeljima Foto: Shutterstock

Anketa koja je sprovedena u Priboju otvorila je neka od bitnijih pitanja mladih - kako se osamostaliti, prekinuti život sa roditeljima i zbog čega je to veoma teško?

Kada je reč o mladima koji žele da se odvoje od roditelja postoje specifične okolnosti zbog kojih često ostaju u roditeljskom domu, osim novca, problem je i dostupnost stanovanja. Radi se o veoma malima šansama da dođu do prve nekretinine i vrlom malim mogučnostima da istu iznajme.

- Pomerila se granica venčavanja, a mislim i da je finansijska situacija jedan od osnovnih razloga zbog kojih mladi ostaju da žive sa roditeljima, da ne bi plaćali svoj stan. Mali broj ljudi razmišlja o osamostaljenju - rekao je jedan mladić.

Drugi je pak dodao da je, kako bi počeo samostalan život, potrebno da podigne kredit za stan, ali da ne zna od koga i po kom osnovu.

Informatika, učionica, kompjuteri Mladi se ne osamostaljuju dok ne završe fakultet; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Uzajamno se pomažemo, ja sam njihov sin, oni su moji roditelji. Imam u planu da se osamostalim već ovog leta, da pređem u neki iznajmljeni stan, ali videćemo - kaže momak koji se pitao kako da digne kredit.

Za razliku od zemlja na zapadu, gde mladi čim krenu u srednju školu moraju da nađu neki posao, bez obzira na to kom statusu pripadaju, u Srbiji to nije slučaj. Iako na taj način postaju nezavisni i stiču radne navike, kod nas nije to slučaj. Srpska omladina se oglavnom odvaja od roditelja tek kada upiše fakultet, ali ni tada ne počinju da rade.

- Planiram da se osamostalim kada upišem fakultet. Finansijsko stanje je glavni uzrok - rekao je jedan srednjoškolac.

Učionica, studenti, učenici, pismeni zadatak, polaganje testa Neki očekuju roditeljsku pomoć sve dok ne nađu dovoljno plaćen posao; Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

A KADA SU SE OSAMOSTALILI NAŠI RODITELJI?

- Osamostalio sam se čim sam završio fakultet i počeo da radim, sa 24 godine i od tada sam neprekidno održavao odnose sa mojom porodicom i familijom, a kasnije sam osnovao svoju porodicu. Drastično su se promenile okolnosti od onih vremena u kojima smo mi živeli. Današnje generacije ne mogu da shvate kako se u ta vremena spokojno i srećno živelo, to je bilo vreme prosperiteta i napretka. Zato mladi odlaze u inostranstvo - odgovorio je jedan od starijih učesnika ankete.

Drugi muškarac se prisetio da se osamostalio kada je napunio 18 godina, pa je spomenuo da su danas roditelji najčešće "žrtve za uzimanje novca".

Jedna od ispitanih žena rekla je da je život van porodičnog krova počela poprilično rano, sa 16 godina, a da je glavni uzrok držanja za roditeljski prag - nedovoljno plaćen posao.

TAMABEPA, Selidba, parovi, sreća, zajednički život, Useljenje, Selidba, Brak, Radost Starije generacije su se mnogo ranije selile od svojih roditelja; Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Ambro

Na pitanje zašto i na pragu 40 deca ostaju da žive sa roditeljima, za TV Priboj, odgovorio je psiholog Zoran Milivojević.

- Odgovor je u spremnosti dece da odu, ali i roditelja da ostanu sami, pa postoje nesvesna uverenja da će ih dete izdati odlaskom, da se na taj način ne pokazuje zahvalnost za sve što su učinili za decu. Takođe, smatraju i da je dete naivno, da je nesposobno, da će ga neko prevariti, iskoristi, povrediti, pa misle da su još odgovorni za dete. Žele da ga savetuju i da mu predlažu životne izbore - rekao je za ovu televiziju Milivojević.

Kako su različite generacije odgovarale na pitanja o osamostaljenju, pogledajte na snimku ispod:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    22. maj 2019 | 17:15

    Nasi roditelji su se osamostalili mnogo pre nas , ali to je bilo srecno vreme . A sada je borba da se prezivi , a ako hoces da se osamostalis onda odes preko . To je to.

  • Mila

    22. maj 2019 | 17:23

    Mislim da su na prvom mestu finacije male plate i nemogu da plate stan hranu ostale racune..moj sin je jedinac otiso je sam da zivi sto je normalno radi..firma mu placa stan on je masinski izenjer ali jos radi u slobodno vreme preko interneta za neke Amerikance i tu uzme lepe pare...al inace nije lako mladima danas zato i ostaju dugo da zive sa roditeljima....

  • ivana

    22. maj 2019 | 19:39

    ma da, finansije krive. Nw zivim sa mojima od 18,radim na 2 mesta ali placam svoj mir! Vise od 10 godina sam podstanar, nije lako, borim se, ali ne idem linijom manjeg otpora! Dokle god sam sposobna da radim, sama cu placati stan i racune.Cinjenica je da stan i racuni kostaju oko 20 000,imas manje para za zivot, ali moj mir nema cenu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA