Haos zbog pasoša: Velikom broju Srba ističu putne isprave, dobro pogledajte u vašu ako planirate put - da vas ne vrate sa granice

Hitni zahtevi omogućeni na šalterima svima

  • 14
Srpski pasos Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na sve građane da provere datum isticanja važnosti pasoša, kako bi mogli blagovremeno da podnesu zahteve za izdavanje nove putne isprave.

Imajući u vidu da je pre nešto više od 10 godina započeto izdavanje novih biometrijskih pasoša, mnogim građanima je istekla važnost putnih isprava, što je dovelo do stvaranja gužvi na šalterima.

Zbog velikog interesovanja građana u Beogradu i brojnih zakazanih termina putem portala E-uprava, Uprava za upravne poslove Policijske uprave za Grad Beograd omogućila je svima koji dođu na šaltere policijskih stanica, a nemaju zakazan termin, da istog dana predaju zahtev za izdavanje novih pasoša i nijedan građanin nije, niti će biti vraćen.

Na taj način povećava se mogućnost građanima da predaju hitne zahteve, imajući u vidu da putem portala E-uprava nema slobodnih termina u nekom kraćem periodu.

KONTROLA CARINE Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

U svim policijskim stanicama na teritoriji Beograda šalteri upravnih poslova rade od ponedeljka do petka u periodu od 7:30 do 20 časova. Radno vreme subotom je od 7:30 do 15:30, dok Uprava za uprave poslove Policijske uprave za grad Beograd u Ljermontovoj 12 tog dana radi do 20 časova.

U cilju smanjenja gužvi pre više od mesec dana u Beogradu je uveden novi raspored rada šaltera, a zahteve za izdavanje putnih isprava građani mogu podneti i nedeljom, u periodu od 7.30 do 15.30 sati, u zgradi SIV 3 u Ulici Omladinskih brigada 1 u Novom Beogradu.

Takođe, kao i do sada, građanima su nedeljom u istom radnom vremenu na raspolaganju šalteri Uprave za uprave poslove Policijske uprave za grad Beograd u Ljermontovoj 12.

POGLEDAJTE ODMAH KADA VAM ISTIČE PASOŠ

Ne dajte se zavarati ako vidite da ističe za šest meseci, jer to ne znači da toliko dugo uz pomoć ovog dokumenta možete da putujete.

Gotovo sve evropske zemlje imaju isto pravilo - u njih može da se uđe samo putnik čiji pasoš važi najmanje tri meseca, dok za egzotičnije zemlje ide i do šest medeci. Samo dan manje od ovog roka dovoljan je razlog da vas, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice, ili vam odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

PROCEDURA ZA ZAMENU PASOŠA

Dokumenta potrebna za vađenje novog pasoša su važeća lična karta, pasoš čiji je rok istekao, dokaz o uplaćenim naknadama od 3.000 i od 600 dinara i dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti, ukoliko se zahteva brzinsko izdavanje putne isprave.

Nadležni su dužni da pribave uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih, ali građani mogu i sami da ih pribave, ukoliko im ne odgovara pribavljanje podataka po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio rešen u što kraćem roku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radan

    22. maj 2019 | 18:40

    U svajcarsku dobija se svajcarski pasos za 3. Dana u srbiji ceka se tri nedelje pa i vise u konzulatima ceka se i po 3. Meseca srpski pasos. Pa dokle bre ovako???

  • Adem

    22. maj 2019 | 19:14

    Ode cela Srbija u Eu

  • hm

    22. maj 2019 | 19:42

    ekstra nam je i zakon. lepo sam otisao i rekao ljudi istice mi jos malo pasos jer mogu da promenim. odgovorili su mi da moze najvise 6 mesevi do isteka, ne ranije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA