≫ 

Kada zagrmi, Vojkan mora da zalegne da ga ne pogodi grom: U borbi sa prirodom, i sam Čačanin je uspeo da "rani" jednu fabriku

Zastarela oprema opasna za protivgradne strelce, zaposleni koji na smeni borave po 15 dana ulažu nadljudske napore kako bi obavljali svoj posao

  • 1

Čačansko selo Miokovce pogodili su pre nekoliko dana jako nevreme i grad, koji su napravili ogromnu štetu na velikim voćnim zasadima. Vojkan Tomić, protivgradni strelac čija se stanica nalazi u tom selu, rekao je da je tog popodneva bilo gore nego ikada ranije.

- Prošlih godina smo isto imali grad koji je bio ogroman i uspeli smo da dejstvujemo, ali ove godine je bilo gore. Ispalio sam 10 raketa, u prvom naletu dve ka Ovčaru i osam prema Gornjoj Gorevnici. Od tih osam, tri su mi poletele iz lansera i pale u selo - rekao je za agenciju RINA Vojkan.

- Moja raketa je pogodila i fabrički krug "Domisa". Nešto se prespojilo u upaljačkoj kutiji i prosto nemaš kontrolu nad raketom - dodao je Vojkan.

Kako kaže, ni on nije bezbedan, naročito kada udari grom.

Kada dođe do toga, moram da pobegnem iz kućice i zalegnem, jer je žica stara 40 godina, korodirala je i ne može da sprovede grom u zemlju. Pričao mi je kolega iz Prijevora da je jednom udario grom i žice su se skroz usijale. Ovde imam "Poliesterove" rakete dugog i kratkog dometa, one su malo kvalitetnije. Ove rakete koje proizvodi korporacija "Trajal", te tri su mi izletele iz lansera i pale na zemlju, od kojih je jedna završila u "Domisu" - objašnjava Tomić.

Inače, Radarski centar u Užicu na Jelovoj gori radi u veoma teškim uslovima. Tamo je vreme stalo u Titovo doba: signal mobilnih operatera je slab, kada nestane struje nema agregata, pa ni interneta, računarska oprema je prastara i dolazi do zastoja.

Na Jelovoj gori je, pričaju strelci, instaliran radar proizveden 1979. godine sa rokom trajanja od 20 godina, ali još je u upotrebi. Zaposleni u tom centru s mukom održavaju sistem i često zbog nestašice struje i presporog sistema koordinate i azimute izračunavaju ručno, trouglom i šestarom, kao pre 50 godina.

Radarski toranj je i spolja oštećen jer je zaštitnu ceradu uništio vetar, tako da zaposleni koji na smeni borave po 15 dana u toj isturenoj „karauli“ ulažu nadljudske napore kako bi obavljali svoj posao.

VIDEO: U Srbiji ispaljen rekordan broj protivgradnih raketa

(Telegraf.rs/ Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Utesitelj

    23. maj 2019 | 13:10

    Prkosite bogu jer vreme bog upravlja poješće vas mrak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA