≫ 

Ispovest Igora Jurića, nakon usvajanja "Tijaninog zakona": Kada se sve završilo, ćerka mi je rekla samo jedno

Moja osećanja su kao i tada pomešana, jer ja sam zaista očekivao da će ovo biti jedna velika pobeda građana, a ispostavilo se da to baš i nije tako, kaže Jurić

  • 13

Izmene i dopune Krivičnog zakonika, u javnosti poznate kao "Tijanin zakon" za Igora Jurića, inicijatora zakona, samo su jedna od pobeda u borbi koja mu je od gubitka ćerke odredila život - da Tijanina smrt ne bude uzaludna. 

Kako je rekao nekoliko dana od usvajanja izmena, dok je glasanje u Skupštini trajalo, njemu su sve vreme vraćale u glavi slike sa suđenja Tijaninom ubici, dok danas može da misli samo o onome što mu je nakon donošenja zakona druga ćerka Saška rekla.

- Moja osećanja su kao i tada pomešana, jer ja sam zaista očekivao da će ovo biti jedna velika pobeda građana, a ispostavilo se da to baš i nije tako. To je osećaj koji nisam očekivao, nadajući se tom danu, glasanju... Smatrao sam da je to nešto mnogo bitno i da ćemo se svi naći oko istog interesa, interesa zaštite naše dece. Ali opet, posle mnogo teških trenutaka i trnovitog puta koji sam prešao tokom dve i po godine, zadovoljan sam. Jer ovo je veoma važan trenutak za našu zemlju i decu - rekao je Jurić u intervjuu za Blic.

Tijana Jurić

Tijana Jurić Printskrin: Youtube / SuRTVCity

Kako je rekao, dok je trajalo glasanje poslanika, kroz glavu mu je prolazilo sve kroz šta je prošao za sve ovo vreme.

- U mislima mi je bila presuda Tijaninom ubici, jer su mi i tada bila pomešana osećanja. Trebalo je da se radujem, jer se sve završilo povoljno, ali nisam mogao, jer toliko strašnih događaja, toliko ubijene dece... To je sve jako teška tema. U trenutku kada je zakon izglasan, osetio sam veliko olakšanje, da mogu mirno da nastavim druge aktivnosti u zaštiti dece, da budem spokojniji - kazao je on.

Ipak, uvrede i teške reči koje je istovremeno dobio, pogodile su ga.

Igor Jurić

Jurić je najavio da nastavlja da se bori za decu Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Oni su zato što im je to tako odgovaralo, ne birajući sredstva, pokušavali da mi uruše kredibilitet, da ponize mene i moju porodicu, e to me je najviše zabolelo. Uprkos svemu tome, nisam pomišljao da odustanem. Ipak, morao sam da osluškujem svoju porodicu. Oni su često te trenutke teško podnosili. Osluškivao sam da li je vredno toga da ih žrtvujem ovim maltretiranjem. Te uvrede koje su neki ljudi upućivali ćerka Saška nije zaslužila... Žena i ćerka ne mogu da se naviknu na sve te komentare. I dalje ih teško pogađaju. One nisu možda ovako zamišljale mir - kaže Jurić i dodaje da mu je nakon što je zakon usvojen ćerka Saška rekla samo jedno: "Nadam se da ćeš sada bar malo da se odmoriš i odvojiš vremena za nas".

Jurić je dodao da će Fondacija "Tijana Jurić" nastaviti da pomaže deci.

SMRT DOBILA NEKAKAV SMISAO

- Nekoliko puta sam, kada je Tijana stradala, rekao da "želim da njena smrt dobije neki smisao" i da mi je to bio cilj kada sam pokrenuo akciju. Cilj da Tijana ne bude statistička brojka. Bilo mi je strašno što smo se dece koja su stradala sećali samo kada se desi neko novo ubistvo ili godišnjica - priča Jurić.

On dodaje da će u nekom trenutku tražiti da sva ubijena deca, zbog koje je i uveden doživotni zatvor, dobiju obeležje u nekom gradu u Srbiji.

- Želim da na tom obeležju budu uklesana imena sve te dece, da ih se setimo kada prođemo pored toga i razmislimo da li smo, kao društvo i građani, dovoljno uradili za zaštitu najmlađih - objašnjava Jurić.

VIDEO: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    24. maj 2019 | 09:26

    Igore,hvala je mala rec za sve sto ste uradili!

  • Јасмина

    24. maj 2019 | 10:01

    Господине Игоре,Ви сте човек вредни дивљења и поштовања.У свој Вашој боли за изгубљеним дететом,смогли сте храбрости да се изборите за правду и спречите и даље насиље над немоћнима.Дубоко поштовање.

  • Nana

    24. maj 2019 | 10:59

    Zahvaljujući Igoru naša deca će slobodno šetati ulicom, ići u školu, igrati se... Hvala Vam Igore u ime svih roditelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA