≫ 

Ovo je prvi grad u Srbiji koji je rekao "ne" malim elektranama: Gradonačelnik naveo najdrastičnije primere posledica

Kraljevo prvi grad koji je rekao "ne" malim elektranama

  • 7

Gradska vlast u Kraljevu odlučila je da više ne izdaje građevinske dozvole za gradnju malih hidroelektrana koje bi uništile reke i životnu sredinu, a na taj potez odlučili su se nakon što su investitori doslovno skrenuli reke u cevi i potpuno uništili živi svet oko planinskih reka na području Kraljeva, piše danas Blic.

Kako navodi list, u poslednje dve tri godine izgrađeno je tridesetak mini elektrana, a samo na reci Studenici planirana je gradnja tri hidroelektrane i podizanje brane od oko 13 metara kako bi se stvorilo manje jezero na samo pet kilometara od istoimenog manastira.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da ima primera gde je potpuno uništena životna sredina i gde je došlo do pomora ribe, a najdrastičnije je tamo gde su reke, kako kaže, jednostavno prestale da postoje, odnosno sada teku krzo cevi, kakav je slučaj s Jošanicom, dok pola Samokovske reke, od 20 kilometara toka, prolazi kroz cevi.

- Zbog toga smo rešili da budemo rigorozni pre nego što izdamo dozvolu za gradnju mini elektrana. Osim poreza na imovinu, grad Kraljevo nema nijednu korist od njih - kazao je za Blic Terzić.

Gradonačelnik kategorički tvrdi da se mini centrale više neće graditi na mestima u koja su ljudi dolazili zbog prirode i reke i u kojima se stanovništvo bavilo turizmom.

"Tome stajemo na put", poručio je Terzić, a Blic navodi da je plan za izgradnju MHE rađen na osnovu katastra iz 1987, koji obuhvata 40 lokacija, a da je taj broj dodatno povećan planom od 2012. do 2025. na 52.

Od ukupnog broja planiranih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva na početku 2018. godine, devet je već izgrađeno i dobilo je status privremeno povlašćenog proizvođača struje.

Većina MHE derivacionog je tipa i proizrokuje nesagledivu štetu prirodi i ljudima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    24. maj 2019 | 16:30

    Bravo za Kraljevo!!!!!!

  • Fenjer

    24. maj 2019 | 16:46

    E ,pa onda: fenjere , lampe gašnjače, vatrišta .Elektrane ne piju vodu , ona prolazi i okreće turbine, izlazi i to je sve. Vratite se u osmi razred i videćete princip hodroelektrana i dobijanje el. energije. Zaštitićemo svoju sredinu recikliranjem svega onoga što izbacimo iz stanova. Tu smo na nivou , na nesreću, 19. veka.

  • Косовинац

    24. maj 2019 | 20:19

    А шта ћемо г Терзићу за дозволе које сте издали белосветским "произвођачима" ЕЕ на територији с. Мланче. Већ су унаказили природу багерима, копајући канале за цеви и то углавном путем, или поред њега. Очевидац сам. Узеће нам неколико најлепших речица: Компирску, Kрасинску, Привојску, Страинску, Белошевић и на крају Граићанку. Све су пребогате пастрмком и здравом пијаћом. О унакажењу природе да и не говорим, као и преварама власника електране над локалним становништвом, обећавајући, наводно, добре путеве. На шта је већина, нажалост, насела. Где су били до сада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA