≫ 

10 mrtvih ptica, zgrčenih prstiju, pronađeno na njivi kod Novog Orahova: Jezive fotografije s lica mesta (FOTO)

Iz Društva za zaštitu ptica navode da zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije

  • 1

Na njivi u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola pronađene su dve jedinke strogo zaštićene vrste ptica, močvarice i nekoliko jedinki gačca i domaćeg goluba.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 21. maja prijavilo ovaj slučaj. Vanredni inspekcijski nadzor 22. maja na ovoj njivi obavila je Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i poljočuvarske službe i bačkotopolske policije, kao i nadležna Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom uviđaja pronađeno je ukupno deset leševa ptica: dve jedinke eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri jedinke gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri jedinke domaćeg goluba.

- Upečatljiv prizor su bili mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena - saopštavaju iz Društva za zaštitu ptica. Korisnik tri parcele na kojima su zatečeni leševi, I. K. iz Novog Orahova, izjavio je tokom nadzora da je sejao kupljeno i deklarisano seme kukuruza, te da nije učinio nikakvu nepropisnu radnju.

Ipak, iz Društva navode da zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice, biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad". Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji partnerski rade na projektu zaštite ptica grabljivica "PannonEagle", ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja "po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana".

- Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara - kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskig zavoda za zaštitu prirode.

- Zato apelujemo da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom aktivnošću, te da se ovakvi slučajevi bez odlaganja prijave policiji i našoj instituciji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine - kaže Tucakov.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica. Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    25. maj 2019 | 13:45

    U ovoj zemlji haraju ludaci koji ubijaju žene i decu, a ne samo ptice. Jedina vrsta koja može opstati u životu su selice. Jer niko nem morala ili hrabrosti da kaže- Dosta! A možda ipak postoji neko ko će to učiniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA