• 14

Terorista OVK ubio je dečaka Miloša (4) ispred prodavnice pre 19 godina: Tražili su smrtnu kaznu za njega, a na slobodu ga je pustio albanski sudija

Pored dečaka, nastradale su još dve osobe. Usmrćeni su dok su sedeli ispred lokalne prodavnice

  • 14

Pre tačno 19 godina, 28. maja 2000. godine, u srpskom selu Cernice, kod Gnjilana, ubijen je srpski dečak Miloš Petrović. Tada je imao samo 4 godine. Ubili su ga albanski teoristi, koje je predvodio Afrim Zećiri, pripadnik tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova. Ni on, ni njegovi pomagači, nikada nisu procesuirani. Pored Miloša, ubijeni su Vojin Vasić i Tihomir Trifunović.

EULEKS je tada odustao od istrage, jer "nije imao dokaza". Prema informacijama iz dana kad su Srbi ubijeni, rafalna paljba otvorena je na njih dok su sedeli ispred lokalne prodavnice. Pored troje ubijenih, još dve osobe su teško ranjene.

Civina misija UN na Kosovu i KFOR saopstili su tada da je međunarodna policija odmah uhapsila jednog Albanca osumnjičenog da je ubio trojicu kosovskih Srba. Portparoli UNMIK-a i Kfora nisu izneli nikakve druge detalje, osim da međunarodna policija neće prekinuti istragu dok ne otkrije počinioce.

Kosovo, OVK, siptar, siptarski terorista, UCK, vojnik

Foto: Profimedia/AFP

Bernar Kušner, bivši šef UNMIK-a tada je bio "revoltiran" vešću o ubistvu u Cernici i nazvao ga hladnokrvnim ubistvom.

- Time niko ništa ne može da dobije, posebno kad se radi o ubistvu deteta, u tome gube svi - rekao je Kušner.

Afrim Zećiri, poznatiji pod nadimkom "Crni bombarder", a kog su Srbi identifikovali kao počinioca napada navodno se tada dobrovoljno predao KFOR-u.

Prethodno je nekoliko puta hapšen zbog provokacija ili napada na srpsko stanovništvo u Cernici. Zećiri je prebačen u zatvor u američkoj bazi Bondstil nedaleko od Uroševca.

Samo dve godine kasnije, u junu 2002, Međunarodno veće Okružnog suda u Gnjilanu izreklo mu je oslobađajuću presudu, iako je za njega prethodo tražena smrtna kazna.

Za razliku od zastipnika Srba i međunarodnog tužioca Markela Hertmana, koji je u završnoj reči zatražio da optuženom bude izrečena visoka kazna, Sudsko veće koje su činili Van Jesen, Rajmond Levi i Fahredin Imeri, odbacilo je optužbe i proglasilo Zećirija nevinim.

Miloš Petrović (4) iz Cernice, kod Gnjilana, kog je ubio 28. maja Afrim Zećiri.

Foto: Privatna arhiva

Od 1999. do 2003. godine u ovom selu je ubijeno sedmoro Srba. Desetak Srba je ranjeno, a materijalna šteta na srpskim imanjima je ogromna.

Stradanja nije pošteđena i crkva Sv. Ilije u ovom selu. Sve se događalo naočigled vojnika Kfor-a.

VIDEO: Pucnjava na severu Kosova i Metohije

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Sanja

    Koji su to fanatici ne mare sto im ni deseto koleno unapred srece nece imati...dokazano..ko ne veruje jadan li je, ali osvedocice se.

  • Beli bombarder

    Ta ukleta nacija Nealbanskas vec Siptarska treba da stane pred ogledalo sa jednim metrom i izmere svoj obim glave i da za neveka uvide da su otpad i da im nije poreklo Alöbansko vec sui nastali pri parenju raznih bnacija sa zivotinjama pa im je obi m glave toliko neaskladan naspram tela i veci nego kompletna duzina tela1Najveci deo tela glavuca koju nemoze nijedna fantomka pokriti jer takve se nerade u takvoj "siriiinii" znaci ljusdi ti uzasni su vec od Boga kaznjeni svojom odvratnom fizionomijom kratko telo glava ko bubanj.Beskorisni su u ovom svwetu i obicasn otpad koji nijedna zemlja nezeli cak ni crrna zemlja koja im takodje kosrti izbacuje jer su zlo koje ni dhjavo nemoze da voli jer su ga postideli svojom zlobom toliko da ni djavo vise ih nemoze nadmasiti i oseca se postidjeno.

  • jedan gledalac Berane

    Kad tad ce platiti

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima