≫ 

Terorista OVK ubio je dečaka Miloša (4) ispred prodavnice pre 19 godina: Tražili su smrtnu kaznu za njega, a na slobodu ga je pustio albanski sudija

Pored dečaka, nastradale su još dve osobe. Usmrćeni su dok su sedeli ispred lokalne prodavnice

  • 14
Miloš Petrović (4) iz Cernice, kod Gnjilana, kog je ubio 28. maja Afrim Zećiri. Foto: Privatna arhiva

Pre tačno 19 godina, 28. maja 2000. godine, u srpskom selu Cernice, kod Gnjilana, ubijen je srpski dečak Miloš Petrović. Tada je imao samo 4 godine. Ubili su ga albanski teoristi, koje je predvodio Afrim Zećiri, pripadnik tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova. Ni on, ni njegovi pomagači, nikada nisu procesuirani. Pored Miloša, ubijeni su Vojin Vasić i Tihomir Trifunović.

EULEKS je tada odustao od istrage, jer "nije imao dokaza". Prema informacijama iz dana kad su Srbi ubijeni, rafalna paljba otvorena je na njih dok su sedeli ispred lokalne prodavnice. Pored troje ubijenih, još dve osobe su teško ranjene.

Civina misija UN na Kosovu i KFOR saopstili su tada da je međunarodna policija odmah uhapsila jednog Albanca osumnjičenog da je ubio trojicu kosovskih Srba. Portparoli UNMIK-a i Kfora nisu izneli nikakve druge detalje, osim da međunarodna policija neće prekinuti istragu dok ne otkrije počinioce.

Kosovo, OVK, siptar, siptarski terorista, UCK, vojnik Foto: Profimedia/AFP

Bernar Kušner, bivši šef UNMIK-a tada je bio "revoltiran" vešću o ubistvu u Cernici i nazvao ga hladnokrvnim ubistvom.

- Time niko ništa ne može da dobije, posebno kad se radi o ubistvu deteta, u tome gube svi - rekao je Kušner.

Afrim Zećiri, poznatiji pod nadimkom "Crni bombarder", a kog su Srbi identifikovali kao počinioca napada navodno se tada dobrovoljno predao KFOR-u.

Prethodno je nekoliko puta hapšen zbog provokacija ili napada na srpsko stanovništvo u Cernici. Zećiri je prebačen u zatvor u američkoj bazi Bondstil nedaleko od Uroševca.

Samo dve godine kasnije, u junu 2002, Međunarodno veće Okružnog suda u Gnjilanu izreklo mu je oslobađajuću presudu, iako je za njega prethodo tražena smrtna kazna.

Za razliku od zastipnika Srba i međunarodnog tužioca Markela Hertmana, koji je u završnoj reči zatražio da optuženom bude izrečena visoka kazna, Sudsko veće koje su činili Van Jesen, Rajmond Levi i Fahredin Imeri, odbacilo je optužbe i proglasilo Zećirija nevinim.

Miloš Petrović (4) iz Cernice, kod Gnjilana, kog je ubio 28. maja Afrim Zećiri. Foto: Privatna arhiva

Od 1999. do 2003. godine u ovom selu je ubijeno sedmoro Srba. Desetak Srba je ranjeno, a materijalna šteta na srpskim imanjima je ogromna.

Stradanja nije pošteđena i crkva Sv. Ilije u ovom selu. Sve se događalo naočigled vojnika Kfor-a.

VIDEO: Pucnjava na severu Kosova i Metohije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    28. maj 2019 | 11:42

    Kukavice siptarske...

  • Dragana

    28. maj 2019 | 12:23

    Svima Vam koji ste i u najmanjem delu i na bilo koji način učestvovali u ubistvu deteta u ovom ili nekom drugom slučaju od srca želim da vas snađe ista sudbina a to će se i desiti zato što PRAVDE I BOGA IMA ZAPAMTITE TO!!!!!

  • Mako

    28. maj 2019 | 13:11

    Krv za krv , bagra jedino taj jezik razume.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA