≫ 

Negovatelj - novi trogodišnji smer u Kragujevcu: Šumadinci žele i posao u Nemačkoj, u narednih 7 godina traže 200.000 ovih radnika

U medicinskoj školi "Sestre Ninković" ima mesta za 30 đaka

  • 11

Kragujevačka medicinska škola "Sestre Ninković" od ove godine ima novi smer- zdravstveni negovatelj, na kome će školovanje trajati tri godine.

Uvođenje ovog obrazovnog profila je opravdano jer već godinama Šumadinci sa završenim srednjim školama u drugim strukama naknadno upisuju kurseve za negovatelje. Oni su najposećeniji od svih. Razlog je - posao u Nemačkoj, gde će u narednih sedam godina nedostajati oko 200.000 negovatelja. Biće posla i u Srbiji, jer smo stara nacija.

U medicinskoj školi "Sestre Ninković" ima mesta za 30 đaka, čiji će zadatak kada se zaposle biti da pomažu nepokretnim i slabim pacijentima uz nadzor medicinskog osoblja. Godinama unazad na kragujevačkom "Radničkom univerzitetu", koji organizuje kurseve iz nekoliko oblasti rada, najviše interesovanja ima za negovatelja. Zaposleni kažu da ovu obuku mahom biraju oni koji planiraju odlazak u inostranstvo.

Negovatelj Negovatelji su traženi na tržištu, Foto: Telegraf.rs

- Polaznici su oba pola, čak je ponekad više muškaraca. Oni se ovde obučavaju u teorijskom delu, a praksu imaju u gerontološkom centru - kažu u "Radničkom univerzitetu".

Veliko interesovanje za ovo zanimanje poslednjih godina rezultiralo je otvaranjem smerova za negovatelje u školama u desetak gradova. I nekoliko privatnih uvelo je ovaj obrazovni profil. Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, izjavio je nedavno da mali maturanti danas vide svoju budućnost radeći u staračkim domovima i banjama po Evropi, stoga se i otvaraju odeljenja zdrastvenog negovatelja.

- Najveći broj dece je prošle godine konkurisao za medicinske sestre. U nekim delovima Srbije, poput Niša, Leskovca i Ćuprije je toliko popularna da je tamo za upis čak potrebnije više bodova nego za upis medicinske škole u Beogradu – rekao je Antić.

Negovatelj Brinu o starima, Foto: Telegraf.rs

Nemačka fondacija za zaštitu pacijenata računa da bi do 2030. godine moglo da im fali skoro pola miliona negovatelja jer će do tada imati više od četiri miliona starih i nemoćnih, objavio je lane "Dojče Vele".

Zbog svega toga agencije koje se bave savetovanjem ili posreduju u zapošljavanju negovatelja u Nemačkoj preporučuju ove trogodišnje smerove po srednjim školama u Srbiji. Kursevi za negovatelje ne mogu da se nostrifikuju, ali srednja škola može, navodi jedna od firmi za savetovanje.

VIDEO: Milan Kovačić proslavio je svoj 99. rođendan u Domu za stare, a glavne zvezde na žurci bile su dame

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    28. maj 2019 | 22:03

    Negovatelj sam, ovde u Srbiji u jednom staračkom domu. Posao je izuzetno težak i fizički i psihički. Moj savet je da ovaj smer i ovo zanimanje odabere samo onaj ko istinski voli ovaj posao i ko je spreman da ga radi sa dušom. U Nemačkoj je plaćen, kod nas potcenjen. Srećno svima ko se odluči za ovaj korak.

  • Srecno !

    28. maj 2019 | 21:22

    Bice brisanja razno raznih izlucevina braco i sestre.Sportski pozdrav iz Nojburga na Dunavu

  • Sik

    28. maj 2019 | 21:49

    Od milion poslova, odabraste naj gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA