Šume u Srbiji sve pustije: Samo u Beogradu posečeno milion kubnih metara drva, a pošumljavanje palo za 22 odsto

Seča drveća porasla je u 2018. za oko 50.000 kubnih metara

  • 8

U Srbiji je u 2018. godini pošumljeno 1.547 hektara zemljišta, što je pad od 22 odsto u odnosu na 2017., kada su pošumljena 1.984 hektara, navodi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.

U 2018. pošumljeno je 493 hektara manje nego prethodne godine u samim šumama, dok je izvan šuma pošumljeno 56 hektara više nego 2017. Ovo predstavlja godišnji pad pošumljavanja od 22 odsto. Istovremeno, seča drveća porasla je u 2018. za oko 50.000 kubnih metara, navodi se u izveštaju. Prethodne godine posečena su 3,2 miliona kubnih metara drva, a najveći porast seče bio je na površini Beograda, gde je posečeno milion kubnih metara, odnosno 19 odsto više nego 2017.

Seča je umanjena jedino u regionu Vojvodine, i to, samo za dva odsto, što je zanemarljivo kada se uzme u obzir to da je Vojvodina među najmanje pošumljenim regijama Evrope.  Polovina ukupne zapremine posečenog drveta, oko 1,6 miliona kubnih metara, upotrebljeno je za ogrev, dok je ostatak bilo industrijsko i tehničko drvo i otpadak.

Od ukupne količine drveta u državnim šumama i van šuma posečeno je oko 2,3 miliona kubnih metara, a u privatnim šumama i van šuma oko 921.000, a srazmera je bila gotovo identična i 2017. godine. U Vojvodini je van šuma posečeno nešto više od 19 odsto drveća van šuma od ukupne količine na teritoriji Srbije.

Lopovi posekli šumu Primer kad su lopovi posekli šumu, Foto: RTS/Dejan Janković

Poređenja radi, teritorija Beograda i okoline u ukupnom broju učestvuje sa tri odsto. Mada pad od 22 odsto u 2018. godini izgleda velik, 2017. godine je zabeležen ogroman skok pošumljavanja od 55 odsto u odnosu na 2016. godinu. Srbija, međutim, ima horničan problem sa pošumljavanjem zemljišta.

Proklamovani cilj je da 41 odsto teritorije bude pod šumom, a trenutno je pošumljeno samo 27 odsto, prema podacima koje je u decembru izneo ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Najveći problem je u Vojvodini, gde je samo 6,5 odsto teritorije pošumljeno, dok bi po evropskim standardima trebalo da pod šumom bude bar duplo toliko.

Međutim, JP "Vojvodinašume" ne raspolaže slobodnim površinama u sopstvenom sistemu, te da bi se sproveo ambiciozan plan pošumljavanja u njemu moraju učestvovati i lokalne samouprave.

Inače, kako je najavljeno u martu ove godine iz Budžetskog fonda za šume Vojvodine biće dodeljeno 153 miliona dinara kako bi se povećala šumovitost, izgradili i rekonstruisali šumski putevi i nabavila oprema za proizvodnju šumskog sadnog materijala u rasadnicima.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA