≫ 

Ovako izgleda pakao kad najdraži nestanu bez traga, jedna greška može biti kobna: Sin Zvonka Milojevića imao je sreću da bude pronađen, 11 mladih nikada nije!

Pitanje je šta bi bilo da je prošao samo još jedan dan a da on nije pronađen, kaže Igor Jurić

  • 24

Kad najdraža osoba iznenada nestane, za porodicu je svaki minut kao godina. Za policiju pak sat otkucava mnogo brže. Ako nestalu osobu ne nađu u roku od 24 sata, šanse da će je naći živu ubrzano se smanjuju, a onda i šanse da će je uopšte ikada pronaći.

Mladen Milojević (21), sin nekadašnjeg golmana Crvene zvezde Zvonka Milojevića, imao je tu sreću da bude pronađen nakon 30 sati potrage. Policija ga je ugledala ispod nadvožnjaka, pored autoputa kod Smedereva, tamo gde ga je savladao umor i tuga.

- Srećom se završilo tako. Pitanje je šta bi bilo da je prošao samo još jedan dan, a da on nije pronađen - kaže Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić" i registra nestalisrbija.rs.

Zahvaljujući Juriću, propisi su promenjeni i od trenutka kada se prijavi nestanak osobe policija odmah kreće u potragu. Rezultati su neverovatni: između 90 i 95 odsto odsto osoba, koje su proteklih godina u Srbiji prijavljene kao nestale, pronađene su. Nažalost, mnogo je mladih koji i pored brze reakcije policije nisu nađeni i pitanje je da li će ikada, onih koji nisu imali tu sreću kao Mladen da ih neko pronađe u najkritičnijem periodu od oko 24 sata nakon nestanka.

KLJUČNA TRI SATA U SLUČAJU OTMICE

Kidnapovanje, otmica deteta, kidnapovana devojčica Ako je dete oteto i ne pronađu ga u roku od tri sata, smrtnost je veća za 70 odsto, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Koliko je važno brzo reagovati, pokazuje i ova statistika. Ako je u pitanju otmica deteta i ono ne bude pronađeno u roku od tri sata od nestanka, smrtnost je tada veća za čak 70 odsto. Ako nije u pitanju otmica, smrtnost raste ukoliko osoba nije pronađena u roku od 24 sata od nestanka - dodaje Jurić.

U tih prvih 24 sata policija prvo razgovara sa osobom koja je prijavila nestanak. Utvrđuju se mogući motivi nestanka.

- Kad je reč o adolescentima, najčešće su u pitanju problemi u školi, problemi sa razvedenim roditeljima, onda kada mi odrasli često brinemo više o svojim brigama nego o brigama dece, onda ljubavni problemi i društvene mreže koje imaju veliki uticaj na mlade. Kobna greška je ne uzeti slučaj ozbiljno ako se ispostavi da je dete i ranije bežalo od kuće. Zato što su mladi, kada su usamljeni, spremni na suicid i to prvo bekstvo bilo je upozorenje, vapaj za pomoć, a već bi svako sledeće moglo da bude kobno - upozorava naš sagovornik.

Nakon razgovora sa osobom koja je prijavila nestanak, policija ispituje i druge osobe iz užeg i šireg okruženja, porodicu, prijatelje. Odmah se obilaze lokacije na kojima je nestala osoba poslednji put viđena i razgovara se sa građanima koji se tamo zateknu i koji mogu da pruže korisne informacije.

- Ako vidite objavu o nestaloj osobi, podelite je, nemojte da vas nije briga, čak i kada je čovek nestao u Vranju a vi ste u Subotici. Svi smo mi povezani. Šestoro dementnih bolesnih ljudi koji nisu znali da se vrate kući, pronašli samo tako što smo alarmirali medije. Kad se nešto tako strašno desi, svaki vid pomoći je vrlo važan - ističe Jurić.

OD 1.549 DECE PRONAĐENO NJIH 1.538

Ubistvo deteta, ubijeno, pronađeno mrtvo dete Roditelji nestalih svaki dan žive u paklu, iznova se pitajući šta se desilo sa njihovom decom, Foto: Profimedia

Statistika, navodi on, za prošlu godinu je ovakva: 1.549 dece je nestalo, 1.538 je pronađeno. Za njih 11 i dalje se traga.

Šta se dešava ako se osoba ne pronađe ni posle 10, 15, 20 godina, pitali smo ga.

- Čak i kad nema nikakvog traga o njima, niko nema pravo da ih proglasi mrtvima. Ukoliko nema bilo kakvih dokaza da su mrtvi, oni se zvanično još traže. Ne postoji ništa gore nego tražiti svoje dete. Mnogo je teže tražiti dete i ne znati gde je, od saznanja da vam je dete mrtvo. Mi smo tražili Tijanu 13 dana. Svaki dan smo samo razmišljali o tome da li je gladna, žedna, da li je neko tuče, muči, maltretira.... To je bio pakao od života - priseća se Jurić.

U tom paklu danas živi na desetine roditelja u Srbiji.

TRAŽI SINA PUNIH 25 GODINA

- U kontaktu sam sa majkom koja sina traži već 25 godina. Nikakve naznake nema šta se sa njim desilo. Ona ne odustaje i svaki dan živi sa tim istim pitanjima: gde je on i šta mu se dogodilo - kaže naš sagovornik.

Podaci o nestalim osoba nalaze se na sajtu nestalisrbija.rs, a svaki nestanak prvo treba prijaviti policiji, a zatim i registru nestalih. Plan je, poručuje Jurić, da na idući Dan nestale dece policija uvede sistem obaveštavanja u slučaju nestanaka dece. To bi značilo da bi, onog trenutka kad policija objavi nestanak deteta, svi mediji bili u obavezi da objave fotografiju deteta i njegove podatke. Fotografija bi se odmah našla i u tržnim centrima i na autoputevima gde bi, umesto poruke "pažljivo vozite", vozači videli sliku nestalog deteta i njegove podatke.

- Tako bi se cela država uključila u potragu - zaključuje Jurić.

VIDEO: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji:

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Miljana Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele993

    3. jun 2019 | 20:10

    Veliki aplauz za ovog coveka sto se trudi da podstakne na usvajanje tih zakona o nestalima, svaka cast gospodine Juricu.

  • brko

    3. jun 2019 | 20:23

    Ikakosrecom policija pronašla momka ispod nadvožnjaka momka koji ima dvadesetak godinama nije sposobanda se vrati kuci bez asistencijepolicijeKakvu to internet omladinu imamo

  • janko

    3. jun 2019 | 20:52

    Gotivim Zvonka ali brate...preko 20 godina izgubio kompas,crko auto,tkzv devojka...Jesmo li mi rasli za noc...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA