≫ 

Za nekoliko sati palo kiše koliko za ceo mesec: Opasnost još vreba na ovim rekama, a onda sledi temperaturni preokret

Meteorolozi naglašavaju da je najgore iza nas i da je stvarno haos mogla da donese samo protekla noć - nedelja na ponedeljak

  • 15

Novih 30 do 50 litara po kvadratnom metru pašće u toku dana u centralnim, zapadnim, jugozapadnim i južnim krajevima Srbije, najavio je RHMZ. Sa padavinama iz prethodne noći i jutra, ukupna količina padavina variraće od 50 do 100, ponegde i do 120 litara po kvadratnom metru. U nekim mestima se očekuju i nepogode sa gradom i jakim vetrom.

Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku celog meseca, usled pomeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći premestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju.

- Nad centralnim, zapadnim i jugozapadnim delocima zemlje sručile su se ogromne količine padavina, kako je i najavljeno. U Kraljevu je za svega nekoliko sati palo preko 80 litara kiše po kvadratnom metru. Za jednu noć palo je kiše koliko u proseku inače padne za ceo mesec. Lokalno, na nekim mernim stanicama, pokazalo se da je u okolini Kraljeva palo i do 120 litara po kvadratu - kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Gruža, poplava, poplave Haos u Gruži Foto: Telegraf.rs

Usled toga došlo je do izlivanja manjih tokova, rečica, potoka, kanala, koji se inače ne odražavaju pravilno, te bi i slabije padavine napravile problem, a kamoli ovakav kvantum.

TOKOM NEDELJE VISOKI VODOSTAJI NA ĐETINJI, RESAVI, TAMIŠU...

Osim rečica, kako kažu iz RHMZ-a, do kraja nedelje vodostaji će biti u porastu i na srednjim i većim rekama.

Vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru biće u porastu do 5. juna i kretaće se oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Кolubari sa pritokama će biti u umerenom i većem porastu do 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Vodostaji na banatskim vodotocima će biti u porastu do 6. juna i na Tamišu i Brzavi kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Vodostaji na Savi će biti u porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane kod Šapca i Beograda tokom 4. juna.

PRAVE NEPOGODE SU PROŠLE, DO KRAJA NEDELJE TROPSKE TEMPERATURE

Meteorolozi ipak naglašavaju da je najgore iza nas.

- Stvarno problematična bila je ova noć nedelja na ponedeljak. Sever Srbije i Beograd "izvukli su se" bez kapi kiše, čak je u Vojvodini bilo i vedro, ali će oblačnost sa juga zahvatiti popodne i Beograd i doneti poljuskove sa grmljavinom. Što se tiče ostatka Srbije, sledi postepeno slabljenje kiše i smirivanje vremena - kaže Đurić.

Vreme će do četvrtka biti promenjivo oblačno, nestabilno, sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i povremenim vremenskim nepogodama.

- U petak nam stiže stabilizacija vremena. Od petka sledi pravo letnje vreme, a za vikend i tropske temperature - kaže Đurić.

VIDEO: Kraljevo poplavljeno! Izlio se Ibar, voda ulazi u kuće, haos na ulicama

VIDEO: Jeziv snimak poplavljenog Kraljeva, voda prodire u kuće

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni...

    3. jun 2019 | 15:29

    Ima da se izvrcu ljudi k'o pilici za koji dan kad bude 30-35 stepeni...

  • Bas

    3. jun 2019 | 15:42

    Opet nas iznedadilo kao sneg u Januaru

  • Срб

    3. jun 2019 | 14:51

    Ма шта ми напричасте нигде поплаве у бугарској и грчкој а нама од њих стигао хаос од поплава Раде електромагнетни таласи којима довлаче кишне облаке и спремају пакао и глад у Србији

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA