≫ 

Ojađeni Kraljevčani pobegli iz svojih kuća. Po dvorištima plutaju tela životinja, bujica je sve opustošila (FOTO) (VIDEO)

Najugroženiji Sirča, Grdica i Adrani. Bujica oštetila 16 mostova

  • 3

U svih 68 kraljevačkih mesnih zajednica ukupno je poplavljeno 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata, teško je oštećeno ili uništeno 16 mostova, 20-ak lokanih putnih pravaca je u potpunom prekidu, a iz poplavljenih domova spasilačke ekipe evakuisale su 125 ljudi.

Bujična Sirčansko-trgoviška reka je potpuno srušila most na lokalnom putu prema Sirčanskoj banji, pa je oko stotinu domaćinstava iz tog dela sela bukvalno odsečeno od sveta.

- To nam je bio jedini put kojim se moglo stići do centra sela. Napravili smo improvizovani most za pešake, ali to je samo privremeno rešenje. Problem je što se bujica i dalje ide prema kućama. Strahujemo da ih potpuno ne odnese - pričaju meštani.

Poplave Kraljevo Poplava kakvu ne pamte Foto: Tanjug/Saša Petrović

U ovom delu Sirče, posle zemljotresa 2010, mnoge kuće su tek nedavno potpuno obnovljene, a sada je meštane snašla nova nevolja.

- Jedva sam uspeo da obnovim kuću, bez pomoći države ili bilo koga drugog, a evo, sada se plašim da će bujica da napravi ogromnu štetu ili da je potpuno proguta. Muka muku stiže, udara na sirotinju. A lokalna vlast i dalje inertno deluje. Čekamo već 36 sati da ovde uputi građevinsku mehanizaciju kako bi se prokopali kanali kako bi bujica otekla - kaže Dejan Marić.

- Nedavno sam renovirao kuću, a sada mi je bujica sve uništila. Ovako nešto se u Sirči nije dogodilo od 1970. godine. Prava kataklizma - dodaje Srećko Mijailović.

Kako javljaju mediji, kako se voda povlači, tako iza sebe ostavlja leševe uginulih životinja, koje su se udavile u poplavi.

POBEGLI U BRDA KOD ROĐAKA

U prigradskom naselju Grdica, s druge strane, više od 100 kuća je potpuno pod vodom. Kao i 2014. godine, ponovo se izlio bujični potok Čađavac, praveći ogromnu štetu na objektima, baštama, voćnjacima i plastenicima.

U ovom naselju su pripadnici tima za spasavanje na vodi iz Zaječara koji su došli da pomognu kraljevačkim kolegama. Uspešno su čamcima evakuisali dve starije bake iz poplavljenih domova.

- Bolje je da budu kod rođaka, jer niko ne zna ni kako će, a ni kada će sve ovo da se okonča - poručuju njihove komšije.

U obližnjim Adranima, nema struje, meštani se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni, a poplavljeno je i lokalno groblje.

- Mnogo je kiše palo, ali to nije glavni uzrok što nas je bujica opustošila. Zbog nemarnosti pojedinaca zapušeni su odvodni kanali, pa voda nije imala kuda da ode. Bašta mi je potpuno uništena, većinu stoke sam uspeo da spasem i premestim na drugu lokaciju, ali su se dve svinje udavile  - pojašnjava Milomir Levajac.

Milenko Veličković iz Adrana sa suprugom i troje dece spas od poplave potražio je na spratu porodične kuće. Iako u kući nemaju ni vodu ni struju, ne žele da budu evakuisani jer, kako kažu, nemaju gde da odu.

- Nikog od bliskih rođaka nemamo. Deca su mala i nemamo gde da odemo. Hitno nam je potrebna pumpa. Skinem se do pojasa i onda idem po hranu i vodu za decu. Hteli su da nas evakuišu do glavnog puta. Ali gde ćemo onda? Zato smo odlučili da ostanemo u kući - kaže Milenko.

IBAR I MORAVA U PORASTU

Vodostaj Zapadne Morave je znatno porastao, i ova reka je poplavila više desetina hektara oranica izlivajući se i na lokalne puteve Adrani - Popovići i Oplanići - Grdica. Uz manje izlivanje Ibar je u svom koritu i ne ugrožava bunare Vodovoda u Žičkom i Konarevskom polju.

NIKOLA MARKOVIĆ SPASAO UJAKU KRAVE: BILO JE UŽASNO

Nikola Marković (35) iz Kraljeva postao je junak društvenih mreža. Slika kako kroz potopljeno dvorište spasava kravu obišla je Srbiju. Nikola je, na poziv majke, izašao s posla da pomogne ujaku Zoranu Milutinoviću u zaseoku Šeovac.

krave, kraljevo, poplava Nikola Marković spasao je komšijine krave Foto: Facebook/Dobra zemlja, Aleksandar Vukicevic

- Bilo je žestoko, ali smo uspeli da dve krave, dva teleta i četiri svinje izvučemo iz poplavljenog imanja. Moj ujak se bavi poljoprivredom i kako je voda velikom brzinom nadolazila otišao sam da mu pomognem. Zajedno smo uspeli da sprečimo najgore. Nisam se uplašio bujice, razmišao sam samo o tome da stoku prebacimo na bezbedno. Voda je na ujakovom imanju dostigla visinu od čak jednog metra i pričinila ogromnu štetu na stambenom i pomoćnim objektima. Ovo ni najstariji meštani Šeovca i Adrana ne pamte - rekao je Nikola za Telegraf.rs.

VIDEO: Jeziv snimak poplavljenog Kraljeva, voda prodire u kuće

VIDEO: Kraljevo poplavljeno! Izlio se Ibar, voda ulazi u kuće, haos na ulicama

VIDEO: Bajkeri iz Nemačke prikupili pomoć za ugrožene Kraljevčane

(Telegraf.rs/Večerenj novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zmrki

    5. jun 2019 | 12:04

    Kanali se kopaju pre poplave...

  • Mare

    5. jun 2019 | 10:09

    Svi ostavke!!!

  • cokan

    5. jun 2019 | 13:24

    Kuće se ne prave u koritima reka, i vodoplavnim terenima.Ako tako mora onda se dižu na kotu iznad vode.Kuće se prave na osnovu građevinske dozvole koje definišu standarde.Novac za poplavljene treba uložiti u nasipe čišcenje korita reka itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA