≫ 

Hoće li Tisa cvetati ove godine? Fenomen koji se dešava još samo u Kini željno se očekuje i zauvek pamti

Dok se nadaju ljubavnom plesu tiskog cveta, Bečejci u talase puštaju sveće i zamišljaju želje

  • 5

Da li će ovog juna Tisa procvetati, pitaju se stanovnici Novog Bečeja i okoline, željno očekujući da ponovo vide prirodni fenomen koji se u svetu dešava još samo na reci Jangcekjang u Kini.

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme. Talasi reke zasada su mirni, a za odsustvo ljubavnog plesa tiskog cveta kriv je visok vodostaj. No, to ne znači da će, kada se reka vrati svojim normalnim merama, predivni prizor izostati.

Tiski cvet je vodeni insekt koji se nekada nalazio i u drugim rekama Evrope, ali danas ga ima samo u Tisi, i to manje u Mađarskoj, a mnogo više kod nas.

Tiski cvet Tiski cvet Foto: Wikimedia/Derzsi Elekes Andor

Sve tri godine svog života on provodi u mulju na dnu reke i samo na jedan dan u svom veku pojavljuju se iznad reke. Leteći u rojevima, susreće se sa drugim cvećem i produžava svoju vrstu.

Cvetanje Tise je zapravo svadbeni ples ovih tananih insekata u kom se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire prvo mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

 
 
 
View this post on Instagram
#tisa#cvetanjetiseA post shared by Vanja Pandurevic (@vanjapandurevic) on

Sve to traje samo nekoliko sati. Nije ni čudo što ovaj prirodni fenomen opčinjava sve stručnjake i stanovnike čitavog sveta.

Ova ljubav, kao kruna života, opčinila je i romantike koji u junu sa obala reke u Tisu puštaju zapaljene svećice, obgrljene liciderskim srcima. Sa plamenom puštaju i svoje želje, čežnju da osvoje nečije srce ili da im ljubav potraje, da se osnaži, podmladi ili se obogati decom.

 
 
 
View this post on Instagram
Mi smo nase odradile 😍 Cvetanje Tise, a u #NoviBečej 🙂 Cc @predsednik_svemira_u_ostavciA post shared by Maja Sedlarevic (@maja_sedlarevic) on

A lokalne legende kažu da drevna reke čuje sve njihove želje. I da one najčistije ispunjava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Republika Srpska

    9. jun 2019 | 19:45

    Niste dobro informisani. Postoji rijeka Ukrina kod Prnjavora u Republici Srpskoj koja takodje cvijeta u mjesecu Avgustu .

  • mm

    9. jun 2019 | 20:10

    U Zrenjaninu bas protice Tisa

  • Zoća

    9. jun 2019 | 22:16

    Misisipi cveta takodje. Roj je toliki da prekriva grad i vidi se na radaru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA