Sve što su Srbi podizali, Albanci prisvajaju: Na Novom brdu u srednjem veku jelo se zlatnom kašikom, a grad je bio 5 puta veći od Londona

Stručnjaci protiv izgradnje trobrodne bazilike na mestu tradicionalne srpske crkve

  • 10

Pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu, privremene prištinske vlasti žele da pretvore u trobrodnu baziliku. Na društvenim mrežama objavili su da nemačka vlada finansira taj projekat važan za kosovsku istoriju i kulturu. U Novom Brdu srpskom narodu se ne krade samo budućnost. I prošlost je ono što im se oduzima.

Deo konzervatorskih radova već je izveden sa ciljem da se pravoslavna svetinja pretvori u katolički hram, iako ispod zidina Donjeg grada postaje ostaci prave bazilike Svete Marije, poznatije kao Saška crkva.

Arheolog Milan Popović kaže da to nije bila trobrodna bazilika, kao što Albanci misle da sada naprave na tom mestu, već je bila krstoobrazna, prvobitno crkva sa moravskom plastikom.

- Postoje i delovi ćiriličnih tekstova i svi arheološki nalazi pokazuju da je u pitanju pravoslavni hram - kaže Popović.

Novo Brdo je, kažu, stručnjaci, bio jedan od važnijih srednjovekovnih gradova.

- U srednjem veku se zna da je Novo Brdo bio jedan od poznatih gradova. Kada se u Novom Brdu jelo sa zlatnom kašikom u Londonu se nije znalo da je ovde bilo oko 40.000 stanovnika - kaže Sveta Ivanović, predsednik opštine Novo Brdo.

Crkva Svetog Nikole bila je središte Novobrdske mitropolije, a turski izvori spominju srpske despote kao graditelje ovog hrama i tvrđave.

Novo Brdo, Kosovo Foto: Wikipedia/Atdheu

- Moramo insistirati na tome da je ovo naše. Moramo svakog trenutka dokazivati da je ovo naše. Istina, moramo se obraćati najvišim svetskim institucijama. Moramo podržati život oko Novog Brda - kaže pisac Živojin Rakočević.

ALBANCI, SRBI, TURCI, SASI...

- Ovde su živeli svi ljudi, i Albanci i Srbi i Turci i Nemci Sasi, jer ovde je bila trgovina, radio je rudnik - kaže Fajik Novobrdalji, mešatanin Novog Brda.

Opština Novo Brdo je srpska enklava, gde od 10.000 stanovnika živi oko 6.500 Srba. Tvrđava i crkva Svetog Nikole svedoče o vremenu kada je Novo Brdo sa rudnikom zlata i srebra, bilo urbani centar srpske srednjevekovne Srbije.

Pravoslavna crkva Svetog Nikole sagrađena je oko 1369. godine a svoj procvat Novo Brdo doživelo je u 15. veku. U to vreme, ovo mesto bilo je pet puta veće od Londona.

U njemu je kovan prvi srpski novac i donet Zakon o rudnicima, drugi takav dokument u Evropi. Prištinske vlasti, sada, crkvu Svetog Nikole i tvrđavu Novo Brdo predstavljaju kao deo svoje baštine.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovka

    10. jun 2019 | 11:11

    Šiptari,ne prisvajajte Srpsko. Nedamo naše,a vi sta ste napravili u Albaniji e to je vaše. Na Kosovo ste napravili samo Žutu Kuću čiji će duhovi da progone vekovima vaše naslednike.E to je samo vaše.

  • Veteran

    10. jun 2019 | 10:45

    Siptari nikad ništa nisu napravili na Kosovo, osim kuće sa opasanim ogradama po dva metara da im se sa ulice ne gleda u ženu, i sa po dva tri mitraljeska gnezda na kući, sve ostalo su Srbi tamo pravili i gradili,siptari ništa ne rade osim što čuvaju krave, koze, i magarce.....

  • Rastko

    10. jun 2019 | 11:39

    Ne dirajte nam crkve tu smo najosetljiviji i moze svasta da bude narocito kad se najedemo pasulja pa krenemo da se vidjamo po brdima Prizrena a ne po Beogradskim bordelima ima sve da puca do Londona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA