≫ 

Srbija se davi u smeću: Ekološka katastrofa na jezeru Gazivode (FOTO)

Slike reke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svet ovih dana, a slična stvar dešava se i sa Ibrom koji otpad "donosi" do Gazivoda gde se formiraju "deponije na vodi"

  • 8

Ribolovci, studenti, radnici javnih preduzeća i ljubitelji prirode iz Novog Pazara i okoline očistili su deo Ribarićkog jezera (Gazivode) od ogromne količine smeća, koje je Ibar naneo tokom poslednjih obilnih padavina i poplava.

Mini ostrva od plastičnih flaša i drugog otpada nisu nikakva novost za ovo jezero nastalo pregrađivanjem Ibra, a slične akcije održavaju se svake godine, uglavnom posle prolećnih kiša.

- Akciju smo organizovali kako bismo bar delimično ublažili posledice nemarnog odnosa građana prema prirodi i poslali signal svim ljudima da vode računa o svojoj okolini, da ne bacaju smeće u reke i jezera - poručuje predsednik Udruženja ribolovaca iz Novog Pazara Elvir Hodžić.

JKP Gradska čistoća Novi Pazar, Gazivode, đubre Foto: Facebook/JKP Gradska čistoća Novi Pazar

Tokom akcije očišćen je samo deo jezera, a napunjeno je na desetine džakova raznog otpada koje su radnici JKP "Gradska čistoća" odvezli do deponije ili reciklažnog centra.

Ipak, za kompletno čišćenje jezera neophodno je još nekoliko sličnih akcija, više ljudi i adekvatne opreme.

Slike reke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svet ovih dana, a slična stvar dešava se i sa Ibrom koji otpad "donosi" do Gazivoda gde se formiraju "deponije na vodi".

JKP Gradska čistoća Novi Pazar, Gazivode, đubre Foto: Facebook/JKP Gradska čistoća Novi Pazar

- Sav ovaj otpad dolazi iz gornjeg toka Ibra, manji deo je od građana koji smeće bacaju u njegovo korito, a znatno veći je sa deponije kraj Rožaja koja se nalazi na samoj obali te reke. Kad god Ibar nadođe, pokupi deo deponije i nosi do jezera. To je ekološka katastrofa koju ta opština, ali i država Crna Gora, moraju što pre da reše - priča jedan od žitelja Ribarića.

Jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane visoke preko 100 metara. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama opština Zubin Potok i Tutin, kao i grada Novog Pazara. Bogato je ribom, a na njegovim obalama formirana su brojna vikend naselja.

VIDEO: Baba baca smeće na travu pored pruge

(Telegraf.rs/sandzakpress.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA