Kupališna sezona počinje u subotu, ali pre nego što skočite bombu, na ove stvari obratite pažnju

Širom Srbije otvaraju se vrata bazena, plaža i akva parkova

  • 1
Novosadsko kupalište Štrand Foto: Marko Jovanović

Brčkanje širom Srbije počinje ovog vikenda. Od bazena do kupališta kraj reka i jezera, stanovnici Srbije konačno će u svežoj vodi moći da potraže spas od višednevnih vrućina i nabace malo boje. Negde će kupališna sezona biti otvorena uz vatromet i koncerte, ali prvog dana će uživanje u vodi uglavnom biti besplatno.

Ada Ciganlija je najposećenija destinacija za kušanje u Srbiji, a podizanjem Plave zastave u subotu 15. juna u 10 sati, "beogradsko more" biće spremno za posetioce. Na Adi je ulaz besplatan kao i uvek, a očekuje se da, kao i svakog leta, bude krcata, naročito vikendima.

Predstojeća letnja sezona počeće veče ranije, u petak u 20 sati, rok koncertima  YU grupe i Galije. Кoncerti će biti održani na popularnom "Bir gardenu".

ADA CIGANLIJA Ada je zvanično otvorena od 15. juna Foto: Tanjug/Tanja Valič

U SUBOTU KREĆE KUPANJE I U OVIM GRADOVIMA

U subotu 15. juna kupališna sezona počinje i u akva parku u Jagodini, gde će ulaz biti besplatan, prvog dana. Cene će nadalje ostati iste.

Spas od junskih vrelina Kikinđani će moći da potraže u otvorenom bazenu SC "Jezero" i u Banatskom Velikom Selu. U subotu i nedelju 15. i 16. juna ulaz se neće naplaćivati.

Jagodina, Akva park, bazen, bazeni, tobogan Subota je dan za kupanje Foto: Tanjug/Dušan Aničić

I gradski bazeni SC "Mladost" u Čačku primiće prve kupače u subotu, a cene 9. godinu zaredom ostaju nepromenjene - 150 dinara dnevna karta, 4.000 sezonska. Brčkanje će ipak, od subote najpovoljnije biti u Svrljigu, gde 100 dinara koša dnevna karta i 50 ležaljka. Gradski bazen u Zaječaru, kao i akva park u Doljevcu, prate trend otvaranja ovog vikenda i nepromenjenih cena.

POŽURILI U NIŠU, NOVOM SADU, BRUSU

Neki gradovi neće da čekaju vikend da svojim stanovnicima daju oduška od vrućina.  Nova kupališna sezona u Brusu počinje u četvrtak 13. juna puštanjem u rad bazena u Bruskoj banji, dok dan kasnije kupališni kompleks u Babušnici otvara svoja vrata.

leto, vrucina, kupanje, reka, letovanje Sezona je već počela u nekim mestima Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sezona je već počela u Subotici (Dudova šuma), u Inđiji, Zrenjaninu, Novom Sadu, dok je leto najranije stiglo u Niš, gde "Čair" radi još od 31. maja.

PRE NEGO ŠTO PREBACITE PEŠKIR PREKO RAMENA, OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI

Kako će u subotu ili tokom celog vikenda ulaz skoro svuda biti besplatan, tog dana očekuju se najveće gužve. Krkljanac je naročito opasan u bazenima. Ne samo da ne možete na miru da plivate, već morate da zaobilazite druge kupače, a uvek postoji opasnost da vas neko slučajno udari pod vodom.

Kako bi "bezecovali" najbolju ležaljku ili našli mesto gde da stavite peškir, najbolje dođite ranije, već u prvim jutarnjim satima. 

Bazen, guva na bazenu U besplatnim danima biće krkljanac Foto: Profimedia

U većini bazena skokovi su zabranjeni, a čak ni Savsko jezero nigde (u zoni kupanja) nije dovoljno duboko da bi skok bio bezbedan. Zato su na Adi Ciganiliji skokovi no-no, a da se to poštuje, brine spasilačka služba.

Čak i ako osećate da ćete prokuvati, ne ulazite u vodu pre nego što se rashaladite. Skok u voda hladniju od 22 stepena Celzijusa može da izazove niz zdravstvenih poteškoća: grčeve u nogama, kolaps, ali i smrt.  Kada naglo promenite temperatutu usled skoka u hladnu vodu, dolazi do cirkulatornog šoka koji je veoma opasan za osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja ili hipertenzije.

Zato je najsigurnija opcija tuš - pa bazen ili reka.

Suncanje, sunčanje, ulje, leto, more Pri ovakvom UV zračenju, kreme bi trebalo koristiti čak i ako se ne sunčate Foto: Pixabay

Takođe, tokom naredih dana opasnost od jakog UV zračenja vrebaće stanovnike gotovo svih krajeva zemlje. Bez krema sa faktorom 30 ili 50, ako nemate podlogu, nemojte ni pomišljati na izlaganje suncu. Šeširi, kačketi, naočare potrebni su koliko i kupaći.

I nadajte se da će ovo leto biti manje kišno od prethodnog, te da će dana za sunčanje i osveženje u vodi biti mnogo više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA