Đaci genijalci iz Niša napravili bicikl koji puni mobilni telefon i objasnili svoju "magiju" (FOTO)

Za rad bicikla ključan je generator do koga se prenosi mehanička energija nastala okretanjem pedala, kaže maturant Uroš

  • 6

Učenici odeljenja za mehatroniku Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu u saradnji sa bivšim đacima, sada brucošima tehničkih fakulteta i pod mentorstvom svojih profesora, konstruisali su dinamo bicikl koji je postavljen u „Parku znanja“ u Centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Bicikl služi kao didaktičko sredstvo koje đacima praktično prikazuje pretvaranje mehaničke energije u električnu, ali je na raspolaganju Nišlijama koji ovde mogu da uz malo okretanja pedala, dopune baterije na mobilnim telefonima.

Nebojša Sokolović, direktor škole kaže da je veoma ponosan na svoje učenike koji su pokazali da su dorasli i složenim tehničkim izazovima.

- Centar za promociju nauke je raspisao konkurs za izradu dinamo bicikla za potrebe Centra za profesionalni razvoj i mi smo odlučili da pokušamo da ga baš mi napravimo. Učenici iz našeg odeljenja za mehatroniku sa starijim drugovima i nastavnicima, prionuli su na posao i za tri meseca smo realizovali ideju. Nije bilo lako, trebalo je nabaviti mnogo komponenti, na neke smo morali da čekamo, ali je na kraju sve ispalo kako treba i naš bicikl je stigao u „Park znanja“ – ponosno ističe Sokolović.

Niški Đaci napravili bicikl koji puni mobilne telefone Uroš sa direktorom / Foto: Telegraf

Maturant Uroš Stojković, koji se sa svojim drugovima Jovanom Cekićem i Markom Nikolićem prihvatio zahtevnog posla, objašnjava da je trebalo pronaći specifične delove, s obzirom na namenu bicikla.

- Bicikl je multifunkcionalan, osim što puni bateriju, ima i bajk radio koji je morao da bude zaštićen od vremenskih uslova. Takođe, osim ove dve funkcije, naš bicikl s obzirom na to da je namenjen edukaciji, ima projektor koji na posebnom panou prikazuje šemu događanja koji rezultiraju proizvodnjom struje – objašnjava dečak, inače učenik generacije.

Otkrivajući sistem rada, Uroš kaže da je za rad bicikla ključan generator do koga se prenosi mehanička energija nastala okretanjem pedala.

Niški Đaci napravili bicikl koji puni mobilne telefone Foto: Telegraf

- Pravi se struja koja ide do akumulatora, tamo se skladišti i dostupna je potrošaču. Bicikl ima i vremenski relej koji omogućava petominutni rad nakon što prestane okretanje pedala, posle čega dolazi do automatskog isključivanja – opisuje rad dinamo bicikla dečak.

Danijela Marković, direktorka Centra ističe da je ovaj bicikl samo deo naučne postavke namenjene kako niškim tako i đacima koji ovde dolaze na ekskurzije.

- U parku imamo „Arhimedovu beležnicu“, sto ispunjen peskom na kojem deca mogu da crtaju krugove i izračunavaju vrednost broja Pi, zatim „Paskalov Tron“ ili kako ga još zovemo „Fakirovu stolicu“ kojima se objašnjava da pritisak dva čvrsta tela zavisi od njihove dodirene površine, zatim „Faradejev tunel“ i „Galilejevo klatno“ koji takođe objašnjavaju zakone fizike, pa Botaničku slagalicu kojom đaci mogu proveriti znanja iz biologije, pa elektronski pano sa periodnim sistemom elemenata koji funkcioniše tako da se pritiskom na tastere sa njihovim nazivom na displeju pojavljuju hemijska jedinjenja... Sve to, uključujući i bicikl, treba da djacima pomogne da shvate osnovne postavke na kojima je zasnovana nauka – kazala je Marković.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    14. jun 2019 | 22:30

    Vec vidim kako huligani to unistavaju. Bolje da to bude izlozeno negde drugde, negde gde je sigurnije.

  • Brao

    14. jun 2019 | 21:25

    Em napune telefon em kondiciju.

  • Zs

    14. jun 2019 | 22:10

    Nešto knovativno i oreginalno.Svaka čast,izmilili ste točsk u 21 veku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA