100.000 dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji, ali ipak postoji problem. Možemo da ga rešimo odmah

Zbog sezone godišnjih odmora ovaj problem može da traje mesecima ako ne učinimo nešto povodom toga

  • 5

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, a u Registru dobrovoljnih davalaca u Srbiji ima oko 100.000 ljudi.

U Institu za transfuziju krvi kažu da davalaca ima dovoljno, ali da je problem što postoje sezonske oscilacije, te su pozvali sve koji do sada nisu davali krv da to učine danas.

- Danas je prilika da se zahvalimo svima koji redovno daju krv, da pozovemo one koji do sada nisu dali krv da to učine već danas. Institut će danas raditi do 19 sati, a Urgentni centar do 16 sati. Radimo i subotom od 8 do 15 sati, a Urgentni od 9 do 16 sati - kaže za Tanjug Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ona je naglasila da transfuzija predstavlja preduslov za realizaciju drugih grana medicine - za hirurške intervencije, lečenje onkoloskih, hematoloških bolesnika, ortopedske intervencije, traume zbog saobraćajnih nesreća, nacionalni program tramsplantacije.

- Moramo u svakom trenutku da imamo adekvatnu rezervu krvi, jer se tokom letnjih meseci ne smanjuje operativni program niti potreba za krvlju. Institut ima obavezu da svakoga dana prikupi od 300 do 350 jedinici krvi. Tokom letnjih meseci to je zaista vrlo teško, zbog sezone godišnjih odmora - kaže Antuljeskov.

Podseća da je u toku kampanja koja je krenula 3. juna i trajaće do kraja septembra. Ekipe Instituta za transfuziju posetiće 50 gradova u Srbiji i truditi se da budu dostupni i što bliži većem broju ljudi.

- U ovom trenutku imamo stabilnu rezervu krvi, dovoljnu za nekoliko dana. Najviše nedostaju negativne krvne grupe, B pozitivna i B negativna krvna grupa - istakla je ona.

Dobrovoljni davaoci krvi mogu da budu sve zdrave, punoletne osobe, mlađe od 65 godina. Redovno davanje krvi podrazumeva davanje "tečnosti koja život znači" dva puta godišnje.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tibor Dreskaji

    14. jun 2019 | 21:58

    Do prosle godine svi veci gradovi su imali svoje sluzbe za transfuziju.Ludom odlukom to je ukinuto, da bi neko punio svoj dzep.Sada ne znas gde i kada se odrzavaju davanja.

  • Bora

    15. jun 2019 | 10:57

    Ajd čik idite u jagodinsku transfuziju i dajte krv... ne može, toga nema više... ukinuto !

  • davalac

    14. jun 2019 | 22:57

    za svaku hitnu operaciju lekari traže od rodbine da im nadoknadi krv i to još dok traje operacija ili malo kasnije a svako dovede više davalaca nego što je krv utrošena, zatim redovno transfuzija naplaćuje svoju izdatu krv za operaciu negde oko 16000 din po jedinici od socijalnog osiguranja pacijenta i još kukaju da nemaju krv, naravno kad su im smanjeni prihodi zbog manjeg organizovanih akcija u vreme leta, posle kako da budemo humani kad zarađuju na tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA