Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja, ona od 50 kg nestala je sinoć.

  • 7

Jedan medved već nedeljama pravi probleme u selu Bregovi, na području Kneževa, tvrde seljani. Navode da je u poslednje dve nedelje odneo dve svinje od po 180 kilograma i jednu od 50 kg.

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja ona od 50 kg nestala je sinoć, navodi ATV. Meštani pričaju kako je medved upao u svinjac i odneo jednu svinju od 180 kilograma, a druga je ostala sa vidljivim povredama.

Ne samo da su nastradale svinje, nego i svinjci. Nakon medvedovog pohoda ostali su razrušeni, daske pootkidane, a šteta se vidi i po dvorištima.

Ivan Crnković Pavenka - Medvedi Medved je napravio priličnu štetu Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Naravno, medved je uterao strah u kosti meštanima Bregova. Noćima ne spavaju, nego dežuraju i čekaju čiji su dvorište i svinjac sledeći. Zvali su u pomoć policiju i Lovačko udruženje, ali jedino što je učinjeno je popisivanje štete i obećanje da će ona biti nadoknađena.

Čini se kako se radi o medvedu koji već godinama hara ovim prostorima. Podsetimo, u maju 2017. godine, medved je ubio kravu tešku 400 kilograma! Dogodilo se to u mestu Kobilje, a materijalna šteta je procenjena na 1.000 evra.

Tri meseca kasnije, u Bregovima, medved je zgrabio svinju tešku 170 kg, nosio je desetak metara, a porodica Tomašević iz dvorišta ga je oterala galamom i kamenjem. Tada su lovci izjavili kako zbog suše u šumama nema voća pa su medvedi primorani na drugom mestu tražiti hranu.

Ivan Crnković Pavenka - Medvedi hranu traže u selu Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Ipak, prošle godine bilo je voća, ali medvedu se, izgleda, sviđa svinjsko meso. Prošle godine, baš u ovo doba, kneževski medved vratio se i ubio dve svinje ukupne težine više od 400 kg, a treću povredio.

Budući da je medved zaštićena životinja, lovci ga ne smeju odstreliti, iako se o tome razmišljalo prošle godine. Šta će se dogoditi sada kada je medved ponovo napao, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs/Agroklub)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dvojni aršini

    15. jun 2019 | 06:44

    Ja sam vegetarijanka, ne nosim krzno i kožu, ali kada životinja predstavlja opasnost za čoveka, ako je moguće odvesti je dalje od sela ili ustreliti. Sad će mi oni koji svakodnevno jedu meso od nedužnih bespomoćnih pilića, prasića, jagnjadi stavljati minuse, ali nema veze. Isto mislim i za agresivne pse lutalice. U Hrvatskoj su se u puno sela žalili na vukove koji su se užasno namnožili jer su zaštićeni, a prave im ogromne štete. Ovi pilići i jagnjad nikome ne mogu da naude, a kolju ih masovno svakog dana.

  • Rešenje

    15. jun 2019 | 06:53

    Svaka kuća da odvoji po jednu svinju za medu i stvar rešena.....

  • Dragoja

    15. jun 2019 | 00:19

    Jednom kad sam krao Kruške u Kneževu kao Dečak ,taman kad sam nakupio i krenuo da bežim uhvati me neko za Rame !! Okrenem se kad Medved 😰 Kaže "Možeš brati Kruške al nemoj kidati Ogranke " Uhh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA