≫ 

Kreće ispitna groznica: Ovo je najvažnije pravilo u rešavanju zadataka na maloj maturi

Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 časova.

  • 5
OŠ Laza Kostić

Foto: Marko Jovanović

Polaganje male mature počinje danas, kada će osmaci rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. U utorak sledi polaganje iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 časova. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da će završni ispiti za osnovce biti test i za škole i za đake, a da oni nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli.

Ona je podsetila đake da ne zaborave da svaki odgovor potvrde hemijskom, jer odgovori pisani običnom olovkom neće biti priznati. 

Govoreći za RTS, Nedeljković kaže da testovi imaju tri funkcije - dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednju školu. Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

PROVETRENE PROSTORIJE I OBAVEZNA VODA

OŠ Laza Kostić

Foto: Marko Jovanović

- Bitno da ujutru stignu svi na vreme, da prostorije za polaganje budu provetrene, da deca dobiju vodu, da ih dočekaju razredne starešine i provere da li sva deca imaju đačke knjižice, potreban pribor. Zatim starešine napuštaju prostorije i dolaze dežurni nastavnici koji su deci nepoznati - objašnjava Nedeljkovićeva. Dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

- Dežurni nastavnici treba da obilaze decu tokom rešavanja testova a ne da sede. Pažnja treba da im bude usmerena na svako dete. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor - objašnjava Nedeljkovićeva.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

VIDEO: Najstresniji dani svakog đaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    17. jun 2019 | 09:19

    Svako cudo 3 dana traje !!!

  • Aca

    16. jun 2019 | 23:04

    Ova mala matura iz godine u godinu sve više stresnija. Nadzor bolji nego u zatvoru, deca pod ogromnim pritiskom, veliki deo pitanja im nikad u životu neće trebati.

  • LESKOVAC

    16. jun 2019 | 23:44

    Sutra krece unistavanje rada djaka u protekle 4 god. I koj ce kome ako ne svoj svome. Dobri djaci ce se izblamirati , a flegme i neradnici ce se vec nekako snaci ... DOBICEMO REALAN REZULTAT ZNANJA !!! Da nismo jadni ... bili bi smesni .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA