≫ 

Test iz matematike ukraden je i prodavan za 2.000 dinara pre 6 godina, a to se dogodilo i danas

Republička upisna komisija je tada došla u posed fotokopije jednog testa

  • 14

Skandal koji se dogodio na današnjem polaganju testa iz matematike u osnovnim školama, koje je odloženo, nije prvi tog tipa. Naime, "provaljivanje" zadataka i njihovo prodavanje dogodilo se i 2013. godine, a tada je u javnost dospela informacija da su testovi prodavani za 2.000 dinara na ulici.

Republička upisna komisija je tada došla u posed fotokopije jednog testa.

Ni pre šest godina nije bilo jasno kako su testovi dospeli u javnost, jer je štampanje testova strogo kontrolisan proces. Ništa se ne čuva na računarima, već na bezbednosnim fleš memorijama, a pristup flešu imaju ovlašćene osobe koje poseduju kodove.

- U štampariji nema interneta, mobilnih telefona, a čitav proces se snima, dok se višak materijala uništava. Testovi se prosleđuju direktorima škola, koji ih do ispita čuvaju u sefu - rekli su te 2013. godine iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Ivica Dačić je nakon istrage, 2013. godine, izjavio da je za tadašnju malverzaciju odgovoran radnik u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima J. M. On je u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća izneo originalne testove.

Dačić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, tada rekao da je osumnjičeni praktično priznao krađu testova, koja se smatra krivičnim delom. Dodao je da se sumnja da je u tom krivičnom delu bilo više pomagača.

test, pisanje, kontrolni Foto: Pixabay.com

KAKO JE DANAS ODLOŽEN TEST IZ MATEMATIKE?

Zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, 17. juna ove godine, samo noć pred polaganje, počeli su da kruže među osmacima.

Jedna od zabrinutih majki javila se juče našem novinaru i podelila kako je njen sin dobio zadatke prepisane rukom.

mala matura, matematika Foto: Privatna arhiva

Moj sin je ove zadatke dobio preko Vajber grupe koju ima sa drugarima iz škole. Deca su ubeđena da su to zadaci za sutrašnji test i odmah su počela da ih rešavaju - priča ova majka.

Kada je Ministarstvo odlučilo da odloži test, učenicima je ta odluka najpre saopštena, a onda je iznesen i razlog.

- Učenicima je saopšteno da je zbog pojavljivanja nekih zadataka na društvenim mrežama, polaganje danas odloženo - rekao je jedan otac koji je nazvao našu redakciju.

mala matura, matematika Foto: Privatna arhiva

MINISTAR PROSVETE KAŽE DA JE NEKO UKRAO TESTOVE

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test iz matematike na maloj maturi "provaljen" i to da se to dogodilo u nekoj školi.

Kaže da su Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

Mladen Šarčević Foto: Marko Jovanović

Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo - kaže Šarčević za "Novosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nidzo

    18. jun 2019 | 11:04

    Prvo dragi ministre tvoja smena jer si ne sposoban da vodis prosvetu pa tek ostalih krivaca.Ti prvi treba da letis i to odmah danas.

  • Horus

    18. jun 2019 | 11:14

    Smena ministra!

  • Daj bre....

    18. jun 2019 | 11:15

    Pa ovo je Srbija,zar postoji neka prevara koju mi ne mozemo da zavrsimo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA