Srbija najmirnija zemlja u regionu, odmah ispod Albanija: Izveštaj vodećeg svetskog istraživanja

Trinaesto izdanje Globalnog indeksa mira rangira 163 nezavisne države i teritorije prema njihovom nivou mira

  • 4

Srbija je najmirnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, koja je ove godine zauzela 50. mesto na Globalnom indeksu miru, koji svake godine objavljuje australijski Institut za ekonomiju u mir i rangira ukupno 163 nezavisne države i teritorije.

U odnosu na prethodnu godinu Srbija je napredovala za pet mesta i nalazi se ispred Albanije koja je na 51. mestu, Severne Makedonije koja zajedno sa Grčkom deli 65. mesto.

Severna Makedonija i Grčka su zemlje, koje su prema rezultatima ovog indeksa, najviše napredovale u odnosu na 2018. godinu, odnosno Skoplje je napredovalo za 23 mesta, dok je Atina za 14 mesta.

Negativne rezultate u odnosu na prethodnu godinu beleži Crna Gora koja se ove godine nalazi na 67. mestu, što je osam mesta niže u odnosu na 2018. godinu.

Bosna i Hercegovina je najgore pozicionirana u odnosu na sve zemlje okruženja, te se nalazi na 81. mestu, iako je u odnosu na prethodnu godinu napredovala za devet mesta. Na ovoj listi je uvršteno i Kosovo i Metohija koje se nalazi na 86. mestu od ukupno 163.

Ovogodišnje trinaesto izdanje Globalnog indeksa mira rangira 163 nezavisne države i teritorije prema njihovom nivou mira. Reč je o vodećem svetskom istraživanju o miru na globalnom nivou.

Izveštaj predstavlja najvišu sveobuhvatno analizu zasnovanu na podacima do danas o miru, o uticaju ekonomije i drugih trendova u procesu razvoja stabilnog i mirnog društva.

Globalni indeks mira pokriva 99,7 odsto svetske populacije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radmila

    18. jun 2019 | 18:14

    Ako se ovako nastavi biće Srbija još manja,i to svi znamo.,i ptice na grani!

  • Dokaz

    18. jun 2019 | 19:53

    A komšije kažu mi hoćemo rat?? Evo prave istine ko ga najmanje želi i ko je najviše ok.

  • y

    18. jun 2019 | 19:02

    Među naj gorim smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA