Nove glasine i zadaci kruže mrežama: Da li su ovo foto-montaže ili trag da su svi testovi provaljeni

Đaci su se odmah pitali "A da li je test iz srpskog bio regularan", a onda, još više su se zabrinuli za kombinovani test, inače najteži

  • 6

Ko može da garantuje đacima i roditeljima da na ispitu za male maturante, poput matematike, na isti način i iz istog izvora nisu procurila i pitanja iz srpskog jezika i kombinovanog testa?

Misterija kako je test iz matematike provaljen i ko je odao strogo čuvanu tajnu još nije razrešena. Đaci su se odmah pitali "A da li je test iz srpskog bio regularan", a onda, još više su se zabrinuli za kombinovani test, inače najteži.

Zvanično, za sada je ostala sporna samo matematika, a dokaza za prepisivanje sadržaja druga dva testa još nema. Ali crv sumnje postoji, i mnogo čudnih objava na društvenim mrežama, rumora i glasina.

Još juče pročulo se da je, navodno, provaljen i test iz srpskog, da ga je jedan dečak objavio na fejsbuku još u nedelju i dobio pohvalu od svojih vršnjaka.

Test iz srpskog fb

Printskrin: Facebook

A onda je ovaj kralj nestao iz virutelnog sveta, tačnije, ugasio profil.

U međuvremenu, pojavio se i navodno provaljeni kombinovani test, na jednom instagram storiju.

Kombinovani test

Printskrin: Instagram

Činjenica je da su pitanja i rešenja pisani latinicom, bez kukica, sa skraćenicama i na brzinu, što može da ukaže na sumnju da je zaista neko prekucao tekst. Ono što je zaokruženo jeste vreme koje pokazuje da je printskrinovana obava sa fejsbuka nastala pre polaganja testa.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković u razgovoru za "Telegraf" kazala je da je neobično to što je provaljen test iz matematike, a ne i ostali testovi, recimo kombinovani, koji važi za najteži.

- Ako je neko ukrao test samo iz matematike rekla bih da je to nelogično jer je kombiniovani test najteži - kazala je ona.

Međutim, Ministarstvo tvrdi da je sve u redu, da su testovi bezbedni i nastavlja sa sprovođenjem ispita. Poslednji dan polaganja biće sutra, kada se ponavlja matematika.

Odgovorno tvrdim da su ta rešenja koja su dospela u javnost, lažna. Tačnije, to su zadaci i rešenja od prošle i pretprošle godine. Ne znam ko te informacije plasira, ali mislim da je to roditeljsko i đačko okupljanje i hajka koja se trenutno vodi, veoma kontraproduktivna - objasnila je juče nakon prvih sumnji u regularnost ispita iz srpskog i kombinovanog testa Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra Mladena Šarčevića.

Dodala je i da je motiv plasiranja lažnih testova verovatno želja da se ispit potpno poništi.

Roditelji i učenici misle da će poništavanjem testova deca moći lakše da se upišu u srednje škole, što je potpuni apsurd - kaže Vesna Nedeljković.

(M. Beljan / S. Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    19. jun 2019 | 17:29

    Ministre bre. Putuj

  • Вук

    19. jun 2019 | 21:34

    Ово намерно неко ради да би се поништио пријемни. Ово је лажирано.

  • Ccc

    19. jun 2019 | 22:07

    Svd smo provalili i ponovo cemo.Stop stresu dece u osnovnim i srednjim školama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA