≫ 

Istraga nestalih beba: Radiša Pavlović tvrdi da je našao skrivena dokumenta, a ovo je odgovor KC Niš

On tvrdi da je pronašao medicinsku dokumentaciju za koju je navodno uprava tvrdila da ne postoji

  • 2
Bebe, porodilište Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Član Vladine komisije za istragu nestalih beba Radiša Pavlović saopštio je da je u niškom Kliničkom centru pronašao medicinsku dokumentaciju za koju je navodno uprava tvrdila da ne postoji, te najavio osnivanje komisije koja će je ispitati. Ove tvrdnje Pavlović je izneo u video zapisu uživo emitovanom danas iz Gradske kuće u Nišu, nakon prijema koji je organizovan za njega i njegove saradnike. Uprava Kliničkog centra demantovala je njegove navode i naglasila da je deo dokumentacije bio u njihovim prostorijama u Knez Selu, ali ne radi skrivanja nego očuvanja.

Pavlović je najpre uživo emitovao video tokom sastanka sa predstavnicima niškog Kliničkog centra uključujući i zamenika direktora ove zdravstvene ustanove Vladana Ćosića i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

- Uspešno smo završili sastanak vezan za pronalazak dela nedostajuće medicinske dokumentacije za roditelje i srodnike. Dogovoreno je formiranje komisije koja će pomoći da se sve to nađe. Komisija počinje sa radom 1. jula, roditelji budite malo strpljivi, problemi su dosta veliki, ne samo u Nišu, mahom u svim gradovima Srbije. Haos je nasleđen, nije proizveden, postoji dobra volja da se to pronađe da bismo uspešno mogli da krenemo u dugo očekivane istrage, da to objektivno sagledamo, da se kao u Kruševcu, gde smo pronašli fiktivni upis nepostojeće žene i ono dete što je oteto - naveo je Pavlović.

Radiša Pavlović Radiša Pavlović, Foto: Telegraf.rs

U Kliničkom centru, gde je bilo mnogo problema ne krivicom ovih ljudi, nego nekih drugih tajnih centara moći, se situacija normalizovala. Ubuduće će roditeljima i srodnicima stajati na raspolaganju i republički inspektori za zdravstvo, tamo gde postoji problem. Ovde ih neće biti, dobili smo čvrsta uveravanja. Ovi ljudi su našli neku dokumentaciju koju su ovde skladištili, svi ćemo otići da pogledamo a komisija počinje sa radom 1. jula u 9 sati – objavio je Pavlović.

Međutim, nakon sastanka u Gradskoj kući, Pavlović je izneo drugačije tvrdnje.

- Pronađene su kutije sa medicinskom dokumentacijom, to su one za koje su ranije u bolnici tvrdili da ne postoje, ja sam to i slikao. Nisu badava sklanjane te kutije koje smo danas prvi put imali priliku da ih lično vidimo, ja sam ih i slikao pored protivljenja i objaviću ih javno. Otvaranjem tih kutija utvrdićemo ko ih je to sklanjao. Idemo sa punom podrškom vrha države, lokalnih vlasti, tužilaštva i policije, svi smo posvećeni na putu ka istini o svojoj deci. Onda očekujemo zadovoljenje pravde, sve zavisi od novih dokaza i sadržaja tih kutija – naveo je Pavlović u sledećem video zapisu.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je naglasio da niko u ovoj zdravstvenoj ustanovi ništa ne skriva, te da je dostavljena sva dokumentacija u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovakve situacije.

- Sve je spremno na uvid, ne krijemo ništa. Klinika u Knez Selu je deo naše kuće, pa je deo dokumetancije bio tamo i to pod ključem. Ovlašćenim osobama smo sve stavili na raspolaganje, spremni smo za saradnju u skladu sa zakonom. Svako ko sumnja, i ko je za to ovlašćen dobiće sve na uvid ali ponavljam, u skladu sa zakonom – zaključio je Radovanović.

VIDEO: Bilo je stravično: Evo kako su pronašli mrtve bebe u bolnici u Kraljevu

VIDEO: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Haus

    19. jun 2019 | 22:30

    Isti dr Haus, bravo!

  • Srba

    20. jun 2019 | 17:24

    Nema tajnih centara moći a i zašto bi. Praksa je bila da se deca prodaju, shvatite PRODAJU i ništa drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA