≫ 

Ulazak na Frušku goru od sad se plaća, a ni u novosadske parkove više neće moći svako da uđe za "dž"

Predviđeno je da dnevna ulaznica bude 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike

  • 18
Obronci Fruške gore Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Četvoročlana porodica sa maloletnom decom koja odluči da kolima ode na Frušku goru i napravi bar jednu fotografiju, sve to moraće da plati 2.600 dinara dnevno. Ovo je rezultat primene odredbi zakona donetog prošle godine, a koji će prvo početi da se primenjuje u ovom nacionalnom parku, navode u upravi Nacionalnog parka.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević rekao je za 021.rs da je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora.

Ovaj zakon doneo je novine u odnosu na dosadašnje propise. Najveća je što se od sada naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji. Predviđeno je da dnevna ulaznica bude 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike. Plužarević navodi da je Fruška gora dodatno, odlukom Nadzornog odbora, uvela i godišnje ulaznice od 600 dinara, čije će izdavanje početi uskoro.

Procvetale visibabe na Fruškoj gori. Naplata ulaza u Frušku goru Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pored ulaza za posetioce, Nacionalni park će nastaviti da naplaćuje i postojeće naknade, kao što je ona za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara dnevno ili 1.200 godišnje, ili naknada od 2.000 dinara za fotografisanje.

Kako kaže, naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu, a sada je to uvedeno i u Srbiji, u svih 90 zaštićenih oblasti, prenosi 021.rs.

- Nismo krenuli odmah od januara da naplaćujemo, nego smo postepeno počeli to da primenjujemo. To će se sve polako uvesti i urediti, kao što kad ulazite, na primer, u nacionalne parkove u Hrvatskoj svuda plaćate ulaz - objašnjava Plužarević.

On ističe da će se ulaz naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne cele Fruške gore kao geografskog pojma, što znači da delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, nisu u zoni naplate. Prema odredbama zakona, oni koji žive unutar Nacionalnog parka biće oslobođeni plaćanja naknade.

NAPLATA ULAZA I U GRADSKE PARKOVE?

Da bi do tih novina moglo da dođe i u samim gradovima, uplašili su se nedavno Novosađani. Vest da bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dinara, a pravljenje fotografije 2.000 dinara, što predviđa Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, veoma ih je potresla. 

Dunavski park u Novom Sadu, srpskoj Atini Dunavski park u Novom Sadu Foto: Flickr/lucianf

Međutim, JKP "Gradsko zelenilo" je odlučilo da ne naplaćuje ove naknade, jer su u ovom preduzeću procenili da je to neizvodljivo iz više razloga. Portparol "Gradskog zelenila" Ivan Nožinić za 021.rs navodi da iako postoji ova odluka, ona ne može da se primenjuje u celini. On objašnjava da će Zelenilo kao i ranije, po prethodnom cenovniku, nastaviti da naplaćuje snimanja u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora i drugo, ali se građanima neće naplaćivati ulazak u park.

- Poseta parku i naplata od 100 dinara po posetiocu jednostavno je nemoguća iz više razloga. Prvo, ne zna se ko je došao u park da uživa u njemu i upozna se sa njegovim vredostima, a ko ga koristi samo kao prečicu prilikom kretanja. Drugo, ko bi naplaćivao ulaz u park i gde, kada nije ograđen? Kada je u pitanju nekomercijalno fotografisanje i snimanje kamerom običnih posetilaca, to niti je moguće, niti bi bilo korektno naplaćivati. Velika većina građana poseduje mobilne telefone sa fotoaparatom i kamerom. Koliko radnika bi bilo potrebno angažovati da radi posao kontrole i naplate i da li bi to uopšte bilo isplativo i korektno prema građanima? Mislim da je to jednostavno neizvodljivo - navodi Nožinić.

Portparol Gradskog zelenila za 021.rs navodi da naplata ulaza i fotografisanja neće primenjivati ni u Futoškom, ni u Kameničkom parku, koji su isto zaštićena prirodna dobra, i to iz istih razloga, osim što će se svakom Prvog maja u Kameničkom parku naplaćivati ulazak vozila.

Nož, pare, dinari, novčanik Naplata ulaza za organizovane grupe Foto: Telegraf, A. Nalbantjan

Ipak, iz tog preduzeća su za "Dnevnik" rekli da će se ulaz u novosadske parkove koji su pod zaštitom – Dunavski, Futoški i Кamenički, naplaćivati isključivo za organizovane grupe posetilaca.

Kako je za taj dnevni list izjavio Ivan Nožinić, savetnik direktora "Gradskog zelenila" za medije, u novosadskim parkovima trenutno se naplaćuje snimanje u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora i korišćenje saletle u Dunavskom parku.

- Novim cenovnikom predviđena je naplata za organizovane grupe posetilaca. Dakle, naplata se odnosi na njih, a ne na sve posetioce zaštićenih parkova. Pretpostavlja se da bi turističke agencije trebalo da se prethodno najave "Gradskom zelenilu" kao upravljaču ili da to učine posredstvom Turističke organizacije Novog Sada. Dakle, naplaćuje se organizovana poseta, a ne ulaz u park –navodi Nožinić za "Dnevnik".

(Telegraf.rs/021)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvođanka

    20. jun 2019 | 12:52

    Hoćete nam i vazduh na planini naplatiti po udisaju i izdisaju 100 din...Strašno!Bolje naplaćujte kazne onima što ostavljaju smeće za sobom,više bi zaradili.

  • Kol

    20. jun 2019 | 14:05

    Sutra će nam uvesti novi namet: pogled na izlazak i zalazak sunca u zemlji Srbiji. SRAMI SE DRŽAVO. SRAMITE SE GRAĐANI ZEMLJE SRBIJE ŠTO OVO DOPUŠTATE, JA SE SRAMIM.

  • M

    20. jun 2019 | 16:03

    Naprednom ludilu kraja nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA