≫ 

Opsadno stanje u štampariji odakle je ukraden test za malu maturu: Policija i dalje nadgleda radnike

"Bio je dobar radnik. Hteo je da pomogne detetu, a deca ko deca, odmah se hvale drugarima"

  • 54
Igor S. Igor S. je ukrao iz štamparije test, što je prouzrokovalo haos u školama u celoj zemlji / Foto: Telegraf, Facebook

U štampariji Politika a.d. u Krnjači, gde se štampaju testovi za malu maturu, još je opsadno stanje. Kako saznajemo, policija i dalje obezbeđuje ovu zgradu, a radnici su preplašeni i ne usuđuju se da daju izjave.

Jedan od njih pristao je kratko da prokomentariše hapšenje kolege Igora S., koji je osumnjičen da je iz štamparije ukrao test iz matematike.

- Žao nam ga je. Ispao je glup i sad će izgubiti posao. To cela štamparija zna - kaže ovaj radnik za Telegraf.

Igora, dodaje, zna iz viđenja i sa njim ranije na poslu nikada nije bilo problema.

- Bio je dobar radnik. Hteo je da pomogne detetu, a deca ko deca, odmah se hvale drugarima - priča on.

Kako nezvanično saznajemo, u štampariji je na testovima za maturu radilo između 70 i 90 ljudi, a bezbednosne provere na ulazu i izlazu nisu bile tako jake kao što se pričalo, niti je svaki kvadrat pokriven kamerama.

Štamparija, Krnjača Štamparija u kojoj se štampaju testovi za malu maturu/ Foto: Telegraf

Pored lošeg i nedovoljnog obezbeđivanja štamparije, ostaje pitanje i zašto Ministarstvo prosvete iznova bira ovu štampariju za malu maturu, ako se zna da je u istoj učinjen propust i 2013. godine, kao i da preduzeće Politika a.d. loše posluje i da beleži velika dugovanja.

Inace, Politika a.d. je zasebno preduzeće i nije isto sto i list Politika.

Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci sa rešenjima, a koje je Telegraf.rs imao prvi objavio.

mala matura, matematika Zadaci koji su procureli/ Foto: Privatna arhiva

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama.

Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nakon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnicičiniti u svojim matičnim osnovnim školama.

U koju srednju školu su "upali", saznaće 7. jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.

VIDEO: Afera mala matura: Šarčević moja ostavka je stalno na stolu

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    20. jun 2019 | 13:58

    Današnja deca su internet zarobljenici željni pažnje i dokazivanja. Oni misle da ako su objavili naprimer taj test da su oni sad baje, nešto posebno, a ustvari njima samo treba psihološka pomoć jer su još ne razvijena bića koja nemaju još svoj izgrađen stil ponašanja, a naravno ni stav. Oni žele nasilnickim putem da budu omiljeni u društvu, a tako se ništa ne postiže. Ovakvo ponašanje mora da se stavi u hibernaciju. Nisi baja ako izadjes na proteste i spališ sliku ministra, ne nikako nisi. Ti si samo politički izmanipulisan i iskorišćen, a to bi vam trebalo objasne i roditelji. A što se tiče ovog radnika od 30, 40 ili 50 godina nebitno koliko ima njega mi nije žao. On sa toliko godina trebao je da promisli da li je to ispravno što radi? Ako je ovo uradio u štampariji... Sta bi onda tek uradio da radi na nekom odvaznijem mestu gde treba potpuna diskrecija? On bi znači da radi u banci prvi koji mu traži šifru sefa dao. Mislim ljudi promislite malo ipak imate više godina od ove dece.

  • Jeretik

    20. jun 2019 | 17:40

    Očigledno je da je morao pripomoći sinu, mali je očigledno priglup. Umesto da je ćutao i iskoristio, "ukanalio" je ćaleta za sva vremena.

  • Darko

    20. jun 2019 | 14:20

    Igor je ozbiljan kockar,treba mu pomoci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA