≫ 

Iznad Lepenskog vira desiće se čudo: Svake godine 21. juna sunce se 2 puta rađa

Dvostruki izlazak sunca iznad Lepenskog vira, neverovatan je astronomski fenomen koji je tek nedavno i komplikovanim matematičkim formulama dokazan

  • 1

Jutro koje nam sledi ponovo će otkriti veliku tajnu lokaliteta Lepenski vir. Sunce će se samo tu i samo danas dva puta roditi, čime će početi leto.

Dvostruki izlazak sunca iznad Lepenskog vira, neverovatan je astronomski fenomen koji je tek nedavno i komplikovanim matematičkim formulama dokazan od strane naučnika Aleksandre Bajić i Hristivoja Pavlovića.

Dakle, tačno se zna na kojoj tački treba da stojite da biste na planini Treskovac u Rumuniji, sa srpske strane Đerdapske klisure, ugledali kako sunce počinje da izlazi, a potom se "predomisli" i nastane sumrak. Potom se ponovo pojavi i "kreće" vrhom planine formirajući oreol i veliku senku na njenom strmom obronku, da bi se konačno pojavilo u svom punom sjaju.

Jedna tačka i jedan dan u godini. Baš na mestu drevne civilizacije Lepenaca, ispred muzeja arheološkog lokaliteta "Lepenski vir".

Nije to nikakva slučajnost, a prošlo je 8 milenijuma i 300 godina otkad je ovaj stari narod otkrio fenomen. Čak se i zemljina osa pomerila za to vreme, za 0,8 stepeni, pa su stari Lepenci ovaj fenomen posmatrali sa neke druge, obližnje tačke, odnosno baš na mestu samog lokaliteta naselja.

Koliko je ovo čudo, danas opisano gomilom matematičkih formula (za šta je korišćena čak i pomoć satelita za navigaciju) bilo značajno za Lepence? Mnogo. Značilo je život, rađanje nove religije, opstanak civilizacije... Zašto? Iz prostog razloga što su na osnovu ove pojave, verovatno jedinstvene u svetu, mogli da naprave lunarni kalendar, sličan onom kakav danas poznajemo, a koji broji tačno 365 dana.

Treskovac Pogled sa Treskovca na Lepenski vir, Foto: M. Beljan

Dakle, na svakih 365 dana, desio bi se ovaj fenomen, što je zapravo predstavljalo Novu godinu.

- Postoje dobri razlozi za to da verujemo da su stanovnici Lepenskog vira uočili zakonomernost pomeranja izlaska sunca na istočnom horizontu sa smenom godišnjih doba.To je davalo šanse zajednici ribara, lovaca i sakupljača da na vreme pripremi zalihe hrane, tople odeće i ogreva i obezbedi siguran zaklon za za zimski period - kazala je ranije za Novosti istraživač drevnih religija i arheoastronomije dr Aleksandra Bajić.

Može se verovati da je ova planina za stari narod postala sveta, a da je čitav fenomen koji je uticao na organizaciju života tokom cele godine, zapravo, prva religija vaskrsenja.

- Uočavanje cikličnosti vremena bio je verovatno povod i za stvaranje prve religije vere vaskrsenja na svetu u kojoj je Treskavac prauzor za sve potonje “svete gore. Pokušajte da se stavite u ulogu prvih Lepenaca koji su videli kako sunce dva puta izlazi iza Treskavca, pomoću koga su merili protok vremena. To je bio znak da tama i smrt nisu konačni, da se sve okreće i vrtloži kao i vir kraj koga su osnovali naselje. Zato kod Lepenaca nema straha od smrti, oni sahranjuju pretke pod kućnim podom, jer očekuju njihovo ponovno rođenje - objasnila je 2015. godine za Novosti Aleksandra Bajić.

VIDEO: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(M. Beljan/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA