Jovanča je najpopularnija žirafa u Srbiji: Visok je 6 metara i obožava da se mazi, a Emu više nema

Ime je dobio po liku iz Nušićeve komedije, koga je na filmu maestralno odigrao Čkalja, a danas je mažen i pažen, iako malo usamljen. Čestitamo mu Svetski dan žirafa

  • 7
Žirafa Jovanča, Zoološki vrt Jagodina Foto: Zoološki vrt Jagodina

Pre skoro deceniju u Jagodinu je stigao Jovanča, mužjak žirafe koji je ime dobio po Jovanči Miciću, liku iz jedne od Nušićevih komedija. Od tog trena Jovanča je postao omiljeni stanovnik jagodinskog Zoo vrta, ali i najpoznatiji dugovrati žitelj Srbije. 

- Jovanča je stigao u Jagodinu 24.03.2010. godine, i tom prilikom ga je dočekao veliki broj dece i posetilaca našeg Zoo vrta. Star je 10 godina, visok 6 metara i jako umiljat. Obožava da se mazi, hrani iz ruke i zato privlači najveći broj naših posetilaca - kažu iz ove ustanove za Telegraf.

Žirafa Jovanča, Zoološki vrt Jagodina Jovanča je visok 6 metara Foto: Zoološki vrt Jagodina

Iako voljen, mažen i pažen, Jovanča je pomalo usamljen, jer drugih pripadnika njegove vrste u Jagodini - nema.

- Pre nekoliko godina delio je svoju volijeru sa beogradskom lepoticom Emom, koja se kasnije vratila svojoj kući. Bile su to zanimljive dve godine života za našeg Jovanču, koji je još tinejdžer - dodaju ljudi koji o njemu vode računa.

I to dobro vode. O njemu se svakodnevno brine čitav tim dobrih i iskusnih ljudi, ali i posetioci koji svaki njegov dan u vrtu čine posebnim.

Žirafa Jovanča, Zoološki vrt Jagodina Najviši Jagodinac Foto: Zoološki vrt Jagodina

- Uvek sveža i čista voda, razne grickalice poput granula, svežih jabuka, šargarepa, crnog luka i grančica sa svežim lišćem čine da se Jovanča oseća pre svega sito, ali i zdravo. Jovanča je i zvezda TV reklama i svakako najpoznatiji stanovnik Zoo vrta u Jagodini - poručuju za Telegraf radnici Zoo vrta u Jagodini.

21. jun se godinama obeležava kao Svetski dan žirafa. Najduži dan u godini na severnoj Zemljinoj hemisferi se čini kao prikladan datum za najvišu životinju na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    21. jun 2019 | 22:27

    Zar je problem da mu se nadje partnerka !? Zirafac je zreo za "zenidbu" i potomstvo...

  • Fani

    21. jun 2019 | 21:20

    Ahhaha kakav stvor...Baš je sladak.

  • Микс

    22. jun 2019 | 07:10

    Зоолошки вртови су једини затвори у свету чији затвореници су недужни и невини осуђени на доживотне робије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA