Fond za nauku obeležio 100 dana rada, Brnabić poručila: Ovo je najsigurnije ulaganje u budućnost

To je jedina šansa da uhvatimo korak sa svetom u transformaciji naše ekonomije kako bi ona bila zasnovana na znanju i inovacijama - izjavila je premijerka

  • 0

Fond za nauku obeležio je danas 100 dana rada i u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra prosvete Mladena Šarčevića objavio prvi poziv za učešće u programu za izvrsne projekte mladih istraživača koji će biti otvoren do 2.septembra 2019.godine.

U poslednje četiri godine, budžet za nauku je povećan čak 36 odsto i značajno će se povećati sledeće godine u odnosu na 2019. godinu, rekla je Brnabić na svečanosti u Jugoslevenskoj kinoteci.

Ona je izrazila uverenje da je ulaganje u nauku najsigurniji i najefikasniji način investiranja u sopstvenu budućnost.

- To je jedina šansa da uhvatimo korak sa svetom u transformaciji naše ekonomije kako bi ona bila zasnovana na znanju i inovacijama. U osnovi te transformacije je nauka. Zato je ulaganje u nauku ulaganje u budućnost - poručila je premijerka.

Ana Brnabic, 100 dana rada Fonda za nauku Premijerka Srbije je izrazila uverenje da je ulaganje u nauku najsigurniji i najefikasniji način investiranja u sopstvenu budućnost-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je istakla da je obeležavanje rada Fonda i objavljivanje poziva za učešće u programu veliki dan za nauku i Srbiju u celini i dodala da je velika odgovornost na svima koji rade u Fondu, jer, kako kaže, nauka u današnjem svetu pravi razliku između uspešnih i neuspešnij država.

- Od onoga što vi danas radite u velikoj meri će zavisiti budućnost ove zemlje. Ovo je vaša prilika da pomognete Srbiji i nemojte da je propustite - rekla je Brnabić, navodeći da je Zakon o fondu za nauku prvi zakon donet u ovoj oblasti u Srbiji posle 12 godina.

Kako je dodala, danas se mnogo više ulaže u nauku i obrazovanje nego što je to bilo u prošlosti.

Prema njenim rečima, mladi naučnici danas imaju priliku za finansiranje svojih ideja kroz više programa među kojima je onaj za saradnju sa dijasporom. Kao sledeći važan korak navela je usvajanje zakona o nauci i istraživanju kojim će se rešiti institucionalno finansiranje istraživača.

Ana Brnabic, 100 dana rada Fonda za nauku Fond za nauku obeležio je danas 100 dana rada i u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra prosvete Mladena Šarčevića -Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- To je izuzetno važno za njihov rad i egzistenciju, a nama je stalo da oni najbolji ostaju u Srbiji, da u njoj rade i stvaraju - rekla je ona.

Brnabić je poručila da se Srbija menja i da svi u svetu to prepoznaju.

- Želimo da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se ostaje i gde mladi ostvaruju snove i mi im u tome dajemo podršku. To je Srbija u koju ja verujem - zaključila je premijerka.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je danas veliki dan za srpsku nauku.

Ana Brnabic, 100 dana rada Fonda za nauku U parlamentu će u utorak na dnevnom redu biti zakon kojim će se finansiranje nauke rešiti na dva načina, rekao je Šarčević-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Zakoni i infrastruktura koja je važna za nauku je pri kraju. U parlamentu će u utorak na dnevnom redu biti zakon kojim će se finansiranje nauke rešiti na dva načina - rekao je Šarčević.

Istakao je da je Srbija punopravna članica CERN-a, navodeći da to treba stalno ponavljati.

On je naveo da su mladi istraživači, njih 1.157 još prošle godine započeli karijeru.

V.d. direktora Milica Ðurić Jovičić kaže da su ciljevi programa za izvrsne projekte mladih istraživača njihovo uključivanje u naučni rad, osposobljavanje doktora nauka za vođenje projekta, jačanje njihovih profesionalnih kapaciteta…

Ona je navela da je na sajtu Fonda danas postavljen poziv za apliciranje za program “Promis” i dodala da će on biti otvoren do 2.septembra.

- Nadamo se da će prvi poziv biti uspešan - rekla je Durić Jovičić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA